Hirdetés
Hirdetés

Dübörög az OTP, összeomlott a Snapchat

Fellegi Tamás, 2017. május 12., 10:35

Erős negyedévet tud maga mögött az OTP, ami elsősorban a kockázati költségek visszaesésének köszönhető. A befektetők örülnek, a papír 2 százalékot emelkedik. A Mol is felfelé halad, a forint erősödik, a cseh korona is jól tartja magát. A Snap a mélybe hullott, teljes joggal.

A tavaly év első negyedévéhez képest a számviteli eredmény 50, a korrigált eredmény 40 százalékkal 52,86 milliárd forintra nőtt az OTP-nél. A bevételek ugyan kissé visszaestek, de a költségek jelentősen csökkentek, különösen a kockázati költségek. Ezúttal az orosz bank is érdemi nyereséget, 7,6 milliárd forintos adózott eredményt hozott. Az egész éves növekedés persze nem lesz ilyen jelentős, az eredménynövekedés leginkább azért ilyen lett ilyen magas, mert tavalyi első negyedév viszonylag gyenge volt.

Erős a hitelezés: a lakáshitelek folyósítása itthon 47, a személyi hiteleké 70 százalékkal nőtt, és hasonló a tendencia Romániában és Bulgáriában is. A magas gazdasági növekedést fenntarthatónak ítéli a bank a régióban, ugyanakkor a bank árbevétele nem tud növekedni, mert a volumen növekedése közben a hitelmarzs folyamatosan csökken (az újonnan folyósított hitelek kamata jóval alacsonyabb).

Hirdetés

Ez vélhetően mindaddig így lesz, amíg a monetáris politika extrém laza marad itthon (ez pedig feltehetőleg addig lesz így, amíg az eurózónában is), így a bővülő kihelyezések ellenére egyelőre nincs tere a további jelentős árbevétel növekedésnek. Így a részvény értékelésekor egy magas eredménnyel rendelkező, de a közeljövőben mérsékelten növekvő cégről van szó.

A részvény ára ennek nagyjából megfelel, P/E értékét tekintve nem drága a papír az európai bankok között. Míg a korábbi eredménnyel és a 9000 forint körüli árfolyammal még az egyik legdrágább európai bank volt, most erről már szó sincs, az árazás reálisnak mondható. Ezt értékelik is a befektetők: a papír ma 2 százalékot emelkedik 8415 forintig. A Mol is emelkedik 0,7 százalékkal, 22 480 forintig.

SNAP
SNAP

Amerikában a Snapchatet üzemeltető Snap esett az igen rossz negyedéves eredmény után, mégpedig akkorát, hogy szinte észre sem lehet venni első ránézésre a grafikonon, olyan mélyen van a gyertya a jobb alsó sarokban. Óriási forgalom mellett zajlott mindez, így feltehetőleg a nagyra nőtt shortállomány kényelmes zárási lehetőséghez jutott, zsebre tehették a nyereséget.

A forint folytatta az erősödést, 310-hez közelít eurónként, a cseh korona is tartja erejét 26,55 körül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?