Hirdetés
Hirdetés

Beütött az új kripto-vérengzés, Konzum-tőkeemelés 3141 forinton

Eidenpenz József, 2018. március 07., 18:48

Európában jó volt a hangulat ma a tőzsdéken, ám az USA-ban Trump gazdasági tanácsadójának távozása nyomasztotta a kedélyeket. Az olaj is visszacsúszott a készletadatok nyomán, az euró újabb egy forinttal olcsóbb lett. Több minden történt a Konzum körül, emelkedett is az árfolyama. Hirtelen nagyot estek a kriptodevizák este.

Fekete Péter vezérigazgató-helyettes (Konzum), Linczényi Aladin vezérigazgató-helyettes (Konzum), Végh Richárd elnök-vezérigazgató (BÉT)
Fekete Péter vezérigazgató-helyettes (Konzum), Linczényi Aladin vezérigazgató-helyettes (Konzum), Végh Richárd elnök-vezérigazgató (BÉT)

Európa fel, Amerika le, ez a mai képlet, a tengerentúlon Gary Cohn, Donald Trump gazdasági tanácsadójának távozása borzolta a kedélyeket. Ami egyébként már várható volt, egy nappal korábban rebesgették. Ő vállalkozásbarát, szabadkereskedelem-párti szakemberként volt ismert, aki ellenezte a büntetővámok bevezetését. Az adócsökkentési programot is hozzá kötik.

Az egykori befektetési bankár távozása miatt most sokan attól tartanak, hogy a Trump-féle keményvonalasok még inkább teret nyernek az amerikai vezetésben. Este hatkor az S&P 500 0,8, a Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones 1,1 százalékos mínuszban volt.

Hirdetés

Tegnap írtuk, hogy a német befektetők hangulata már annyira nyomott, amely szintnél általában fordulat szokott következni. Lehet, hogy ez az oka, de a frankfurti DAX index 1,1 százalékos emelkedéssel zárt, a párizsi CAC is 0,8 százalékkal ment fel. Még a milánói index is 1,2 százalékkal emelkedett, a választásokat követő bizonytalanság ellenére.

A Mol vitte a prímet

Itthon a BUX index az európai trendnek megfelelően fél százalékkal emelkedett, az élen a Mollal. Az olajrészvény 2,2 százalékkal 2940-re emelkedett, az OTP 1,1 százalékkal ment fel. Az előző nap még száguldó Richter 3,0, a Telekom 1,1 százalékkal süllyedt. A forint tovább erősödött, az euró közel egy forinttal olcsóbb, 312,20 forint volt este.

További árfolyamok

Részletek a Konzum-tőkeemelésről

Felfüggesztették a kereskedést a Konzum Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén délelőtt, délután azonban visszaállították, miután a bejelentés megérkezett. A társaság zárt körű, december 12-i alaptőke-emeléséről tett közzé részleteket, annak árfolyama a december 11-i záró 3141 lesz. A papír ma 2750 forinton zárt, majdnem négy százalékkal feljebb a keddinél. A tőkeemelés a közlemény alapján főleg balatoni ingatlanokról, kempingekről, szállodákról szól.

Beszakadt az olaj

A Konzumot közben bevezették a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába. A BÉT szerint a cég sikeresen teljesítette a feltételeket, “többek között egy éven át 5 milliárd forint felett tartotta piaci kapitalizációját”. Az elit klubnak számító Prémium kategóriában 17 vállalat papírjai forognak, az elmúlt egy évben a BÉT szerint négy részvénnyel bővült a lista.

Az olaj ára egész nap szerény mínuszban volt, a közzétett amerikai készletadatok sem javítottak a helyzeten. Sőt az esés később gyorsult, a WTI és a Brent jelenleg 2,6, illetve 2,8 százalékos mínuszban, 60,80, illetve 64,10 dolláron áll. Esett az arany, az ezüst, a réz is.

Itt az új kripto-vérfürdő

A kriptodevizák jobbára szerény, pár százalékos mínuszban voltak ma, 10 500-10 600 dollár körüli bitcoin-árfolyammal, de kevéssel öt óra után beszakadtak az árfolyamok. A bitcoin 11 százalékkal 9500 környékére, az ether 720 dollárra zuhant.

Talán azok miatt a hírek miatt, amely szerint nagyobb bitcoin-vagyonok felszámolására van kilátás. Például az Investopedia szerint a 2014-ben becsődölt Mt. Gox japán bitcoin-tőzsde felszámolója értékesíthet 400 millió dollárnyi vagyont. A Coindesk szerint a Binance kriptotőzsdén tapasztalt szokatlan eladások lehetnek az esés mögött, a cég felfüggesztette a kifizetéseket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?