Hirdetés
Hirdetés

Brexit, olaj, forint a fő szerdai befektetői csemegék

Csabai Károly, 2019. október 02., 10:55
Cimkék
BÉT
, forint
, olaj
, Fed
, Brexit

Ma teszi közzé Boris Johnson az eredetileg október 31-ére beütemezett Brexitre vonatkozó újabb javaslatát, ám esélytelennek tűnik, hogy arra az EU az áldását adja. Érdemes lesz figyelni az olaj piacát is, mivel fény derül az amerikai készletekre, ami a folyékony arany árát igencsak befolyásolhatja. Végül az is válaszra vár, vajon a forint tovább döntögeti-e az euróval szembeni negatív rekordjait.

A gyenge feldolgozóipari adatok hatására kedden nagyot zuhantak az amerikai tőzsdeindexek, mivel azokból a befektetők a recesszió közeledtét olvasták ki – valljuk be, nem alaptalanul. E félelem aztán Ázsiára is kisugárzott, szerda reggel ott is pirosban álltak a börzebarométerek, s a negatív hangulat alól Európa sem tudta kivonni magát. Az ilyenkor szokásos menedéknek számító arany iránti kereslet növekedése még nem érződik, ennek tudható be, hogy a sárga nemesfém árfolyama egyelőre még szintén csökkent. Nem úgy az olaj, amely az amerikai készletek csökkenésének hírére izmos pluszban tartózkodott. A forint viszont tovább gyengélkedik, most éppen az euróval szemben a 335-336-as sávban kezdte a napot.

Ezzel már át is eveztünk a szerdai napra, lássuk, mi befolyásolhatja a hét közepén a pénz- és tőkepiacokat.

Hirdetés

1. Boris Brexitje

Ma terjeszti elő Boris Johnson a legújabb Brexit-javaslatát, ám sok jóra nem számíthat az EU-tól. Bár alternatívát kínál az Ír-szigeten lévő határ problémájára, javaslatát a dublini külügyminiszter már elutasította. A brit kormányfő ma a konzervatívok előtt beszél Manchesterben, ahol újra megerősítheti, hogy nem fog halasztást kérni. Így, amennyiben az EU valóban fügét mutat neki, s nem nyilvánítja külön vámövezetnek Észak-Írországot, ismét Johnson térfelére kerül a labda. Márpedig, ha ő nem kér hosszabbítást, akkor újra a bíróság előtt találhatja magát, ahol pedig legutóbb sem járt sikerrel. Így még az sem kizárt, hogy még október 31-e előtt új miniszterelnöke lehet az Egyesült Királyságnak.

2. Szűkösebb amerikai olaj

Azért lesz érdemes figyelni az olaj piacát, mert az illetékes amerikai energetikai ügynökség, az EIA közzéteszi az Egyesült Államok heti készletadatait. Mindenesetre az amerikai olaj- és földgázkereskedők szövetsége (API) kedden úgy becsülte, az előző héten 5,9 millió hordóval csökkentek e készletek, ez váltotta ki az 1 százalékos olajárfolyam-emelkedést.

3. (El)eső forintfront

A hazai fizetőeszköz tovább gyengülhet az euróval szemben, az Equilor Befektetési Zrt. szerint hamarosan tesztelődhet a csak néhány napja felállított 336,20-as történelmi mélypont, miután továbbra sem lehet e fronton fordulatra számítani. Részben azért, mert a Magyar Nemzeti Bank egyértelműen jelezte, hogy nem izgatja a forint árfolyama, arra vonatkozóan nincs célja, csak azt nézi, az az inflációt mennyiben befolyásolja – márpedig szerinte most semennyire. Részben pedig a romló nemzetközi befektetői hangulat miatt, amelynek hatására ugyanis folytatódhat a tőkekiáramlás a feltörekvő piacokról.

4. Fed-kamat: inkább emelni kéne?

Legalábbis Charles Evans, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény idén szavazó döntéshozója szerint. Arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államok hosszú távú növekedési kilátásai kedvezőek, az infláció pedig 2021-re 2,2 százalékra mehet fel, ami teret biztosíthat a későbbi kamatemeléseknek. Evans Jerome Powell jegybankelnök azon érvelésével ért egyet, hogy jelenleg nem monetáris lazítás, hanem kamatemelési ciklus közbeni kiigazítás történik. Ez szembe megy az általánosnak tekinthető jegybankári véleménnyel – amivel Donald Trump is mélyen egyetért –, miszerint még további kamatvágásra van szükség. Csakhogy Evans szerint a kereskedelmi háború okozta kockázatok mérséklődése miatt a monetáris politika jelenleg korlátozottan hathat a növekedésre.

5. Európai bankbajok

A túlfűtött ingatlanpiac veszélyeire figyelmeztettek az öreg kontinens jegybankárjai, akik az elégedetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a politikusok nem tesznek érdemi lépéseket a jelentősen emelkedő ingatlanárak és a lakosság túlzott eladósodottságának visszafogása érdekében. E két tényező a pénzügyi rendszer stabilitását is veszélyezteti, emiatt az utóbbiért felelős bizottság azt szorgalmazza, hogy korlátozzák a lakosság eladósodottságát, egyúttal követeljenek meg magasabb tőkét a bankoktól.

6. Csökkenő BÉT-vágy

A tengerentúlról kedden délután érkezett kedvezőtlen adatok hatására a magyar blue chipek is lefelé vették az irányt, s az Equilor szerint e trend ma jórészt folytatódhat. Az OTP esetében a 12 420, a MOL árfolyamában a 2 850, míg a Richter piacán a 4 800 forintos támaszra érdemes figyelni, amelyek letörése további teret nyitna lefelé. Csupán a Magyar Telekomnál pislákol némi remény az erősödésre, arra, hogy a mai tőzsdenyitást követően 439 forinton tartózkodott távközlési papírok elérhetik a 442 forintos szintet.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?