Hirdetés
Hirdetés

Alaposan felhúzták az OTP-t, szabadulnak az amerikai iparvállalatoktól

Eidenpenz József, 2018. március 14., 19:00

Amerikában kifejezetten rossz, Európában enyhén borongós volt ma a tőzsdék hangulata. Megint Trump vámjai vannak terítéken, de a makroadatok sem voltak kedvezőek. A magyar tőzsdét az OTP mentette meg, a Richter esett komolyabban. Megint zuhan a bitcoin, talán a Google miatt.

A váltás zökkenőmentes lesz - ígéri a Boeing.
Boeing-gépek

Alig múlt el az egyik rossz hír, az amerikai külügyminiszter keddi váratlan menesztése, máris megjött a másik. Donald Trump elnök 60 milliárd dollárnyi vámot vetne ki a kínai termékekre, aminek a tőzsdék cseppet sem örülnek. A kiskereskedelmi eladásokról kijött adat sem volt túl jó. A Dow Jones ipari átlag esik leginkább, egy százalék körüli mértékben.

A Boeing repülőgép-gyártó vezeti az esést 2,4 százalékkal, amelynek nem tesz jót, ha drágább lesz az acél és az alumínium. A szélesebb részvénypalettát befogó S&P 500 index is 0,6 százalékkal esik, a Nasdaq Composite technológiai index viszont feljebb jött a gödörből, 0,1 százalékkal süllyed.

Hirdetés

A német kancellár, amelyet ma eskettek fel újra, azt találta mondani, nem tudja, meg lehet-e egyezni az amerikaiakkal a vámokról, az EU kivételezett helyzetéről. Ez persze megint nem tett jót a tőzsdéknek.

Az Adidastól a BUX-ig

Az európai tőzsdék ennek ellenére csak szerény, 1-2 ezrelékes mínuszban végeztek, kivéve a német DAX, amely emelkedett is pár ponttal. Ez főleg az Adidasnak köszönhető, amely jó jelentése után 11 százalékkal ugrott meg, de az RWE is 4,4 százalékkal ment fel.

De kivétel volt a mi kis BUX indexünk is, amely 0,6 százalékkal tudott felfelé kapaszkodni. Ez főleg az OTP-nek köszönhető, amely 2,1 százalékkal 11 730-ra ugrott, állítólag egy nagy elemzőház komoly célár-emelése nyomán.

Nem kapkodnak az olajért

A Mol is erősödni tudott, 0,3 százalékkal 3012-re, a Richter és a Telekom viszont 1,5, illetve 0,5 százalékkal esett. A forint erősödött, az euró 311,30, 60 fillérrel lett olcsóbb.

További árfolyamok itt

Az olaj árfolyamán nem sokat lendített az új amerikai készletadat, szerény mínuszból szerény pluszba ment át, ehhez is órák kellettek. A WTI 60,80, a Brent 64,70. Az arany kissé esik, a dollár árfolyama alig változik.

A Google-nak nem kell bitcoin

A bitcoin ismét zuhan, 9 százalékkal 8300 dollárra. Az árfolyam már mintegy tíz napja lefelé tart, ma mindenesetre jött egy olyan hír is, hogy a Google nemsokára felfüggeszti a kriptodeviza-tárgyú hirdetések közzétételét. A kriptodeviza persze már számos rossz hírt túlélt az utóbbi kilenc évben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?