Hirdetés
Hirdetés

Egy német fiú kriptodevizás vállalkozása, amelybe óriás cégek is beszálltak

2018. március 07., 20:25

Egy német fiatalember pár éve nagyot bukott az első kriptodevizás vállalkozásával, de nem adta fel, és a második próbálkozása most úgy tűnik, szépen bejött neki. Ráadásul nem egyszerűen érmét bocsát ki és sózza a nagyközönségre, hanem alkotott valamit, ami iránt már a Volkswagen és a Bosch is érdeklődik.

Dominik Schiener 2013-14-ben már megpróbálkozott kriptodeviza kereskedési platformmal, de a vállalkozás nem jött össze, az akkor 17 éves fiú a Bloomberg szerint félmillió eurót bukott (azt sajnos nem tudjuk, honnan volt pénze a vállalkozáshoz). Nem adta fel azonban, hanem beszállt a IOTA nevű kriptodeviza, és a hozzá kapcsolódó technológiai megoldások kifejlesztésébe. Most a IOTA a 11. legnagyobb kriptodeviza.

Volkswagen és Bosch

Hirdetés

Úgy tűnik, ebben az esetben egy komoly vállalkozásról van szó, amely alapítványi formában működik, melyet az általa létrehozott technológia felhasználói támogatnak, köztük a Volkswagen. Az alapítványnak 50 dolgozója van Berlinben, köztük 8 matematikus, akik nem euróban kapják a fizetésük, hanem IOTA tokenben. Értelemszerűen addig éri meg nekik itt dolgozni, amíg vonzó az árfolyam.

A Volkswagen és a Bosch nem nyilatkozott arról, hogy pontosan milyen kutatásokat segítenek a cégnél, az viszont sokatmondó, hogy a Volkswagen egyik vezető munkatársa felügyelőbizottsági tag lett az alapítványnál. Az autógyár szóvivője szerint a szakember meg van győződve a technológia jövőjéről és felhasználási lehetőségeiről a közlekedésben. A Bosch kockázati tőke cége ugyancsak támogató, és a Bosch is azt nyilatkozta, hogy komoly fantáziát látnak a technológiában.

A Wikipedia és az Iota honlapja is a Dolgok Internetét (IoT) említi, mint fő csapásirányt a fejlesztésnél. Az önvezető autók például a tervek szerint önállóan megtankolhatnak majd a legközelebbi elektromos töltőállomásnál, és Iota segítségével mindjárt elektronikusan ki is egyenlíthetik a számlát.

Az első próbálkozás

Schiener, az ifjú vállalkozó elmesélte, hogy első próbálkozása, melyet 17 évesen alapított, hogyan fulladt kudarcba. Svájcban kezdte meg a tevékenységet, és állítása szerint akkor még senkit nem érdekeltek komolyabban a kriptodevizák, a legtöbben a kábítószer kereskedelemmel, pénzmosással és hasonló dolgokkal azonosították az iparágat, még bankszámlát sem nyitottak a cégnek (kétségtelen, hogy akkor is, most is voltak és vannak botrányok a kriptodeviza kereskedései platformok körül).

Oroszokkal a fedélzeten

A vállalkozás bukása után jött még csak az érettségi, a fiú visszaköltözött Svájcból a szüleihez Dél-Tirolba, de a kriptodeviza iparág iránti érdeklődése töretlen maradt, ezért döntött úgy, hogy három másik vállalkozó szellemű ifjúval, köztük két orosszal, belevágnak a IOTA megalkotásába 2015-ben. Dél-Tirolt nem tartották alkalmas helyszínnek, így Berlint választottuk tevékenységük központjául. Schiener szerint Berlin sokkal jobb környezet egy ilyen vállalkozáshoz, ráadásul a nagy cégek könnyebben elérhetők ott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Furcsa bírság: súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Furcsa bírság: súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordbírságok, valamint Magyarországon a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott GVH döntés is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?