Hirdetés
Hirdetés

Beszállt a milliárdos rajongó az Amazonba, ki lesz, aki utána ugrik?

2019. május 03., 16:30

Warren Buffett szerint beszálltak az Amazonba, és a világ egyik legértékesebb vállalatának részvényese lett a befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway. Ez több okból is érdekes, például azért, mert mások számára is indukátorként szolgál a világ leggazdagabb befektetőjének a lépése.

Ha a világ egyik legbefolyásosabb milliárdosának, Warren Buffettnek a befektetési vállalata szemet vet valamelyik tőzsdei vállalatra, és elkezdi annak részvényeit vásárolni, akkor nagyon sok spekuláns követi, és hasonló papírokba fektet. Most közölték, hogy a Berkshire Hathaway bevásárolt a világ egyik legértékesebb, ezer milliárd dollárt meghaladó piaci értékű vállalatának részvényeiből. Érdekesség, hogy az Amazon papírok esetében a befektetési döntést nem Buffett, hanem egyik alapkezelője hozta. Már csak azért is, mert a befektetési guru a hírt kommentálva azt mondta, hogy évek óta nagy rajongója az Amazonnak, és bámulatosnak tartja az alapító cégvezető Jeff Bezos  tevékenységét.

Warren Buffett a mostani Amazon részvények megvásárlása kapcsán magát is minősítette, amikor azt mondta, hogy egy idióta, hogy eddig nem vett az Amazon papírjaiból. Az ugyanakkor most nem, csak a hamarosan megjelenő negyedéves portfólió jelentésből derül ki, hogy mennyivel szállt be Buffett cége az Amazonba.

A csúcson is lehet jól venni?

A szakértők ennek ellenére ráugrottak a hírre, és számos kommentár jelent meg a nagy nemzetközi gazdasági és tőzsdei oldalakon. A Marketwatchnak nyilatkozó Byron Lotter, aki a Vestact Asset Management portfóliókezelője, azt mondja, Berkshire legújabb lépése fontos tanulságot nyújt a befektetők számára. Buffett és csapata ugyanis az értékorientált vállalatokra összpontosít, vagyis olyan részvényeket vásárolnak, amelyeket az általános árazásnál olcsóbbnak tartanak. Ennek viszont némileg ellentmond, hogy noha a növekedési üteme kimagasló, immár évek óta töretlenül száguld az Amazon részvényeinek ára, és a piaci értékítélet alapján nem alulértékelt, sőt, a befektetők a nagy növekedést is előre beárazták.

Az elmúlt évek árfolyam-emelkedése persze a szakértő szerint a jövőre nem szolgál bizonyossággal, hiszen vannak olyan vállalatok, amelyek évtizedeken át kitartóan növekednek, míg másoknál a ciklikusság a jellemző, és egy növekedési időszakot visszaesés követhet. A jó befektetők nem visszafele tekintgetnek, hanem előre néznek, és azt vizsgálják, hogy milyen kilátásai vannak a vállalatnak. A cég története persze fontos, de az a tény, hogy korábban erősödött a papír, nem jelenthet akadályt abban a tekintetben, hogy egy befektető megvásároljon egy részvényt és annak ára a jövőben is növekedjen.

Byron Lotter szerint vannak, akik a homlokukat ráncolták a hírre, hogy Buffették a mostani történelmi csúcs közelében vásároltak, és nem értik, hogy ilyen tapasztalt befektetők hogyan adhatnak az Amazon részvényekért 1900 dollárt, vagy akár még többet is. Ugyanakkor, teszi hozzá a szakértő, amikor évekkel ezelőtt 350 dollár volt a papír csúcsa, akkor is sokan vettek, miközben mások csak a fejüket csóválták. Az akkori döntés viszont igencsak kiállta az idők próbáját, hiszen óriási hozamot eredményezett.

Volt olyan szakértő, aki azt is megjegyezte, hogy a Berkshire sokáig óvatos volt a digitális világ vállalataival, a 2000-es dotkom lufi kidurranását például komoly veszteség nélkül megúszták, mert nem ültek fel arra a hajóra. Az a tény viszont, hogy az online mellett immár a hagyományos bolti kiskereskedelemben is egyre aktívabb szerepet vállaló Amazon mellett tették le a voksukat, jelzésértékkel bírhat a befektetési szakértők részéről magát a szektort illetően is.

Hirdetés

Hosszútávú játékosok

Azt persze érdemes leszögezni, hogy sem Buffett, sem a csapata nem tévedhetetlen, hiszen tavaly nem túl jó áron szálltak ki az IBM papírokból, hogy aztán lokális csúcson növeljék az Apple kitettségüket. Más kérdés, hogy azt a befektetési guru időnként elmondja, hogy az általuk hozott értékalapú döntések eredménye nem feltétlen igazodik a tőzsdei cégek (mint amilyen a Berkshire Hathaway is) negyedéves gyorsjelentéseihez. Nem ritka, hogy a bekerülés negyedévében az utolsó napi záróár alapján úgy tűnhet, nem hoztak jó döntést, ám miután hosszú évtizedek óta a piacon legjobban teljesítő cégek között vannak, az idő összességében őket szokta igazolni.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy Buffett rajongásán túl komoly üzleti kapcsolatban is állnak az Amazonnal. A digitális óriás, a Wall Street egyik legnagyobb bankja, a JP Morgan és a befektetőguru Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway közösen indítottak tavaly egészségügyi szolgáltató intézményt. A három óriás közös bejelentésében akkor azt ígérték, hogy az új egészségügyi szuperszolgáltató korszerű és részben újszerű megoldások révén támogatja majd a munkavállalók egészségét, illetve betegség esetén segíti gyógyulásukat.

Az alapításkor megszólalt Buffett is, aki akkor azt mondta, hogy a létrehozott intézmény ugyan nem jelent garanciát a megugró egészségügyi kiadások problémájának megoldására, de szerinte tudják enyhíteni az abból fakadó nehézségeket. Míg Jeff Bezos, az Amazon vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a saját szolgáltatóval csökkenthetők a növekvő egészségügyi terhek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?