Hirdetés
Hirdetés

Ázsiai részvények: továbbra is bátran

2017. november 07., 12:32
Cimkék
részvény
, fidelity
, ázsia

Az ázsiai értékpapírok idén az elmúlt tíz év legjobb hozamát produkálhatják. Az év eleje óta 26 százalékos növekedést láthattak a befektetők és akár még folytatódhat a trend, de talán nem most kell túlallokálni.

A jó hír az, hogy a mostani ralit a vállalati eredmények javulása hajtja, ami stabilizálja a növekedés dinamikáját és lehetővé teszi a fair relatív értékelést. Ugyanakkor a térségben nagy a széttöredezettség. A legjobb bevételeket kínai és koreai vállalatok érik el, az itteni piacok felülteljesítenek. A legnagyobb hatása erre a teljesítményre a tech- és ingatlanszektornak, illetve a feldolgozóiparnak volt. Mindeközben az ASEAN-piacok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) lemaradtak, ami jó lehetőséget teremthet arra, hogy némi védelmet építsünk ki ezekkel a papírokkal, miközben túlsúlyban maradnak a részvények a portfólión belül.

Az ázsiai értékpapírok idén az elmúlt tíz év legjobb hozamát produkálhatják. Az év eleje óta 26 százalékos növekedést láthattak a befektetők és akár még folytatódhat a trend, de kockázatokat talán nem most kell túlallokálni.

Hirdetés

Aki lemaradt volna a raliról, az „felzárkózhat” az ASEAN-piacokon, miközben akkor is védhetik a portfóliót, amikor a befektetői szentiment éppen negatívra fordul. A nagy növekedésű gazdaságok tűnnek a legvonzóbb befektetésnek a régióban. Olyan egyedi hozamösztönzőkkel rendelkeznek ezek a piacok, amelyek miatt a papírok jó diverzifikációs lehetőséget jelentenek olyan helyzetekben, amikor a globális makrogazdasági feltételek kedvezők maradnak, de a hátszél már elkezd gyengülni. Leginkább az ASEAN-régió növekedési kilátásai javultak: a szakértői konszenzus a 2017 és 2018-as GDP- növekedésre 5 és 5,1 százalékra emelkedett az elmúlt hetekben, ami segíthet fenntartani a vállalati bevételek normalizálódását és javíthatják a pénzügyi piacok minőségét.

Az élen Thaiföld és Malajzia áll: a thai gazdaság strukturális reformjai és baht számára kedvező hangulat segítik a thai részvényeket. A kormány évek óta nem látott sebességgel költi az infrastrukturális fejlesztésre szánt pénzeket. Ez javítja a vállalati és lakossági hangulatot, miközben a Bhumibol király halála utáni egész éves gyász is véget ér, mindezek pedig további javuló eredményekhez vezethetnek, így fundamentálisan javulhatnak a részvényértékelések. Malajzia nyitott gazdasága továbbra is sokat nyer az egészséges globális növekedéssel és a növekvő belföldi kereslet jó kilátásaival. A vállalati és fogyasztói bizalmi index három éve nem látott magasságban van az országban, ehhez képest viszont sokkal olcsóbban forognak az itteni papírok más magas növekedésű ázsiai piacokhoz képest, ráadásul maradt a hosszú távú átlaga alatt a könyv szerinti érték alapján.

Azt, hogy erre az időszakra érdemes időzíteni a bevásárlást, az amerikai monetáris politika is indokolja. Az ASEAN részvénypiacok történetileg alulteljesítenek az Egyesült Államok kamatemelési ciklusai során, majd stabilizálódnak és néha teljesítményben is jobbak lesznek a ciklus végéhez közeledve. Egy indonéz, maláj, thai és fülöp-szigeteki eszközöket egyenlő részben tartalmazó portfólió ezt a mintát mutatja az utóbbi három kamatemelési ciklusnál.

Azonban a minta eltérést mutat attól függően, hogyan korrelál a kincstári kamat és a dollár. Az 1994 és 2004 közötti ciklusban enyhe alulteljesítés figyelhető meg a példaportfólióban: 1994-ben gyengült a dollár, a kötvényhozamok pedig nőttek, 2004-ben pedig a dollár is erősödött és a hozamok is nőttek egy elhúzódó emelési ciklusban. Kiugró példa az 1999-es ciklus. Akkor egy éles növekedés a hozamok és a dollár kurzusában az ASEAN piacok gyenge teljesítményét okozta a szélesebb ázsiai piachoz képest.

A jelenlegi ciklusban már tapasztalható volt egy lényeges alulteljesítés, ennek nagy része pedig olyan időszakban zajlott az idei évben, amikor a dollár gyenge volt, a kötvényhozamok pedig beszorultak egy csatornában. A részvény- és devizapiacokon az ASEAN-országok relatív értéke Észak-Ázsiával szemben mostanra talán elég jó védőbástyát képezhetnek az erős dollár idején, és megfelelő lefedettséget jelenthet, ha az ASEAN térség újra beindulna. Az ASEAN-értékpapírpiacok relatív jó hozamához a jövőben hozzájárulhat a 2004-ben tapasztalhatókhoz hasonló amerikai kamatemelési ciklus és javulás az olyan külső sérülékenységek terén, mint a jelenlegi folyó fizetési mérlegek többlete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?