Hirdetés
Hirdetés

Business as usual – azaz az EP-választások csak megálló a kereskedelmi háborúban

Csabai Károly, 2019. május 27., 11:13

Pozitívan nyugtázták az európai részvénypiacok hétfő délelőtt, hogy az európai parlamenti választásokon az euroszkeptikusok nem értek el átütő sikert, valamint azt, hogy a liberálisok lesznek a mérleg nyelve. Ám a voksolás csak rövid időre tudta elvonni a befektetők figyelmét a kereskedelmi háború e héten várható fejleményeiről, amelyeket külföldön és idehaza más érdekes események is fűszerezhetnek.

Abe Sindzó és Donald Trump a Fehér Házban. (Fotó: AP)
Abe Sindzó és Donald Trump a Fehér Házban. (Fotó: AP)

Fél százalékot meghaladó pluszokban vágtak neki május utolsó hetének az irányadó európai tőzsdeindexek – így fogadták, hogy az euroszkeptikusok „nem törtek át” a vasárnap zárult EP-választásokon. Igaz, csak azok a börzék, amelyek kinyitottak, ugyanis London ma szünnapot tart, pedig érdekes lett volna látni, miként reagálnak a befektetők a konzervatívok lepadlózására. Erre keddig kell várni, ugyanúgy, mint az amerikai tőzsdékre, amelyek ugyancsak szusszannak ma a kereskedelmi háború miatt meglehetősen zaklatottá vált periódusát követően, amelyben például a Dow Jones 2011 óta először zárt egymást követő öt hetet negatívan. Az ázsiai tőkepiacok vegyesen tudtk le a hétfői napot, a japán és a kínai erősödött, a hongkongi és a dél-koreai gyengült. A kereskedelmi feszültségek és a borúsabbra forduló gazdasági kilátások miatt gyengült az olaj, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) az 59, míg a Brent típusú a 69 dollárt közelítette. Az arany szinte meg sem rezzent, árfolyama az 1285 dolláros szint körül táncol. A forint ezúttal az erősebb „arcát” mutatta, igaz, még ez sem volt elég ahhoz, hogy az euróval szembeni árfolyama a 325-ös szint alá menjen. S ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén folytatja az óvatoskodást, akkor erre nem is lehet esély.

Ezzel már át is eveztünk arra, milyen fontosabb események mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat.

Hirdetés

1. Kereskedelmi háború

Miközben az USA és Kína vezetőik június 8-9. közötti G20 csúcsra prognosztizált találkozójára melegít, japán és német cégek bejelentették, felülvizsgálják az együttműködésüket a kereskedelmi háború egyik leginkább érintett kínai szereplőjével, a Huawei-jel – követve amerikai társaik példáját. A világ legnépesebb országának elszigetelődési érzését az is fokozhatja, hogy Japánnal szemben Donald Trump jóval együttműködőbbnek tűnik. Legalábbis erre utal a Tokióban tárgyaló amerikai elnök kijelentése, miszerint közelednek egy olyan megállapodáshoz, amely csökkentené az Egyesült Államok kereskedelmi hiányát. Mindenesetre a japán jegybankelnök ma hajnalban tartott beszédében bizakodását fejezte ki, hogy a két ország közötti kereskedelmi nézeteltéréseket megnyugtatóan tudják rendezni. Ha nem – mondta –, akkor az a világgazdaság növekedésére jelenthet jelentős kockázatot, amelyre már így is visszafogóan hathat Kína lassulása, illetve a Brexit körüli bizonytalanság.

2. Összeolvadhat a Fiat Chrysler és a Renault

Méghozzá akár már ma. A friggyel – amelyről már egy ideje tárgyal a londoni székhelyű társaság a franciákkal – a világ harmadik legnagyobb, 32,6 milliárd eurós piaci kapitalizációjú autógyártója jöhetne létre. Az együttműködéstől 5 milliárd eurós megtakarítást remélnek, és hatékonyan tudnának közösen fejleszteni is. A pozitív befektetői fogadtatást jelzi, hogy a Fiat-részvény árfolyama hétfő reggel 16 százalékkal lőtt ki.

A leendő deal-ről bővebben itt olvashat.

3. Ismét megbuherálták a devizaárfolyamokat?

A szereplők ugyanazok, mint a korábbi esetnél, amelyet a Citigroup, a JP Morgan, a Barclays és a Royal Bank of Scotland együttesen 1,07 milliárd eurója bánta – ekkora bírságot kellett leszurkolniuk –, csupán a hatóságokkal elsőként együttműködő UBS úszta meg szárazon. Most Ausztráliában vádolják az öt hitelintézetet azzal, hogy ottani cégek és befektetők kárára manipulálták. A hírre az amerikai és brit tőzsdék mai zárvatartása miatt egyelőre csak a UBS részvényei reagálhattak, azok viszont erre rá sem hederítettek, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy több mint 1 százalékos pluszban kezdték a napot.

4. Kedden MNB-kamatdöntés

Ám a Monetáris Tanács korábbi közleményei alapján nem várható jelentős változás a kamatkondíciókban, miután az MNB elérte az inflációs célját. Az áprilisi magas infláció a növekvő belső fogyasztásnak köszönhető, a mostani inflációs célsáv tetejéhez közeli áremelkedés azonban fokozatosan lejjebb mehet, mivel a folyó fizetési mérleg csökkenő többlete mérséklően hathat. Így is lesz érdekesség azonban, nevezetesen az, hogy ha változatlanul óvatos hangot ütnek meg a döntéshozók, akkor az újabb forintesést válthat ki – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

5. Újabb keserű pirula a Richternek

Mármint, hogy jövőre Oroszország is bevezetné a szerializációt, ami a gyógyszerhamisítás meggátolása érdekében előírja a gyógyszerek biztonságosabb csomagolását. Márpedig az EU-ban már februártól érvényes előírás teljesítése nem kevés költségébe került a Richternek, ráadásul az emiatt kialakuló kapacitáshiánya következtében a gyártása is elmaradt a tervezettől. Más kérdés, hogy e negatív eshetőségre csak hosszabb távon várható befektetői reakció, ami viszont sovány vigasznak tűnik annak fényében, hogy gyorsjelentése alig két héttel korábbi publikálása óta a Richter-papírok árfolyama több mint tíz százalékkal esett, amiből a ma reggeli pozitív korrekció csak 1 százalékpontot faragott le.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területembe – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?