Hirdetés
Hirdetés

Az Apple hátán repült új csúcsra a Dow, sok éves maximumán az OTP

Eidenpenz József, 2017. augusztus 02., 18:39

Főleg az Apple húzta ma felfelé a tőzsdéket, csakhogy egy idő után sok más részvénynél elromlott a hangulat. A Dow Jones történetében először átlépte a 22 ezer pontot, és itt is maradt, a többi technológiai papír viszont esik és rosszul megy az energiaszektornak. Itthon az OTP nagy forgalom mellett emelkedett az európai bankpapírok esése ellenére.

A nap azzal kezdődött, hogy az éjszaka közzétettek szerint a Reuters 1,57 dolláros elemzői konszenzusával szemben 1,67 dolláros eredményt ért el az Apple. A bevétel is valamivel nagyobb lett, ráadásul a jelentés mérsékelte azokat a félelmeket, hogy az új iPhone szeptemberi bevezetése késhet.

A részvény kedd késő este a tőzsdén kívüli kereskedésben négy százalékkal emelkedett, új történelmi csúcsaira, ma hatkor több mint öt százalékos pluszban volt, 158 dollár körül. A nap során majdnem elérte a 160-at is. A többi nagy technológiai óriás azonban esik, lehúzva a Nasdaq indexét is 0,4 százalékkal. A Facebook 0,9, a Tesla 1,6, a Snap 2,8 százalékos mínuszban van.

Hirdetés

Csak az Apple legény a gáton

Az európai tőzsdék pluszból négy óra körül kezdtek mélyrepülésbe, egyes német magyarázatok szerint a dízelüzemű autók visszaszorításáról szóló tárgyalások miatt, az autószektoron kívül azonban főleg a bankok és az egészségügyi szektor is estek rendesen. A Marketwatch az amerikai tőzsdék állapotát is úgy értékeli, hogy a legtöbb szektor mínuszban volt, szinte csak az Apple tartotta meg a Dow Jonest is.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal ment fel, csak kevéssel állt meg eddigi, 36 143 pontos történelmi csúcsa alatt. Az OTP volt a nap nyertese, jelentős, hétmilliárdos forgalom mellett. A bankrészvény zárásra 1,2 százalékkal 9692-re emelkedett, ami éves – és egyben sok éves – maximum (a nap közbeni 9750 forintos maximum persze még inkább).

Érkeznek a magyar jelentések

A Richter sem sokkal maradt el az OTP-től, 0,9 százalékkal 6600-ra erősödött. A Mol 0,2 százalékkal 22 300-ra drágult, a Telekom stagnált 466-on. A telekomcég ezekben a percekben tette közzé negyedéves eredményeit, amelyekre még visszatérünk. A Mol jelentése pénteken kora reggel érkezik. A KBC Equitas erős jelentést vár tőle, de a dollár miatt óvatos, célára 23 ezer forint.

A forint erős maradt, 303,40 körül jár az euró. Az olaj a nem túl jó készletadatok nyomán sokáig esett, magával húzva az olajtársaságokat is, most azonban már bő fél százalékos pluszban van. A WTI 49,40, a Brent 52,20 dollár. Az amerikai deviza megint esik, az euró/dollár már 1,1860.

A német DAX-ot három százalék feletti eséssel a ThyssenKrupp, a Fresenius és a HeidelbergCement húzták le.

Ütik a török lírát

Mindenkori csúcsra érkezett a török líra az euróhoz képest 4,1940-nél, a Bist 100 részvényindex némileg emelkedett. (A líra a dollárhoz képest nincs mélyponton.) A Bloomberg arról értekezett, hogy nemsokára elfogy a novemberben felhízlalt török állami vagyonalap pénze, amely az utóbbi időben a török részvények szárnyalásáért az első számú felelős lehetett. A török jegybank pedig tegnap felfelé módosította inflációs prognózisát (év végére 8,5-ről 8,7-re, miközben a júniusi adat 10,9 százalék).

De a jegybank a kondíciókhoz már régen nem nyúlt, csak újra és újra hitet tesz az eddigi, szigorúnak nevezett monetáris politika mellett. A török líra egy év alatt 18 százalékkal gyengült a dollárhoz és 25 százalékkal az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A tanárokat lelövik, ugye? – Trump megint remekelt

A tanárokat lelövik, ugye? – Trump megint remekelt

Az iskolai erőszakot a tanárok felfegyverzésével oldaná meg az extravagáns ötleteiről ismert Donald Trump, pedig a problémát lehet, hogy épp a túl sok fegyver okozza. Ha fegyvert viselnének, először alighanem épp a tanárokat lőnék le. Milyen egyéb megoldások képzelhetőek el?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?