Hirdetés
Hirdetés

Az idén is lehet még a részvénypiacon keresni?

2018. február 13., 15:32
Cimkék
tőzsde
, USA
, részvénypiac
, ETF
, FAANG

Az utóbbi években az amerikai részvényeket vásároló befektetők túlságosan is a nagy cégek alacsony áringadozású részvényeit, a biztonságosabb papírokat keresték. Ennek ellenére az USA-ban és Európában a részvények még vonzóak maradhatnak az idén is, de Kínától nem várnak pozitív meglepetéseket.

Fordulópont lesz-e 2018 a részvénypiacokon? – tette fel a kérdést Ned Salter, a Fidelity International részvény-elemzési vezetője a társaság keddi előadásán. Az utóbbi öt évben látványos teljesítményt értek el a részvénypiacok, ennek ellenére nem a mohóság, hanem a félelem uralkodott a befektetők körében.

Hajlandóak voltak a biztonságért fizetni, a részvénypiacon abban az értelemben, hogy a magas volatilitású (áringadozású) részvényeket kerülték, az alacsony volatilitásúakat pedig keresték. A központi bankok válság utáni beavatkozásai piaci torzulásokhoz, rendellenes tőkeáramláshoz vezettek.

Hirdetés

A tőke rendkívül könnyen elérhetővé vált a piacon. A cégcsődök száma az USA-ban például 2006 óta nem látott alacsony szintre süllyedt. Nőtt a “leverage”, a kockázatos tőkeáttétel, ugyanakkor a cégek kis csoportja ül a vállalati szektorban levő készpénz nagy részén. (Például az Apple – a szerk.)

Medve vagy bika?

Lehet ez még sokkal jobb is? Lehet ez még sokkal rosszabb is? Bika vagy medve jön a részvénypiacon? Mindkettő mellett vannak érvek. A részvénypiacok árazása, hozama még mindig kedvező más eszközökhöz képest.

Ugyanakkor a növekedés már sok éve tart. A bérnövekedés pedig alaposan megnyirbálhatja a cégek nyereségét. A gazdasági növekedés jó, a vállalatok mérlegei erősek. Az érvek és ellenérvek még hosszasan sorolhatók.

FAANG, momentum és növekedés – ezek voltak Ned Salter szerint a részvénypiaci emelkedés mozgatórugói, legalábbis az USA-ban. (FAANG=Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google. A momentum a tartós trend, a lendület, a mozgás meglevő tehetetlensége egy irányban – a szerk.)

Az ETF-ek uralma

Kína a szakember szerint már nem lesz a pozitív meglepetések forrása a közeljövőben. Az egész gazdaság eladósodottsága 2017-ben már nem nőtt gyorsan, a háztartások eladósodottsága viszont elérte a GDP 50 százalékát. Nagyobb növekedési meglepetésre nem lehet számítani.

Az amerikai tech-szektorban hatalmas befolyásra tettek szert az ETF-ek (tőzsdén forgalmazott, többnyire indexkövető alapok), szinte minden féle és fajta ETF-ben van például Apple. Az óvatos befektetők a technológiai óriásokat vásárolják azok alacsony volatilitása miatt. Az ETF-ek már az amerikai részvényforgalom 30 százalékával rendelkeznek.

Mehet még a tánc

A szakember szerint a részvénypiacon a jó lehetőségek továbbra is az értékalapú befektetésekben vannak. Hasonló a helyzet Európában is. Japánban a vállalati reformoktól lehet várni az eredmények növekedését. Kínában viszont várhatóan inkább oldalazás, visszafogott növekedés várható.

(Az előadás első részéről, a kötvénypiacokról itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?