Hirdetés
Hirdetés

Draghi beszélt, a dollár drágult, a forint gyengült

Eidenpenz József, 2019. január 24., 19:12

Az EKB mai megnyilatkozásai nyomán az európai részvénypiacon kedvező volt a hangulat, az amerikai börzék nehezebben találják az irányt. Két hatás feszül egymásnak, a rosszabb makrogazdasági kilátások és a jó vállalati eredmények. Itthon kissé emelkedett a BUX, de gyengült a forint.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Az EKB rekord alacsonyan hagyta a kamatait, igaz, nem is igen vártak tőle mást a piaci szereplők. Ez pedig várhatóan legalább őszig így is marad. A bizonytalanságot azonban minden ilyen bejelentés csökkenti, így a hír hiánya is viszonylag jó hír lehet.

Arról is beszéltek, hogy bár a kötvényvásárlásokat ez év elejével befejezték, a lejáró kötvényeket az EKB portfóliójában még pótolni fogják a piacról. Ez a becslések szerint 200 milliárd eurónyi újra befektetést jelenthet az idén.

Hirdetés

A részvénypiacoknak persze jó a szuper alacsony kamat. Európában így a részvényárfolyamok inkább felfelé tartottak, a német mutató fél, a francia 0,7 százalékkal ment fel, a brit 0,3 százalékkal esett. Az amerikai indexek viszont nehezen találják az irányt.

A Mol megugrott

A Nasdaq technológiai mutató 0,3 százalékos pluszban van, de az S&P 500 és a Dow Jones hasonló mértékben esik. A befektetők félnek a világgazdaság, az amerikai gazdaság lassulásától, a hosszúra nyúló Trump-féle költségvetési válságtól. (A Hold Alapkezelő menedzserei is hasonló témákról beszéltek ma.) Ugyanakkor számos gyorsjelentés kedvező lett, ami felfelé vitte az árakat.

https://privatbankar.hu/befalap/kidurrant-a-mindenbuborek-mibol-lehet-itt-penzt-csinalni-324179

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal emelkedett, ugyanennyivel ment fel az OTP is, 11 650-re. A Mol 0,7 százalékkal emelkedett 3280-ra, a Richter 0,6 százalékkal esett, a Telekom 0,4-el emelkedett. Az Estmedia ma a húsz százalékos limittel drágult.

További árfolyamok itt láthatók https://privatbankar.hu/arfolyamok/

Gyengébb a forint

Az euró/forint kilencven fillérrel ment fel, 318,70 az euró ára. A napokban 318 körül ingadozott az árfolyam, ehhez képest csekély a gyengülés.

A hétfői szünnap miatt egy nappal később tették közzé az amerikai olajkészlet-adatot, ami sokkal rosszabb lett a vártnál, megugrott a tárolókban levő olaj mennyisége. Az olaj ennek ellenére már emelkedni is képes, a WTI egy százalékos pluszban van.

Visszavont Bitcoin-kérelem

A német tíz éves államkötvények hozama a decemberi pánikhangulat óta nem látott alacsony szintre esett az EKB kommunikációja nyomán. A dollár pedig nagyot erősödött az euróhoz képest, ahogy egy magasabb kamatú devizához a tankönyvek szerint illik. Az euró/dollár ezzel 1,3 alá süllyedt.

A kriptodevizák alacsony szinten stagnálnak, a bitcoin 3550-3600 dollár között. Biztosan nem tett jót nekik, hogy a CBOE tőzsde (Chicago Board of Exchange) visszavonta a bitcoin-ETF kibocsátásra vonatkozó kérelmét a hatóságoknál. Van, aki ezt az amerikai államigazgatás kényszerű leállásával hozza összefüggésbe.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?