Hirdetés
Hirdetés

Bebizonyosodott, hogy Európa egyedül nem sokra megy

Eidenpenz József, 2018. február 19., 19:08
Cimkék
OTP
, Mol
, tőzsdezárás
, bitcoin

Ma a fontos tőzsdék egy része zárva tartott, Európában különösebb hírek nélkül csorogtak lefelé az árfolyamok. A BUX index még a jobbak közé tartozott, de az OTP és a Richter ezt is szerény mínuszba húzta. Drágul az olaj és a kriptodevizák. Aggasztó, hogy Trump beindíthatja a kereskedelmi háborút.

Kínában, Hong Kongban a Holdújévet ünneplik, az USA-ban az Elnökök Napját, így Európa valósággal magára maradt. Az EuroStoxx 50 index 0,6 százalékkal, a német és a francia mutató fél, a brit 0,6 százalékkal süllyedt. Egy százalék feletti zuhanást a portugál és olasz indexek mutattak. Japánban viszont két százalékkal száguldott a tőzsde reggel.

Budapesten a BUX index 0,3 százalékkal gyengült, az európai átlagnál kevésbé, a román, cseh mutatókhoz hasonlóan. Eközben a lengyel index 0,1 százalékkal emelkedett is. A nyertes a Mol volt a nagyok közül, amely egy százalékkal 2896-ra ment fel. Az OTP 1,3 százalékkal 11 600-ra, a Richter 0,8 százalékkal 5900-ra süllyedt.

Hirdetés

A Telekom 1,1 százalékkal drágult, a Konzum, Opus páros három százalék körüli mértékben esett. A dollár kissé erősödött ma, a forint szintén. Egy euróért este 311,10 forintot kellett adni, ez húsz filléres csökkenés.

További árfolyamok

A kötvényhozamok, az infláció emelkedését tették sokan felelőssé a nemrég lezajlott részvénypiaci korrekcióért. A Marketwatch arról írt, hogy nem a nominális hozamok, hanem a reálhozamok – tehát az inflációt meghaladó hozamrész – emelkedése az igazán aggasztó. Ez 2015 vége óta nem látott szintre emelkedett az USA-ban.

Aggasztó hírek érkeztek a Trump-adminisztráció protekcionista terveiről, védővám várható az alumínium– és acéltermékekre. Kína ellenlépéseket fontolgat, a németek is ki vannak akadva, Dél-Korea, az USA másik szövetségese is érintett.

Sokat emelkedett a főbb kriptodevizák értéke a hétvégén, főleg a bitcoiné, a 11 000 dollárt is átlépte, körülbelül három hete először. Egy amerikai politikus a Fehér Házból azt mondta, nem egyhamar várható a kriptodevizák szabályozása. Vitalik Buterin Ethereum-alapító pedig arra figyelmeztette a befektetőket, hogy a kriptodevizák értéke nullára is eshet, ne invesztáljanak beléjük túl sokat. Venezuela indítja olajfedezetűnek nevezett kriptodevizáját, a “petrót”, amitől tőkeinjekciót remél.

Az olajat változatlanul többféle hír rángatja, a közel-keleti feszültségek felfelé, az amerikai kitermelés növekedésétől való félelmek lefelé. Az OPEC egyik illetékese is mondott valamit az együttműködés lehetséges meghosszabbításáról. Ma felfelé ment az olaj ára, a WTI 62,20, a Brent 65,40. Az arany viszont fél százalékos mínuszban, talán az erősödő dollár, talán a kötvényhozamok miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Felmérések szerint az utazás minden eddiginél fontosabb szempont a fiatal felnőtteknek: a magyar fiatalok megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás. Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor szerencsére nem jár vakmerőséggel - a számok azt mutatják, hogy a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?