Hirdetés
Hirdetés

Csak ennyi volt az egész tőzsdei összeomlás?

Eidenpenz József, 2018. október 12., 19:11

Ma már emelkednek a tőzsdei árfolyamok az USA-ban, a jó banki gyorsjelentések nyomán. Európában azonban a piros szín volt az úr. Budapest jó formáját hozta, a Mol és a Richter vezették a mezőnyt. A forint szilárd, az eurót 324-nél is jegyezték. Megnyugvás jött Törökországban

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

A szerdai nagy zuhanásból látszólag nem sok maradt, az USA-ban emelkednek a részvényárfolyamok, még ha a kezdeti lelkesedés csökkent is. Az S&P 500 index 0,7, a Nasdaq Composite 1,3, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal emelkedik. Európában a német, francia, brit indexek 0,1-0,2 százalékkal süllyedtek csak, az olasz mutató fél, a spanyol 1,3 százalékos eséssel tűnt ki.

Megkezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, a bankokkal, mint JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup és PNC Financial. “Jó alaphangot adtak a nagy amerikai bankok a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonnak” – írta az Erste Befektetési hírlevele.

Hirdetés

“A JPMorgan szép számokat közölt, az elemzőket is sikerült pozitívan meglepni. A Citigroup jelentése is még jónak mondható, de a Wells Fargo jelentése már kicsit felemás. Összességében azonban nem tűnnek rossznak az eredmények, így optimistán tekinthetnek a befektetők a jelentési szezon további részére is” – írta a KBC Equitas.

324 is volt az euró

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal emelkedett, Nyugat-Európával ugyan szembe menve, de a varsói tőzsdemutatóval megegyező mértékben. Prága, Bukarest kissé esett. A vezető papír a Mol volt, 2,2 százalékkal 2966-ra ment fel. Az OTP 0,8 százalékkal 9910-re javított, a Richter 1,6 százalékkal 5200-ra.

További árfolyamok itt láthatók

A negyedik legnagyobb forgalmú részvény a 4iG volt, amely 0,7 százalékkal emelkedett. Az Opus viszont 2,7 százalékkal esett. A forint erősödött, 324,65 az euró péntek késő este, sőt korábban a 324 forintot is súrolta.

Autó itt, autó ott

A Ford eladásai 43 százalékkal visszaestek Kínában, a részvény két százalékkal esik, szorosan a nyomában a General Motors papírja. A csőd szélén egyensúlyozó Sears a múltkori zuhanás után most 26 százalékkal emelkedik.

Oregon állam 13 milliárd dollárnyi “adóhitelt” vont meg a teslától, amit a napenergia támogatására szántak – írta a SeekingAlpha. A SolarCity állítólag duplájára felfújt árakkal operált, hogy több támogatáshoz jusson. A Tesla részvénye éppen stagnál.

Félelem-index

Az olaj most esik, de volt ma pluszban is. Az egyik legfontosabb szervezet tegnap tett közzé jelentést a piacról, erről itt írtunk.

A továbbra is tartó idegességet, óvatosságot jelzi, hogy az emelkedő tőzsdei árak ellenére az S&P 500 indexre kötött üzletek volatilitását mérő VIX index ma is emelkedik, 26,70 az értéke. A közeli határidős VIX pedig 23 pontnál áll. Ezek bőven az átlagon felüli értékek.

Kriptók és törökök

A kriptodevizák is estek valamennyit a részvényindexekkel párhuzamosan, de nem olyan sokat. A bitcoin, amely mostanában meglepően stabil, pár százalékkal van lejjebb az egy héttel korábbinál, 6200-6300 között. Az ether 12 százalékot esett ez idő alatt, a ripple (XRP) 16-ot.

Elengedték a Törökországban fogva tartott amerikai lelkipásztort, a líra erősödött, a török részvények két százalékkal mentek fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?