Hirdetés
Hirdetés

Búcsúzunk a Plotinustól, megállíthatatlan a forint

Fellegi Tamás, 2019. március 06., 11:10

Ma már a tőzsdén is nevet vált a Plotinus, AKKO Investként szerepel tovább. Érdekes történet volt a Plotinusé, megemlékezünk róla. A 4iG-ben 10 százalék feletti részesedést szerzett az Opus. Emelkedik a Telekom és az OTP, több nap erősödés után is erős a forint.

A Plotinus volt az egyik legkedvesebb történet a vérbeli tőzsdések szívének: 2011 elején jelent meg a cég a tőzsdén, és hagyományos ipari, kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység helyett a cég deklaráltan tőkepiaci befektetésekkel foglalkozott, hasonlóan egy befektetési alaphoz.

Plotinus
Plotinus

A piacon már hírnevet szerzett Zsiday Viktor volt a fő tulajdonos, és egyben az „alapkezelő”, azaz a befektetési politika meghatározója. A cég kezdettől fogva jól teljesített, de az 1600 forinton induló papír két évvel később váltott igazán meredek emelkedésbe: a 2000 forintos ár átlépését követően három év alatt közel 6000 forintig szaladt fel.

Hirdetés

Ekkor a cég stratégiát váltott, és nyitott az immár szárnyaló ingatlanpiac és általában a reálgazdasági befektetések felé, egy idő után azonban Zsiday Viktor úgy döntött, hogy ezeket egy másik cég viszi tovább, a befektetők szép hozamot érhettek el az évek során, a céget kivezeti a tőzsdéről, a részvényesek pedig megkapják pénzüket. Ez úgy vált lehetővé, hogy a cég készpénzzé tette minden befektetését, a pénzből sajátrészvényeket vásárolt, így mindenki kiszállhatott. Aki pedig Zsiday Viktor szakértelmében bízott, megvehette a Citadella alapot, a szakember ugyanis ott végzi tovább befektetési tevékenységét.

A történet ezzel logikusan le is zárult volna, ha időközben nem jelenik meg Mészáros Lőrinc a tőzsdén, és nem kezd olcsó cégeket drágán felvásárolni, majd később vagyonnal feltölteni. Innentől kezdve a kis, akár üres tőzsdei cégek felértékelődtek, hisz a befektetők azon spekuláltak, melyik cég kerülhet sorra.

A Plotinusban nem volt különösebb mozgás, amíg Zsiday Viktor volt a fő tulajdonos, de amikor tavaly megvált részesedésétől, hirtelen elszállt a papír árfolyama. Mint kiderült, a fő tulajdonos Ádámosi György lett, aki régi szereplő a tőzsdén, az Alterában (jelenleg AutoWallis) és az Appeninnben is komoly részesedése volt. A Plotinust AKKO Investre nevezték át, ma már a részvények is ezen a néven forognak, így a Plotinus korszaka véget ért.

Egy másik papírban is bejelentés érkezett: a 4ig-ben lezajlott ügyletek során az Opus részesedése 10 százalék fölé került a társaságban, nem kizárt, hogy ezzel függ össze a február 28-án lezajlott nagy emelkedés 2100 forintról, az ár azóta is stabil 2600 és 2700 forint között.

4iG
4iG

A nagyobb részvények közül a Telekom emelkedik 0,75 százalékkal 472 forintig, azt OTP fél százalékkal javul 11 970 forintig, a Richter viszont kissé csökken 5320 forintig.

Ma is jó napja van a forintnak, a tegnapi legerősebb értéke körül kerekednek vele, 315,40-en az euróhoz képest. Egyre közeledik az árfolyam a bűvös 315-ös szinthez, utána optimális esetben jöhet annak áttörése.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?