Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a forint, bivalyerős az euró

Fellegi Tamás, 2017. július 21., 11:20

Mind a hazai, mind az európai fizetőeszköz remek erőben van, különösen a dollárhoz képest. Az olajár ismét megrettent az 50 dollártól, felfelé tart viszont az aranyár. Emelkedik az OTP és a Richter, esik a Mol és a Telekom, valamint a Konzum és az Opimus, ezúttal szerényebb forgalom mellett, mintha csillapodna a láz bennük.

A forint ezúttal idei legerősebb szintjét érte el az euróval szemben: 305 az árfolyam. A dollárral szemben ugyanakkor két és fél éve a legerősebb értéket sikerült elérni: az amerikai fizetőeszközért 262 forintot kell csak adni.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

Maga az euró is 2015 eleje óta a legmagasabb szintre, 1,164-re emelkedett a dollárral szemben. Ez leginkább annak köszönhető, hogy boldog-boldogtalan a dollár erősödésére, vagyis az euró gyengülésére számított, meg is tették tétjeiket, és őket most lekaszálja a piac, hisz az árfolyam mindig a kisebb ellenállás irányába szeret menni. Aki még bízik a dollárban, immár bukóban ülve, sürgősen forduljon brókercégéhez vagy gyógyszerészéhez, és limitálja a lehetséges bukót, hisz ennek trendforduló jellege van.

Hirdetés

A dollárt azért favorizálták, mert beindult már az amerikai kamatemelési ciklus, így egyre nagyobb a hozamkülönbség a dollár javára, csakhogy egyre nyilvánvalóbb, hogy az EKB is kénytelen lesz abbahagyni a fedezetlen kötvényvásárlási programot, majd kamatot emelni, vagyis hosszútávon nem fog olyan jelentősen eltérni a világ két legfontosabb devizájának hozamszintje, mint várták.

Az euró nemcsak a dollárhoz, hanem az angol fonthoz és a svájci frankhoz képest is erősödött: egy fontért már csak 1,11 eurót kell adni, egy euróért viszont már 1,11 frankot adnak.

Az euró és az angol font viszonylatában egyébként észrevehetünk egy érdekességet, ha a hosszabb távot vizsgáljuk. A font sterling jelenlegi árfolyamszintje csak a Brexit népszavazás előttihez képest alacsony, 2008 végétől 2013-ig nagyjából hasonló szintek voltak, mint a közelmúltban. 2014-ben az euró alászállt a dollárral és más devizákkal, így az angol fonttal szemben is.

Angol font/euró, 10 év
Angol font/euró, 10 év

Az Brent típusú olaj ára nem tudott megküzdeni az 50 dolláros ellenállási szinttel, 49,50-re esett vissza, míg a WTI 47,10 dollár. Az arany szépen emelkedik, az ár az 1250 dollárt közelíti.

A világ részvénypiacai csendesek, a BÉT-en az elmúlt napokban gyengélkedő Richter ma 1,3 százalékot emelkedik 6800 forintig, az OTP 0,4 százalékot 9367 forintig. A Mol fél százalékot esik, ára 21 585 forint, a Telekom is hasonló mértékben gyengül 469 forintig.

Kis forgalommal esnek a Mészáros-papírok: az Opimus 3 százalékkal van lejjebb 188 forinton, a Konzum 4 százalékkal gyengül 1870 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?