Hirdetés
Hirdetés

Az OPEC ellenére zuhan az olaj, alaposan visszavágták a Richter célárát

Eidenpenz József, 2017. május 25., 19:17

Hiába döntött az OPEC kilenc hónapos korlátozás-hosszabbításról, a piacok ennél többet vártak, így csúnyán esett az olaj árfolyama. A BUX kissé emelkedett, jobban teljesített, mint Nyugat-Európa, de rosszabbul, mint Varsó. Az USA-ban rekorddöntésre készülnek, a forint még erősebb lett.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

A tőzsdékre ma két fontos esemény hatott, egyrészt a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, amit tegnap késő este tettek közzé. Ez a dollár további gyengélkedését, a kötvényhozamok csökkenését és a részvények drágulását okozta. A júniusi kamatemelést ugyan a piacok biztosra veszik, a folytatással kapcsolatban azonban szaporodnak a kérdőjelek.

A másik fontos esemény az OPEC ülése volt, amelyen a kitermelési korlátozások kilenc hónapos meghosszabbítása mellett döntöttek. Sokáig nagyjából ezt várta a piac, de mivel az előző korlátozás sem volt túl nagy siker – nemrég az olaj ára a tavaly novemberi szintre süllyedt –, már vérmesebb remények is megjelentek. Volt, aki 9 helyett 12 havi csökkentést vagy még alacsonyabb kitermelhető mennyiségeket remélt, így a döntés inkább csalódást okozott. Az olaj nemrég négy százalék körüli mínuszban jár, a WTI 49,30, a Brent 51,90 dollár körül.

Hirdetés

Ünnep miatti pangás

Európában végül stagnáláshoz közeli állapotban zártak a tőzsdék, a német DAX 0,2, a francia CAC 0,1 százalékkal csökkent, a brit mutató pár ponttal javított. A DAX-ot a Thyssenkrupp és a Lufthansa emelkedése mentette meg, az autógyárak és a bankok megint estek, és persze az olajvállalatok is. Sok európai országban egyébként, így Frankfurtban is csak gyér volt a forgalom, mert Krisztus Mennybemenetele vallási ünnepnek számít, ha a fontosabb tőzsdék ki is nyitottak.

Száguldott a Mol

Az USA-ban ismét száguldanak a tőzsdék, már hatodik napja, és dőlnek a nap közbeni rekordok az S&P 500 és a Nasdaq indexekben. A Best Buy és a HP jelentett, az előbbi 20 százalékkal drágul, az utóbbi viszont esik.

Itthon a BUX index a nap első felében esett, azután délután a Mol emelkedésének köszönhetően magához tért, és 0,3 százalékos pluszban zárt. Az olajpapír 1,5 százalékot ment fel 22 220-ra, az OTP 0,7 százalékkal 8725-re. A Richter viszont 1,2 százalékkal 6915-re esett, a Telekom 1,3 százalékkal 462-re süllyedt.

Még erősebb a forint

Ma forgott utoljára osztalékszelvénnyel az OTP, így holnap nem kell megijedni az esetleges nagy eséstől. A magyar tőzsde egyébként alulteljesítő volt Varsóhoz képest, ahol 1,4 százalékos volt az emelkedés, de Prágát lehagytuk. A forint még erősebb lett, az euró 307,20-ra süllyedt, mintegy hetven fillérrel lejjebb.

Az Erste reggeli kommentárja szerint a JP Morgan jelentőset vágott a Richter célárán. „Meglepett bennünket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a JP korábbi előrejelzése jelentősen kilógott a sorból” – írják. Az eddigi 8230 forintos célár messze felülmúlta a második helyezett Goldman 7700 forintos árát, és a piaci átlagtól, amely 6700-6800 forint, még nagyobb volt az eltérés. Az új célár 7310 forint, az Erste célárfolyama továbbra is 6980 forint.

Azt gondoljuk, hogy az értékeltség kissé feszített, de ha a cég továbbra is hozza a jó eredményeket, azzal párhuzamosan tovább emelkedhet majd az ár. Más szavakkal, jelentősebb extra teljesítményre csak jó eredményekkel számíthatunk. Ez különben igaz a teljes magyar piacra is” – fejti ki az egyik legnagyobb hazai brókercég.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?