Hirdetés
Hirdetés

Csúcson az OTP és a BUX, mélyben az európai hozamok

Fellegi Tamás, 2019. március 18., 11:18

Nagy emelkedéssel örökös csúcsára ért az OTP, vele a BUX is, csökken a Richter. Kína is hasít, Amerika is több havi csúcson, az európai kötvényeket aranyáron veszik.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

A pénteki ünnepnapunk idején szépet emelkedtek a világ tőzsdéi, az amerikai indexek több havi csúcsra értek: az S&P 500 október közepe óta a legmagasabb értékén van 2822 ponttal.

S&P 500
S&P 500

Ma Ázsiában a fő kínai index, a Shanghai Composite emelkedett 2,5 százalékkal 3100 pontig, de Hongkong is másfél százalék pluszban zárt. Az európai tőzsdék ma kevéssé mozdulnak, a fejlett eurózónás országok 10 éves kötvényeinek hozamai azonban igen alacsonyra kerültek (vagyis a kötvények ára magas lett): a német hozam mindössze 8 tízezrelék, a finn 0,3 százalék, az osztrák és a francia 0,4 százalék körül van.

Hirdetés

Ez arra utal, hogy a piac hosszú távon berendezkedik a tartósan alacsony kamatok, a sokáig véget nem érő monetáris lazaság fennmaradására. Ugyanez látszik Amerikában is: a 10 éves kötvényhozam 2,44 százalékra csökkent, ami lényegében megegyezik az alapkamattal.

Érdekes módon ugyanakkor a magyar 10 éves hozam nem csökkent, sőt, nagyot ugrott, 2,80-ról 3,30 százalékra. Erre a külső környezet alapján nem adódik magyarázat, az egyetlen logikus ok az lehet, hogy a bankok nem rohannak 3 százalékon vagy az alatt kötvényt venni, amikor rövidesen kockázatmentesen kihelyezhetik 20 évre a pénzt ennél jóval kedvezőbb hozam mellett (jelenleg 5 százalék körül), mégpedig az állami kezességvállalású babaváró-hitel formájában.

A BUX közben szárnyal: 42 ezer pont fölött is járt, ami történelmi csúcs, onnan visszaereszkedett 41 700 pontig. Ez leginkább az OTP-nek köszönhető, amely 2,5 százalékkal 12 650 pontig szaladt fel. A Mol és a Telekom épp hogy emelkednek, a Richter viszont 1,3 százalékkal csökken 5270 forintig.

A „régi” Mészáros-papírok ma is csökkennek, az Opus 410, a Konzum 208 forintig, az „új” Mészáros-papír, az elmúlt évben 10-szeresére emelkedő 4iG ma is szárnyal, 5 százalékkal 4000 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletnek köszönhetően.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?