Hirdetés
Hirdetés

Csökken az olajár, elfogyott az amerikai lendület

Fellegi Tamás, 2018. december 13., 09:43

Az amerikai tőzsdéken látott vételi erő nap végére elfogyott tegnap, nyoma sincs semmiféle év végi ralinak. Európát sem izgatják már a brit belpolitikai fejlemények, Milánó viszont emelkedik, talán mégiscsak rendben lesz az olasz költségvetése. Több az olaj, mint a vevő, hiába csökkenti a kitermelést az OPEC és Oroszország.

Tegnap igen hevesnek tűnt az amerikai emelkedés, miután a főbb indexek komoly támasz szintekről próbáltak elrugaszkodni, de nap végére mérséklődött a lelkesedés. Az S&P 500 végül csak fél százalékkal emelkedett 2651 pontig, a Nasdaq Composite egy százalékkal 7098 pontig, de napközben 7200 is volt az érték.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

Ázsiában egy százalék körül emelkedtek az indexek, Európában szerény emelkedés mutatkozik, de Milánóban erős vétel látszik, miután reményt látnak arra a befektetők, hogy az olasz kormány mégiscsak csökkenti a jövő évi költségvetésbe tervezett deficitet.

Hirdetés

A brit miniszterelnök bizalmi szavazásnak nem sok nyoma van a piacon, még az angol font sem mozdul érdemben. A piac már annyira megszokhatta a brit EU-kilépéssel kapcsolatos szerencsétlenkedést, hogy már nem reagál semmire, mondhatni a folyamat beépült az árakba.

A BUX nem mozdul érdemben, a Mol 0,3 százalékot emelkedik 3114 forintig, a Richter fél százalékkal esik 5450 forintig. A tegnap nagyot ugró Plotinusra még nem volt kötés, nagyon úgy tűnik, hogy alig lehet tényleges közkézhányad, egy-két stabil kéz birtokolhatja azt a mennyiséget, amit a cég még nem vásárolt meg saját maga.

Az olajár csendesen ereszkedik, a Brent 60 dollár körül van, a WTI 51-en, így lassan visszatérnek az árak a mélypontra, ahol az OPEC és Oroszország által meghozott kitermelés-csökkentési döntés előtt voltak. A piac egyre inkább úgy látja, hogy a napi 1,2 millió hordós csökkentés nem kompenzálja a nagy amerikai kínálatnövekedést, így vagy további piaci részesedésről kell lemondani az OPEC-országoknak, vagy el kell fogadniuk az alacsonyabb árat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?