Hirdetés
Hirdetés

Egy német fiú kriptodevizás vállalkozása, amelybe óriás cégek is beszálltak

2018. március 07., 20:25

Egy német fiatalember pár éve nagyot bukott az első kriptodevizás vállalkozásával, de nem adta fel, és a második próbálkozása most úgy tűnik, szépen bejött neki. Ráadásul nem egyszerűen érmét bocsát ki és sózza a nagyközönségre, hanem alkotott valamit, ami iránt már a Volkswagen és a Bosch is érdeklődik.

Dominik Schiener 2013-14-ben már megpróbálkozott kriptodeviza kereskedési platformmal, de a vállalkozás nem jött össze, az akkor 17 éves fiú a Bloomberg szerint félmillió eurót bukott (azt sajnos nem tudjuk, honnan volt pénze a vállalkozáshoz). Nem adta fel azonban, hanem beszállt a IOTA nevű kriptodeviza, és a hozzá kapcsolódó technológiai megoldások kifejlesztésébe. Most a IOTA a 11. legnagyobb kriptodeviza.

Volkswagen és Bosch

Hirdetés

Úgy tűnik, ebben az esetben egy komoly vállalkozásról van szó, amely alapítványi formában működik, melyet az általa létrehozott technológia felhasználói támogatnak, köztük a Volkswagen. Az alapítványnak 50 dolgozója van Berlinben, köztük 8 matematikus, akik nem euróban kapják a fizetésük, hanem IOTA tokenben. Értelemszerűen addig éri meg nekik itt dolgozni, amíg vonzó az árfolyam.

A Volkswagen és a Bosch nem nyilatkozott arról, hogy pontosan milyen kutatásokat segítenek a cégnél, az viszont sokatmondó, hogy a Volkswagen egyik vezető munkatársa felügyelőbizottsági tag lett az alapítványnál. Az autógyár szóvivője szerint a szakember meg van győződve a technológia jövőjéről és felhasználási lehetőségeiről a közlekedésben. A Bosch kockázati tőke cége ugyancsak támogató, és a Bosch is azt nyilatkozta, hogy komoly fantáziát látnak a technológiában.

A Wikipedia és az Iota honlapja is a Dolgok Internetét (IoT) említi, mint fő csapásirányt a fejlesztésnél. Az önvezető autók például a tervek szerint önállóan megtankolhatnak majd a legközelebbi elektromos töltőállomásnál, és Iota segítségével mindjárt elektronikusan ki is egyenlíthetik a számlát.

Az első próbálkozás

Schiener, az ifjú vállalkozó elmesélte, hogy első próbálkozása, melyet 17 évesen alapított, hogyan fulladt kudarcba. Svájcban kezdte meg a tevékenységet, és állítása szerint akkor még senkit nem érdekeltek komolyabban a kriptodevizák, a legtöbben a kábítószer kereskedelemmel, pénzmosással és hasonló dolgokkal azonosították az iparágat, még bankszámlát sem nyitottak a cégnek (kétségtelen, hogy akkor is, most is voltak és vannak botrányok a kriptodeviza kereskedései platformok körül).

Oroszokkal a fedélzeten

A vállalkozás bukása után jött még csak az érettségi, a fiú visszaköltözött Svájcból a szüleihez Dél-Tirolba, de a kriptodeviza iparág iránti érdeklődése töretlen maradt, ezért döntött úgy, hogy három másik vállalkozó szellemű ifjúval, köztük két orosszal, belevágnak a IOTA megalkotásába 2015-ben. Dél-Tirolt nem tartották alkalmas helyszínnek, így Berlint választottuk tevékenységük központjául. Schiener szerint Berlin sokkal jobb környezet egy ilyen vállalkozáshoz, ráadásul a nagy cégek könnyebben elérhetők ott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ezzel vág vissza – már háborús filmeket vetítenek

Kína ezzel vág vissza – már háborús filmeket vetítenek

Az elmúlt napokban az amerikai titkosszolgálati vezetők sorban találkoztak a nagy amerikai cégek főnökeivel az USA több pontján és titkos információkkal bizonygatták, hogy miért veszélyes Kínával üzletelni. Kína a múlt héten három Amerika-ellenes háborús filmet adott le, Hszi elnök pedig tegnap politikailag célzott látogatást tett egy ritkaföldfémet bányászó üzemben. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?