Hirdetés
Hirdetés

Draghi beszélt, a dollár drágult, a forint gyengült

Eidenpenz József, 2019. január 24., 19:12

Az EKB mai megnyilatkozásai nyomán az európai részvénypiacon kedvező volt a hangulat, az amerikai börzék nehezebben találják az irányt. Két hatás feszül egymásnak, a rosszabb makrogazdasági kilátások és a jó vállalati eredmények. Itthon kissé emelkedett a BUX, de gyengült a forint.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Az EKB rekord alacsonyan hagyta a kamatait, igaz, nem is igen vártak tőle mást a piaci szereplők. Ez pedig várhatóan legalább őszig így is marad. A bizonytalanságot azonban minden ilyen bejelentés csökkenti, így a hír hiánya is viszonylag jó hír lehet.

Arról is beszéltek, hogy bár a kötvényvásárlásokat ez év elejével befejezték, a lejáró kötvényeket az EKB portfóliójában még pótolni fogják a piacról. Ez a becslések szerint 200 milliárd eurónyi újra befektetést jelenthet az idén.

Hirdetés

A részvénypiacoknak persze jó a szuper alacsony kamat. Európában így a részvényárfolyamok inkább felfelé tartottak, a német mutató fél, a francia 0,7 százalékkal ment fel, a brit 0,3 százalékkal esett. Az amerikai indexek viszont nehezen találják az irányt.

A Mol megugrott

A Nasdaq technológiai mutató 0,3 százalékos pluszban van, de az S&P 500 és a Dow Jones hasonló mértékben esik. A befektetők félnek a világgazdaság, az amerikai gazdaság lassulásától, a hosszúra nyúló Trump-féle költségvetési válságtól. (A Hold Alapkezelő menedzserei is hasonló témákról beszéltek ma.) Ugyanakkor számos gyorsjelentés kedvező lett, ami felfelé vitte az árakat.

https://privatbankar.hu/befalap/kidurrant-a-mindenbuborek-mibol-lehet-itt-penzt-csinalni-324179

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal emelkedett, ugyanennyivel ment fel az OTP is, 11 650-re. A Mol 0,7 százalékkal emelkedett 3280-ra, a Richter 0,6 százalékkal esett, a Telekom 0,4-el emelkedett. Az Estmedia ma a húsz százalékos limittel drágult.

További árfolyamok itt láthatók https://privatbankar.hu/arfolyamok/

Gyengébb a forint

Az euró/forint kilencven fillérrel ment fel, 318,70 az euró ára. A napokban 318 körül ingadozott az árfolyam, ehhez képest csekély a gyengülés.

A hétfői szünnap miatt egy nappal később tették közzé az amerikai olajkészlet-adatot, ami sokkal rosszabb lett a vártnál, megugrott a tárolókban levő olaj mennyisége. Az olaj ennek ellenére már emelkedni is képes, a WTI egy százalékos pluszban van.

Visszavont Bitcoin-kérelem

A német tíz éves államkötvények hozama a decemberi pánikhangulat óta nem látott alacsony szintre esett az EKB kommunikációja nyomán. A dollár pedig nagyot erősödött az euróhoz képest, ahogy egy magasabb kamatú devizához a tankönyvek szerint illik. Az euró/dollár ezzel 1,3 alá süllyedt.

A kriptodevizák alacsony szinten stagnálnak, a bitcoin 3550-3600 dollár között. Biztosan nem tett jót nekik, hogy a CBOE tőzsde (Chicago Board of Exchange) visszavonta a bitcoin-ETF kibocsátásra vonatkozó kérelmét a hatóságoknál. Van, aki ezt az amerikai államigazgatás kényszerű leállásával hozza összefüggésbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?