Hirdetés
Hirdetés

Csak annak örülhetnek, hogy olcsóbban tudnak tankolni

2019. június 04., 18:34
Cimkék
olajár
, OPEC

Az olajár a májusi hatalmas esés után júniusban sem tud talpra állni, az elemzők szerint a mostani bizonytalan helyzeten, inkább annak van nagyobb valószínűsége, hogy mérséklődni fognak az árak.

Iráni olajfinomító, a háttérben tankerekkel.  Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh
Iráni olajfinomító, a háttérben tankerekkel. Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh

Ötödik napja csökken az olaj ára, a tengerentúlon mérvadónak számító WTI könnyűolaj kedden tovább gyengült. A mostani helyzetben azonban az elemzők inkább a potenciális kockázatokat emelik ki, és ezeket tartják veszélyesebbnek. Így rövid távon könnyen lehet, hogy továbbra is nyomás alatt maradhat az olaj ára is. Így az emelkedést váró befektetők rövid távon leginkább annak örülhetnek, hogy - az áresés miatt – olcsóbban tankolhatnak.

Az árfolyamok csökkenése mögött a legfontosabb indokként az elemzők egyébként a kereskedelmi háború elhúzódását és eszkalálódását említik. Donald Trump ugyanis komoly konfliktusba került Kínával, amit ráadásul sem Washington, sem Peking nem akarja egyelőre rendezni. Ez, illetve az utóbbi hetekben bevezetett vámok pedig könnyen lehet, hogy a globális kereskedelmet is vissza fogja vetni. A közgazdasági hüvelykujj-szabályok szerint ez azzal járhat, hogy a vártnál gyengébb lesz a gazdasági növekedés. Ebben az esetben pedig szinte biztosan csökkenni fog az olaj iránti kereslet, amivel pedig „bezárul a kör”.


Nem véletlen, hogy a napokban a Világbank rontotta a kőolaj idei és jövő évi átlagárára vonatkozó előrejelzését. A nemzetközi pénzügyi szervezet is azzal magyarázta a prognózisának módosítását, mert szerintük a globális gazdaság növekedés lassulása és az amerikai olajtermelés felfutása miatt csökkenő kereslet és növekvő kínálat lesz a piacon.

A Világbank előrejelzés szerint a kőolaj hordónkénti átlagára idén 66 dollár, jövőre 65 dollár lesz a tavalyi 68 dollár után. Az októberi becsléséhez képest az idei árra vonatkozó várakozását 8 dollárral, a jövő évit 4 dollárral csökkentette a washingtoni székhelyű szervezet.  

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára kedden 61,50 dollár körül mozgott. Az európai piacokon irányadó fajta májusban 11 százalékkal esett. Ugyanakkor ez sokkal kedvezőbb, mint az Amerikában figyelt WTI, amely 16 százalékkal lett olcsóbb az utolsó tavaszi hónapban, és júniusban is folytatta a lejtmenetet. A WTI számára egyébként nem a május volt az elmúlt egy év leggyengébb hónapja, tavaly novemberben ugyanis még ennél is nagyobb, 22 százalékos esést szenvedett el.

A Marketwatchnak nyilatkozva egy elemző úgy vélekedett, hogy a mostani szinten talán stabilizálódni fog az árfolyam, de ha a gazdasági kilátások rosszabbak lesznek, akkor könnyen lehet, hogy ismét fokozódik az eladói nyomás. Nem segített egyébként az elmúlt napokban az a hír sem, hogy az eredetileg június 25-26-ára tervezett következő OPEC-ülést Oroszország kérésére július elejére halasztották. Ugyanakkor az olajpiac legnagyobb szereplőjének számító szaúdi energiaügyi miniszter immár túl alacsonynak tartja a mostani árakat. Khalid al-Falih azt mondta, elvárja, hogy az OPEC segítse az árak stabilizálását. Ha tehát egy esetleges kibocsátás csökkentésben meg tudnának állapodni, az könnyen lehet, hogy újra felfele lendíti majd az olaj tőzsdei árfolyamát.

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?