Hirdetés
Hirdetés

Brüsszel volt? Csúnyán elintézték ma a BUX-ot

Eidenpenz József, 2018. szeptember 11., 18:15

Kezdetben nem volt túl jó a hangulat a részvénypiacokon ma, amiben komoly szerepe lehetett annak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború megint eszkalálódni látszik. Később javult a helyzet, főleg Amerikában, de a magyar BUX-ot csúnyán elintézték.

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

Donald Trump amerikai elnök pénteki fenyegetőzései után most a kínaiak fenyegettek vissza, a WTO világkereskedelmi szervezet segítségét kérik a kereskedelmi vitában. Az amerikai technológiai részvények viszont relatíve jól teljesítettek és a többi papírt is magukkal húzták.

Az S&P 500 index 0,5, a Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones ipari átlag pedig 0,6 százalékos pluszban volt este hatkor. Az európai indexek összességükben inkább stagnáltak, a német DAX 0,1 százalékkal esett, a francia CAC 0,3 százalékkal felment, a brit mutató stagnált.

Hirdetés

A feltörekvő piacokkal kapcsolatban változatlanul idegesség érezhető. Ma a török eszközök magukhoz tértek, de a görög, brazil, argentin indexeket, emellett a magyar, lengyel mutatókat is csúnyán elintézték. A lengyel csak egy, a hazai BUX index 2,2 százalékkal esett.

Zuhant az Opus

Hogy ennek mi köze van ahhoz, hogy Magyarország vezetését kritizálták erősen az Európai Parlamentben, nem világos, de nem túl jó reklám. Mindegyik vezető részvényünk egyöntetűen esett, az OTP 3,0, a Mol 2,6, a Richter 1,0, a Telekom 0,6 százalékkal. Több mint három százalékkal esett az Orbán-kormány-közeli Opus is.

További árfolyamok itt láthatók

A forint viszont erősödött, 324,60-as árával az euró 30 fillérrel olcsóbb lett a hétfő estihez képest.

Brexit előtt, nagyon

A vártnál jobban emelkedtek a bérek az Egyesült Királyságban. Bejelentették, hogy a Bank of England vezére, Mark Carney 2020 januárjáig a helyén marad, hogy a Brexitet le tudja vezényelni. Állítólag most már tényleg küszöbön a Brexit-megállapodás.

A Lehman Brothers amerikai befektetési bank 2008. szeptember 15-én kért csődvédelmet, erről sok helyen emlékeznek meg a lapok. Az S&P 500 index azóta 141 százalékkal ment fel, de valójában távolról sem azon a napon volt a mélypontja, hanem 2009. március 9-én.

Volkswagen-per volt

A Volkswagen részvényesei már egy jó ideje perlik a céget, amiért az szerintük nem tájékoztatott időben a károsanyag-kibocsátási problémákról, és emiatt árfolyam-veszteséget szenvedtek. A “Dieselgate” néven is emlegetett próbaperben ma Braunschweig városban, Németországban volt egy forduló, ahol az illetékes bíró legalábbis nem utasította el a keresetet.

Ebben a perben négymilliárd, összesen mintegy kilencmilliárd eurót követelnek a részvényesek az N-Tv.de szerint. A Volkswagen elsőbbségi részvénye egyébként stagnált, a német piacot a Commerzbank és a Puma tartotta.

Jön a bitcoin-ADR?

A Citigroup az ADR-ek (Amerikai Letéti Igazolások, American Depository Receipt) mintájára DAR-okat (Digital Asset Receipt, Digitális Eszköz Igazolás) készül kibocsátani – értesült a Business Insider. Ez az ADR-ekhez hasonló letétkezelői rendszer segítségével az eddiginél biztonságosabb részesedést kínálna a kriptodeviza-piacon. A Citigroup az ADR-ek piacának egyik legfontosabb szereplője évtizedek óta.

Biztonságosabb, intézményi befektetők és kisbefektetők számára is alkalmas befektetési lehetőségen sokan dolgoznak. De az egyik legkézenfekvőbb megoldást, az ETF-ek létrehozását az amerikai SEC értékpapír-felügyelet rendszeresen visszautasítja. Sőt a napokban még pár svéd bitcoin– és ether-ETF amerikai  forgalmazását is felfüggesztette.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?