Hirdetés
Hirdetés

“Beach boy” már a strandokon is kampányol – négy forrón ajánlott tudnivaló mára

Eidenpenz József, 2019. augusztus 12., 11:32

Megkezdődött a még meg sem hirdetett olasz előrehozott választás kampánya, de az Eurózónából legalább nem akarnak kilépni. Enyhe pluszban vannak az európai indexek és a BUX, gyengül viszont a forint. Egymásra licitálnak a vevők az Osram világítástechnikai cégért.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: Reuters)
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: Reuters)

Pénteken mínuszba csúsztak az amerikai tőzsdeindexek a végére, de ma Európában szerény pluszokat lehet látni. A vezető indexek 0,1-0,2 százalékos pluszban vannak. A BUX index fél százalékos pluszban van, főleg a Mol húzza, de az OTP is megy. A forint kissé gyengül, 324,50 az euró. Az USA határidős indexei viszont újabb esést mutatnak.

Izgalmas heteken vagyunk túl, a részvénypiacok vadul csapkodtak, főleg a kereskedelmi háborúval, a kínai devizaleértékeléssel és a jegybankok kamatpolitikájával kapcsolatos hírek hatására. Rengeteg vállalati jelentés is érkezett.

Hirdetés

Az európai kötvényhozamok újabb történelmi mélységbe süllyedtek, 1500 dollár fölött van az arany és 17 felett járt az ezüst – csupa menedékeszköznek számító termék.

További árfolyamok itt láthatók

Ma talán kevesebb történésre van kilátás, de a hét még kifejezetten izgalmas lehet. A kereskedelmi háború határozza meg elsősorban a tőzsdék hangulatát, miközben Európában az olasz kormányválságra is figyelnek. Szerdán fontos német makroadat érkezik, amire a piac azért is nagyon figyel, mert befolyásoltatja az EKB kamatpolitikáját. Lassan vége a gyorsjelentési szezonnak, de még akad majd pár esedékes eredmény is.

1. A strandokon kampányolnak

Olaszországban új választásokra lesz szükség, miután a kormánykoalíció felbomlott. A szélsőséges, jobboldali miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini, a Liga vezetője számít a legnépszerűbb olasz politikusnak, és bár az olaszok többnyire nyaralnak, mégis kampányol – a tengerpartokon, strandokon.

A Bloomberg ezért a “beach boy” (“strandfiú”, azaz olyan srác, aki egész nap a tengerparton lóg) címet ragasztotta rá. Főleg bevándorló-ellenes retorikával kampányol. Ugyanakkor letagadta, hogy korábban ki akart volna lépni az eurózónából. Amit a piacok alighanem megnyugvással fogadtak, az olasz tőzsdeindex szerény pluszban van, a kötvényhozamok pedig nagyot estek.

Olasz tíz éves kötvényhozam (Grafikon: Tradingview.com)
Olasz tíz éves kötvényhozam (Grafikon: Tradingview.com)

Tehát ma veszik az olasz kötvényeket  – a múlt héten még nagyon adták ezeket, ezért csúnyán megugrott a hozamuk, lásd a grafikont.

2. A font:dollár 1:1 lesz?

A font az utóbbi időben nagyot esett, két éve nem látott szintre. Az ország gazdasága jól láthatóan alaposan megsínyli a Brexit-cirkuszt, Boris Johnson elnök pedig új és új vádakkal kel szembesüljön, például hogy nem is törekszik békés megegyezésre az EU-val.

Ehelyett inkább a következő valószínű előrehozott választásokra készül, ehhez igazítja az állami kiadásokat is.  A vészmadarak már font-dollár paritást vizionálnak, azaz hogy a jövőben egy font egy dollárt ér majd. (Jelenleg még sokkal többet, 1,2 dollárt kell adni egy fontért.)

3. Az Osramért tülekednek a vevők

Európában a müncheni Osram világítástechnikai vállalat részvényeiért folyó harc izgalmassá vált, miután vasárnap este új ajánlat érkezett. Az AMS osztrák chipgyártó rálicitált riválisaira, a Bain Capital és a Carlyle nevű pénzügyi befektetőkre. Megemelte ajánlatát 38,50 euróra részvényenként, ami 4,3 milliárd euró is lehet (ha a részvényesek elfogadják).

Az Osram egykor a Siemens-csoporthoz tartozott, nincsen túl jó bőrben a manager-magazin.de szerint. A legnagyobb részvényese, az Allianz Global Investors a korábbi, 35 eurós ajánlati árat még kevesellte. Az Osram részvénye nyolc százalékkal emelkedik ma Frankfurtban.

4. Izgalmas adatok jönnek

Sok fontos makroadat jön a héten, például az Eurózóna és azok országai GDP-jéről, az USA inflációjáról, kiskereskedelmi eladásairól, az Egyesült Királyság hasonló mutatóiról. Ha valamelyik nagyon eltér a várttól, az megmozgathatja az amúgy eléggé ideges, volatilis piacokat.

Itthon a múlt héten ipari termelési és inflációs adat jött, az ipar némi csalódást okozott. Ezen a héten nálunk is kijön a GDP növekedéséről szóló adat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?