Hirdetés
Hirdetés

Egy pont, amíg nem kell félni a piaci összeomlástól

Fellegi Tamás, 2018. június 28., 14:57

Az utóbbi időkben sok rossz hír lát napvilágot: argentin válság, török valutaválság, kereskedelmi háború, a hazai részvények esése, és persze leginkább a forint örökös mélypontja. Van azonban egy pont, amíg sok kellemetlenség lehet, de a piacok összességében nem omlanak össze úgy, ahogy egy kiadós eső trendben szoktak.

Összességében több mint 9 éve tart az értékpapírpiacok emelkedő trendje: ez ritka hosszú idő, nem véletlen, hogy sokan számítanak is rá, hogy rövidesen véget ér. Az év elején meg is voltak az első komoly jelek egy kiadós zuhanás formájában, ebből azonban nem lett még trendszerű esés. Utána azonban több kedvezőtlen esemény történt, mint az említett argentin és török devizaválság, persze ennek megvoltak a maguk okai, mint a két ország elhibázott gazdaságpolitikája.

Begyürüzött

Hamar elért azonban minket is a rossz hangulat: a piac megunhatta, hogy túl alacsonyak a kamataink, miközben a régióban már mindenhol magasabb ez. Mindenesetre a hazai állampapírok iránti kereslet lecsökkent, a hozamok megemelkedtek, a forint pedig mélyrepülésbe kezdett. Az amerikai elnök által elindított kereskedelmi háború a kínai részvénypiacokat lökte a mélybe, és legnagyobb részvényeink és már jó ideje ereszkednek.

Hirdetés

Túl a zeniten

Kétségtelen, hogy mind a BÉT-en, mind az európai tőzsdéken hatalmas fellendülés volt az elmúlt években, Amerikáról nem is beszélve. A BUX 40 ezer pont fölött járt, az OTP megdöntötte korábbi, 2007-ben elért 11 ezer forintos csúcsát, amit a válság idején, 1240 forintos árnál kevesen gondoltunk volna. Úgy tűnik azonban, hogy megvolt a tetőzés: legnagyobb részvényeink már nagyjából 20 százalékot estek csúcsukhoz képest, a német DAX 10 százalékot esett vissza, Amerikában pedig a nagy befektetési bankok árfolyama bicsaklott meg.

A vezető erő kitart

Az amerikai részvények legnagyobb csoportja viszont még erős, és a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg ez így van, nem is tud világméretű eső trend kialakulni. Voltak olyan helyzetek, mint például az 1997-es ázsiai válság, amikor a piacok ijesztően néztek ki, de Amerikában az indexek nem estek többet a csúcsaikról, mint 20 százalék, és hamar el is múltak a piaci turbulenciák.

A bűvös szint

Nos, úgy tűnik, hogy most legfontosabb szint, amely a különbséget jelentheti a kisebb korrekciók és a trendszerű mélybe zuhanás között, a világ legfontosabb indexe, az S&P 500 esetében az úgynevezett 200 napos mozgóátlag. Ennek a szintnek a szereplők rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítanak, és az idei évben párszor már meg is tartotta az indexet, miután előtte két évig a közelében sem járt. Nos, amíg ez így marad, nem is lehet nagyobb baj, ha viszont átesik rajta, az hatalmas eladásokat generálhat ott is, és más piacokon is.

S&P 500 index
S&P 500 index

Így most érdemes figyelni az ábrán piros vonallal jelzett bűvös szintre, ami most 2666 pont: ha csak egy, vagy két napig kerül alá az érték, az még nem baj, de alatta is zár és pár napon belül nem tér vissza fölé, akkor jobb fedezékbe vonulni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?