Hirdetés
Hirdetés

Csökken az olajár, elfogyott az amerikai lendület

Fellegi Tamás, 2018. december 13., 09:43

Az amerikai tőzsdéken látott vételi erő nap végére elfogyott tegnap, nyoma sincs semmiféle év végi ralinak. Európát sem izgatják már a brit belpolitikai fejlemények, Milánó viszont emelkedik, talán mégiscsak rendben lesz az olasz költségvetése. Több az olaj, mint a vevő, hiába csökkenti a kitermelést az OPEC és Oroszország.

Tegnap igen hevesnek tűnt az amerikai emelkedés, miután a főbb indexek komoly támasz szintekről próbáltak elrugaszkodni, de nap végére mérséklődött a lelkesedés. Az S&P 500 végül csak fél százalékkal emelkedett 2651 pontig, a Nasdaq Composite egy százalékkal 7098 pontig, de napközben 7200 is volt az érték.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

Ázsiában egy százalék körül emelkedtek az indexek, Európában szerény emelkedés mutatkozik, de Milánóban erős vétel látszik, miután reményt látnak arra a befektetők, hogy az olasz kormány mégiscsak csökkenti a jövő évi költségvetésbe tervezett deficitet.

Hirdetés

A brit miniszterelnök bizalmi szavazásnak nem sok nyoma van a piacon, még az angol font sem mozdul érdemben. A piac már annyira megszokhatta a brit EU-kilépéssel kapcsolatos szerencsétlenkedést, hogy már nem reagál semmire, mondhatni a folyamat beépült az árakba.

A BUX nem mozdul érdemben, a Mol 0,3 százalékot emelkedik 3114 forintig, a Richter fél százalékkal esik 5450 forintig. A tegnap nagyot ugró Plotinusra még nem volt kötés, nagyon úgy tűnik, hogy alig lehet tényleges közkézhányad, egy-két stabil kéz birtokolhatja azt a mennyiséget, amit a cég még nem vásárolt meg saját maga.

Az olajár csendesen ereszkedik, a Brent 60 dollár körül van, a WTI 51-en, így lassan visszatérnek az árak a mélypontra, ahol az OPEC és Oroszország által meghozott kitermelés-csökkentési döntés előtt voltak. A piac egyre inkább úgy látja, hogy a napi 1,2 millió hordós csökkentés nem kompenzálja a nagy amerikai kínálatnövekedést, így vagy további piaci részesedésről kell lemondani az OPEC-országoknak, vagy el kell fogadniuk az alacsonyabb árat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?