Hirdetés
Hirdetés

Beszakadt Amerika, mélyül a kereskedelmi háború

2019. augusztus 06., 11:30

Hétfőn óriási zuhanással zártak a vezető tőzsdeindexek New Yorkban, amelyek immár több napja gyengülnek. A Nasdaq hatodik napja esik, 2016 óta nem produkált ilyen rossz szériát. Ráadásul ekkora mértékű napi esésre idén még nem volt példa.

Hirdetés

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 767,27 ponttal, 2,9 százalékkal, 25 717,74 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója is hasonlóan, 2,98 százalékkal gyengült, 87,31 pontot veszített és 2844,74  ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója ennél is rosszabbul járt, 3,47 százalékkal zuhant, 278,03 pontot vesztett és 7726,04 pontra esett vissza.

Hajnalban az ázsiai tőzsdék is mínusszal zártak, Európában viszont a hétfői zuhanás után stagnálást láthatunk. A londoni tőzsde indexe ugyan tovább csökkent, de a Dax például minimális pluszban állt a nyitás után. Az amerikai határidős indexek reggeli helyzete alapján a tengerentúlon kisebb korrekció következhet, arra viszont nincs semmi garancia, hogy az erősödés tartós lesz, könnyen lehet, hogy a befektetők a következő hetekben folytatják a részvényportfólióik leépítését.  Lássuk mik mozgathatják a piacokat.

1; Jön a devizaháború
Hétfőn ahogy fent írtuk mindenhol komoly esés volt.  A háttérben az élesedő amerikai-kínai kereskedelmi háború áll, melyben tegnap a jüan leértékelése újabb fejezetet nyitott. A kínai jüan dollárhoz viszonyított árfolyama áttörte a lélektani küszöbnek tartott hetes szintet, 2008 májusa óta először. Miután Kínában nem a piaci viszonyok alakítják a fizetőeszköz árfolyamát, hanem a hatóságok tartják ellenőrzés alatt, így elemzők az új pótvámokra adott megtorló intézkedésnek tekintik a döntést. A szakértők szerint félő, hogy a vámok bevezetésével és emelésével induló konfliktus devizaháborús fejezete azt mutatja, hogy a felek a megegyezés helyett hosszú állóháborúra készülnek.
Washington hétfőn valuta-manipulátornak minősítette Kínát, azzal vádolva meg a pekingi vezetést, hogy szándékosan gyengíti nemzeti valutáját. Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn a pénzpiacok zárása után hozta nyilvánosságra közleményét, amelyben Kínát valuta-manipulátornak minősítette. A közleményt, Steve Mnuchin miniszter aláírásával, nem sokkal azután tették közzé, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitteren ismételten szemrehányást tett Kínának azért, mert szerinte szándékosan gyengíti nemzeti valutáját annak érdekében, hogy tisztességtelen kereskedelmi előnyre tegyen szert.
A pénzügyminisztérium - megjegyezve, hogy Kínában nem új gyakorlat a nemzeti valuta, a jüan leértékelése -, leszögezte: "az elmúlt napokban Kína konkrét lépéseket tett valutája leértékelésére, miközben fenntartja alapvető külföldi valutában meglévő tartalékait".

2; A kereskedelmi háború is fokozódik
Olaj volt a tűzre, hogy Kína bejelentette, leállítja az amerikai agrártermékek importját, ami Trump egyik fontos szavazói bázisának a közép-nyugati farmereknek óriási érvágás lehet.
Ismerve az amerikai elnököt könnyen lehet, hogy ha másképp nem, néhány Twitter posztban reagálni fog Peking lépéseire. Így könnyen lehet, hogy a következő napokban nem a megoldás felé fognak lépéseket tenni a felek, hanem tovább éleződik a helyzet.

3; Javuló eredmények a Richtertől
A Richter Gedeon Nyrt. 119,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el idén a második negyedévben, ami 8,5 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél. Ez az elemzői várakozásokat is kis mértékben meghaladta, amelyek 116 milliárd forint körüli árbevételt valószínűsítettek. Az adózott nyereség a vártnál kisebb mértékben, 27,9 százalékkal 17,5 milliárd forintra csökkent a második negyedévben, ez is kedvezőbb volt az elemzői konszenzusnál.

4; Tovább robog a MÁP+
A magyar piac slágerterméket lett a MÁP+, amely újabb lélektani szintet lépett át. A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig - tájékoztatott Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár. A legújabb magyar állampapír minden idők legeredményesebb és legkeresettebb befektetési terméke lehet - tette hozzá.

5; Jó hír jött Németországból
Az erős külső keresletnek köszönhetően a vártnál is jóval nagyobb mértékben emelkedtek a német gyáripari megrendelések júniusban. A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júniusban 2,5 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések májushoz képest. Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak a májusi 2,0 százalékos csökkenés után.
Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 3,6 százalékkal csökkentek a megrendelések júniusban az előző hónapban mért 8,4 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 7,0 százalékos csökkenésre számítottak.
Júniusban a hazai megrendelések 1,0 százalékkal estek vissza, míg a külföldiek 5,0 százalékkal nőttek havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 0,6 százalékkal csökkentek, míg a világ többi országáé 8,6 százalékkal emelkedtek.
A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 1,3 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 3,7 százalékkal nőttek májushoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 0,4 százalékos csökkenésről számoltak be.   

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?