Hirdetés
Hirdetés

Beköszöntött a nyár a tőzsdéken is – erre az 5 dologra érdemes figyelni szerdán

Csabai Károly, 2019. június 05., 11:44

Merthogy annyi gyötrelmes nap után végre emelkednek az indexek, méghozzá nem is kis mértékben. Persze ettől még nem múlt el a kereskedelmi háború okozta fenyegetettség. De azért a mai napnak optimistább hangulatban vágtak neki a pénz- és tőkepiacok. Lássuk, hogy ez milyen lehetőségeket tartogat a befektetők számára.

A Fed épülete

A napsütést az amerikai indexek számára a Fed elnökének, Jerome Powellnek a bejelentése hozta el, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény kamatcsökkentéssel is kész serkenteni a gazdaságot, akár már a június közepi ülésén. E biztató kilátásnak köszönhető a tengerentúli börzebarométerek 2 százalék feletti erősödése, ami szokás szerint magával ragadta a ma kinyitott ázsiai és európai tőkepiacokat. Csupán az olajárak indultak lefelé, fél-egy százalékos mínuszokat halmoztak fel, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója 53, a Brent típusúé 61,5 dollárt ér. Az arany viszont tovább szárnyal, unciája már 1340 dollár felett jár. A forint a legjobbkor, a nyári turistaszezon kezdetén ébredt fel Csipkerózsika-álmából – egyebek mellett a nullaszaldósra tervezett 2020-as állami költségvetés hírére –, az egy héttel korábbi 327-tel szemben ma már a 321-es szintet teszteli az euróval szemben. Igaz, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ennyi volt a hazai fizetőeszközben, emiatt akár már ma is negatívan korrigálhat. Majd meglátjuk, így lesz-e, mint ahogy azt is, hogy az alábbi tényezők mennyire hatnak majd a szerdai pénz- és tőkepiaci mozgásokra.

1. Kétnapos Fed-ülés

Hirdetés

Bár nem az amerikai-kínai kereskedelmi háború a mai nap headline-ja, azért közvetve persze szó esik róla. Jerome Powell ugyanis az általa irányított Fed kétnapos ülésének tegnapi kezdetén kihangsúlyozta, hogy szorosan figyelik a két nagyhatalom közötti adok-kapok fejleményeit és ha szükséges, megfelelő módon fellépnek a gazdasági növekedés, a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél elérése, illetve fenntartása érdekében. Az is megnyugtathatta a befektetőket, hogy Charles Evans, az idei évben szavazó és alapvetően középutas döntéshozó a CNBC-nek adott interjúban kijelentette, nincs komolyabb probléma az Egyesült Államok gazdaságában, annak fundamentumai továbbra is szilárdak. Más kérdés, hogy a globális bizonytalanságok negatív irányba befolyásolhatják az üzleti beruházásokat. A kamatvágási spekulációkra reagálva Evans úgy fogalmazott, hogy a „piaci szereplők látnak valamit, amit én nem”.

2. Mexikó azért bepróbálkozik

Mármint annak érdekében, hogy a közép-amerikai országból ellenőrizetlenül bejövő migráción feldühödött Trump mégse vesse ki az eredetileg még csak 5, most már azonban 25 százalékos vámokat a teljes mexikói importra. E célból küldöttséget menesztettek Mike Pence alelnökhöz. Kérdés, hajlandó-e tenni valamit Mexikó a migráció megfékezésére és ezeket az erőfeszítéseket az amerikai elnök elégségesnek tartja-e.

3. Szállj, szállj, szállj fel magasra Lufthansa!

A Piramis egykori örökbecsűjét dúdolgathatja magában Carsten Spohr vezérigazgató – már ha ismeri a nótát –, annak kapcsán, hogy a német légitársaság nyári foglalásai kedvezően alakulnak. Szüksége is van erre az idei évet gyengén kezdő Lufthansának, valamint a befektetőknek, akik értelemszerűen abban reménykednek, hogy nemcsak a cég, hanem annak részvényárfolyama is szárnyalni fog.

4. Mégsem lesz savanyú az Apple?

Legalábbis vezérigazgatója, Tim Cook szerint, aki a CBS-nek azt mondta, nem tart attól, ha netán az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság erőfölénnyel való visszaélés miatt vizsgálatot indítana cége ellen, mondván, az Apple nem monopólium. Sőt, Cook arra sem számít, hogy a kereskedelmi háború miatt a kínai állam az Apple elleni lépésekre készülne. Ez a két kijelentés máris elegendő volt az „almagyári” részvények 4 százalékot közelítő drágulásához.

5. Helyzetben a hazai blue-chipek

A javuló nemzetközi befektetői hangulat talán a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit is feljebb ránthatja. Az Equilor elsősorban a Mol részvényében bízik, amely korábban sikerrel törte át a 3 250 forintos ellenállási szintet, és hamarosan elérheti a 3 450 forintos értéket. Az OTP grafikonján 12 300-12 400 forint között található meghatározó ellenállás, e tartomány áttörése esetén komolyabb tér nyílhat felfelé, s a 12 800 forintos szint felé indulhat a bankpapír jegyzése. A Richter piacán kedden az eladók domináltak, az 5 100 forintos támaszra érdemes figyelni a mai kereskedésben. A Magyar Telekom jegyzése elérte a 425 forintos szintet, ahol megakadhat a pozitív korrekciós hullám. 

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?