Hirdetés
Hirdetés

Baljós árnyak a kötvénypiacon, újra csúcsdöntésnek veselkedik az OTP

Eidenpenz József, 2018. január 11., 19:06

Az USA tőzsdéi újabb csúcsokra törnek, de a kötvénypiacról rossz hírek érkeztek, lehet, hogy onnét jön majd a negatív impulzus. A BUX ma emelkedett egy kicsit, főleg az OTP húzta. Az olaj a 70 dollárt ostromolja, a dollár nagyot gyengült. Korea a kriptodevizák kereskedésének betiltására készül.

Zivatarlánc felhőzete Debrecen közeléből fotózva 2016. június 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Miután szerdán az idén először sikerült némi visszaesést produkálniuk az amerikai tőzsdéknek, csütörtökön ismét nekiveselkedtek a csúcsoknak. Az S&P 500 és a Nasdaq indexe 0,4, a Dow Jones 0,5 százalékos pluszban van, nagy eséllyel ma újabb történelmi rekordok fognak születni.

Évi 2,2 százalékkal hat éve nem látott növekedést produkált a német gazdaság, az államháztartási többlet is szépen hízott. Az európai indexek azonban a negatív tartományban maradtak, az EuroStoxx 50 index harmad százalékkal esett. A német tőzsde megint alulteljesítő volt, itt 0,6 százalék lett a mínusz.

Hirdetés

Viszont most jól teljesítettek a kelet-európai tőzsdék, főleg a bukaresti, amely 1,7 százalékkal ment fel. A hazai BUX index a nap nagy részében mínuszban volt, de a végén 0,3 százalékos pluszba ugrott. Főleg az OTP 1,4 százalékos emelkedése húzta fel, 10 940 forintra ugrott. A Richter és a Mol kissé esett, a Telekom emelkedett. A forint erősödött, mintegy 40 fillérrel lejjebb, 309-en van az euró ára.

A guru figyelmeztet

Az USA-ban nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, sokan ettől új inspirációkat várnak, ha jók lesznek az eredmények, új rekordsorozat indulhat. De a vészmadarak száma is gyorsan nő. Craig Johnson, egy nagyon híres technikai elemző, aki 2012-ben több éves, hosszan tartó részvénypiaci emelkedést jósolt, most arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy veszélyzónába értek a piacok, és fordulat jöhet – írta a Marketwatch.

Szintet léptek a hozamok

Bill Gross kötvénypiaci guru pedig megállapította, hogy bekövetkezett a várva várt fordulat a kötvénypiacon. Érdemes arra felkészülni, hogy a kötvényekről – amelyek az átlagember, vagy kisbefektető számára rendszerint nem túl izgalmasak – sok szó fog esni az idén. A jegybankok pénzhígításának kifutásával ugyanis nagy fordulat következhet a kötvénypiacon, ami a többi piacra is kihathat.

A napokban a japán jegybank ebbe az irányba mozdult el, de az a hír is emelte a hozamokat, hogy a kínaiak kevesebb amerikai állampapírt vennének. A német 10 éves állampapírok hozama 0,52, az amerikaiaké 2,56 százalék volt. A német hozam július vége, az amerikai pedig március óta nem volt ilyen magasan.

Nagyot drágult a gáz

A kötvénypiaci ciklusok sokkal hosszabbak, mint a részvénypiaciak, több évtizedesek is lehetnek. A magas kötvényhozamok pedig rendszerint nem tesznek jót a részvénypiacoknak sem. Lehet, hogy a kötvénypiacról indul majd a következő részvénypiaci összeomlás is?

Az olajár is rekordot rekord után dönt, már a 2014 végi szinteket is elérte. Ma a Brent a hetven dollárt is súrolta, a WTI pedig a 65 dollárt ostromolja. Az amerikai gáz majdnem öt százalékkal drágul. Az erősen gyengülő dollár ellenére ezúttal alig változtak a nemesfémek árai.

Ripple fel

A bitcoin és több más kriptodeviza lefelé tart, miután felmerült, hogy Koreában betiltják őket, pontosabban a tőzsdei kereskedésüket. Az országban nagyon népszerű ez a befektetési forma. A pénzátutalással foglalkozó Moneygram viszont tesztelni készül a ripple kiprovalutát, így az jelentős pluszban volt ma.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?