Hirdetés
Hirdetés

Az égben az olajár, a svájci frank ünnepel

Fellegi Tamás, 2018. április 19., 11:08

Megvadult az olajár, begyorsult az emelkedés, a Brent típus új 3 és fél éves csúcsot ért el. Jó a hangulat az ázsiai tőzsdéken, Európában nincs mozgás, nálunk kisebb esés mutatkozik, igaz, tegnap nagyot mentünk. A svájci frank újra büszkén csücsül a 2015 előtti szinten, ahol oly sokáig tartotta a jegybank, de aztán nem bírt vele.

Meglódult az olajár, pedig úgy tűnt, hogy a szíriai rakétacsapás után lefelé veszi az irányt. Hogy vannak-e konkrét félelmek például Iránnal kapcsolatban, vagy csak egyszerűen több a vevő, mint az eladó (mondjuk sokan shortoltak, esést várva, és most kirázza őket a piac), azt nehéz megállapítani. A Brent mindenesetre 74 dollár fölé emelkedett, ezen a szinten pedig 2014 óta nem járt.

Brent olaj
Brent olaj

A tőzsdék ugyanakkor elcsendesedtek, az amerikai indexek alig mozdultak, egyedi részvényekben viszont vannak érdekességek. Az Amazon kiheverte az elnöki bírálatot és erősödni kezdett, két nap alatt 1450-ről 1528 dollárig emelkedett, így nincs is messze a korábbi 1600 dolláros csúcstól.

Hirdetés

Ugyancsak remekel a Netflix: a jó negyedéves eredmény után örökös csúcson az ár, 335 dolláron, így idén közel 80 százalékkal emelkedett. Bejött a cég elképzelése: immár az amerikai után a nemzetközi közönséget is meghódítja, negyedévente 5 millió új előfizetőt szerez Amerikán kívül.

Netflix
Netflix

Ázsiában szépen emelkedtek a börzék, Európában azonban semmi mozgás, a BÉT-en a tegnapi nagy rali után ma kisebb visszaesés tapasztalható. A Mol és az OTP egyaránt 0,4 százalékkal csökken 3052 illetve 11 390 forintig.

A svájci frank elérte azt a szintet, melyet a svájci jegybank 3 és fél éven át tartott, mindhiába: végül elmenekült és az árfolyam felrobbant (az euró oldaláról nézve összeomlott). Most, amint ez a grafikonon is látszik, visszatért oda.

Euró/svájci frank, 10 év
Euró/svájci frank, 10 év
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    2018. augusztus 11., 06:27
    Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    Miután tegnap a török líra eddigi legnagyobb zuhanását mutatta be, érdemes áttekinteni, hogyan jutott ebbe a helyzetbe a török gazdaság, miközben hosszú ideje az eddig legnagyobb mértékben növekvő volt, és mi lehet ebben a szerepe annak, hogy 15 éve egyre inkább egy ember kezében összpontosul a hatalom.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?