16p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az a netsebesség, ami nekünk Európában már természetesnek számít, még csak álom az Egyesült Államokban. A Verizon telekommunikációs szolgáltató azonban most nagyot dobna az otthoni internetezésben: házhoz viszik az 5G-s vezeték nélküli internetet, amivel egy csapásra piacvezetővé válhat a kemény versenyre kényszerített vállalat.

Összefoglalás

  • Az amerikai internetszolgáltatók optikai kábelekkel újítják fel a lakossági hálózatot. Ez sokkal gyorsabb elérést biztosít, de drágább is.
  • Az államok egyik legnagyobb szolgáltatója, a Verizon viszont úgy gondolja, talált egy jobb megoldást: egészen az otthonokig szállítaná a vezeték nélküli netet a telefontornyokból, ezzel egyedi szolgáltatást nyújtva a lakossági szegmensben.
  • A befektetők egyelőre hidegen fogadták az újdonságot. Ha azonban a Verizon bebizonyítja, hogy a technológia működik, magához édesgetheti a reformra képtelen versenytársak előfizetőinek egy részét.

Az Egyesült Államokban a legtöbb helyen drága a szélessávú internet. A régi koaxkábeleket használó telekommunikációs szolgáltatók monopolhelyzetben vannak a piacokon. A vezeték nélküli internetszolgáltatók üvegszálas hálózatot próbálnak kiépíteni, de nagyon költséges kiépíteni az új rendszert.

Az Államok egyik legnagyobb telekommunikációs cége, a Verizon új vezeték nélküli technológiával próbál szélessávú internet biztosítani, ami ráadásul még olcsóbb is lehet. A Verizon felvásárlásokkal szinte az Egyesült Államok egész területén jelentős lefedettséget szerzett, ami előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben.

A vezeték nélküli 5G-s szélessávú internet sikere a Verizon új technológiáján múlhat. Több sikertelen próbálkozás után a befektetők nehezen köteleződnek el a hagyományos kábeles szolgáltatások helyett az 5G mellett. De ha a mostani tesztek sikerrel zárulnak, a szolgáltatók rengeteg ügyfelet csábíthatnak át a kábeles szolgáltatóktól, amelyek csak nehezen tudnak újítani.

Vezeték nélküli 5G: vége az „utolsó mérföld” problémájának?

Minden lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme, ez pedig hatványozottan igaz a telekommunikációs hálózatokra is. A gyors üvegszálas kábelezés a netszolgáltatások gerincét adta az USA-ban, de a lakásokig vezető (átlagosan) utolsó 300 méteren nem volt kiépítve. Helyette a sokkal lassabb adatáramlást biztosító UTP- vagy koaxkábeleken érkezett az internet. Ezek mindaddig megfelelő sebességet produkáltak, amíg az internetes streaming nem lett tömegesen elérhető, de ma, a Netflix korában ezek a rendszerek már komoly idegőrlést jelenthetnek lassúságuk miatt.

1. ábra: a vezetékes internetszolgáltatások uralják a piac 60 százalékát. | 2. ábra: A széles sávú internet teljes piacának egyharmada felett van monopolhelyzete az internetszolgáltatóknak. Forrás: Fidelity International

Az internetszolgáltatók – telekommunikációs és kábelszolgáltató cégek – továbbfejleszthetik a szolgáltatásaikat a rézkábelek üvegszálasra történő cseréjével, amivel úgynevezett FTTH kapcsolat jön létre. A már meglévő hálózatot is fejleszthetik jobb koaxkábelek és háttérszolgáltatások telepítésével. Igaz, mindkét megoldás humánerőforrás- és költségigényes.

Az Egyesült Államokban nagyjából 3000 dollárba kerül az üvegszálas hálózat kialakítása háztartásonként. Egy csapatnak 6-12 óra kell ahhoz, hogy feltúrják a kertet, lefektessék az új kábeleket és telepítsék az eszközöket a megfelelő helyekre.

A Verizon viszont durván eltért ettől a folyamattól. 2012-ben, amikor még a legtöbb versenytárs csak éppen ráeszmélt az üvegszálas kábel hasznára, a cég abbahagyta az FTTH kiépítését, hiába fektetett bele 35 milliárd dollárt hat éven keresztül. 2016 végére a rendszer nagy részét eladta a Frontier Communications-nek.

Ezt egyszer már átéltük

Az AT&T büszkén jelentette be 1997-ben az Angyal Projektet, a saját fixált drótnélküli szolgáltatását. A fogyasztóknak “nagyon gyors”, “128,000 bit/másodperces” sebességet, azaz 0,128 Mbit-es letöltési sebességet ígértek. A Verizon viszont azt mondja, ez most valami más lesz.

Forrás: Fidelity International

Helyett a cég elkezdett kísérletezni a vezeték nélküli internetszolgáltatásokkal. Az előfizetőknek csak egy kis eszközt kellett telepíteniük a lakásukra, amelyet „cantennának” hívtak. Akkora volt, mint egy festékes vödör. Ez az eszköz vette a 4G jeleit a helyi telefontornyoktól és szétosztotta a háztartások között WiFi segítségével. A szolgáltatás elméletben olyan gyors volt, mint az üvegszálas internet, de töredékébe került és a kertet sem kellett felásni.

Ennek ellenére a „Cantenna” projekt csúfos bukás volt. A 4G ugyan nagyon gyors tud lenni mobiltelefonos böngészéshez, de egyáltalán nem állja meg a helyét az otthoni szélessávú netezéshez, amikor például videóstreamingelésre van szükség.

Jobb oldal: Ezt egyszer már átéltük

Az AT&T büszkén jelentette be 1997-ben az Angyal Projektet, a saját fixált drótnélküli szolgáltatását. A fogyasztóknak “nagyon gyors”, “128,000 bit/másodperces” sebességet, azaz 0,128 Mbit-es letöltési sebességet ígértek. A Verizon viszont azt mondja, ez most valami más lesz.

Ezért működhet az 5G ott, ahol a 4G elbukott

Miért lehet most az 5G mégis más? Alapvetően a vezeték nélküli internet sebessége a sávszélesség és a rádiójel erejéből adódik, az 5G pedig mind a két területen hatalmas előrelépés.

Először is, az 5G-nél nagyon magas frekvencián történik az adatátvitel. Ebben a rádióspektrumban nagyon nagy a szakadék az információáramlásra szolgáló csatorna alacsony és a magas frekvenciái között. Egy ilyen „kiszélesített” 5G-s csatornán több információ tud átmenni egyszerre, ráadásul a szabályozó szervek nagyobb sávszélességet is engedélyezhetnek, mivel egyelőre kevesebb szolgáltatás terheli ezt a spektrumot.

Másrészt azok a technikák, amelyek erősítik a rádiójel erejét gyorsítják az internetet. Az egyik legígéretesebb technológia az úgynevezett „beamforming”, amely során a telefontornyok antennája dinamikusan fordul arra – és irányítja így a megfelelő energiát oda – ahol a legnagyobb szükség van rá. Jelenleg a hagyományos rádióállomások kevésbé hatékonyan működnek, mivel minden irányba egyenlő erősségű rádióhullámot sugároznak.

Ezen felül az 5G-s vétel a magas frekvencia miatt sokkal kompaktabb hullámokat eredményez, ami azt jelenti, hogy a tornyok berendezése is kisebb lehet, így a szolgáltatók akár több antennát is elhelyezhetnek rajtuk. A több antenna több energiát jelent, tehát másodpercenként sokkal több adatot lehet közvetíteni a korábbiakhoz képest.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a Verizon nem akarja teljesen kivenni a vezetékeket az egyenletből. A cégnek szüksége lesz egy erős vezetékes tartalékra, hogy összekösse ezeket a telefontornyokat. Az 5G a háztartásokba tartó „utolsó métereken” helyettesítheti hatékonyan az üvegszálas hálózatot.

3. ábra: Egy 5G-s antenna kétórás telepítése (gyakran saját kezűleg), kontra egy 12 órás, 3000 dolláros kábelezés otthon. Forrás: Fidelity International

A Verizon „cantennás” bukása segített annak megértésében, hogy a vezeték nélküli megoldások nem fogják egyhamar lecserélni a vezetékes hálózatot. A Fidelity szakértői ugyanakkor úgy vélik, hogy ez a rövid távú befektetői megközelítés a negyedévről negyedévre tartó eredményvárakozásokból származik. A Verizon 5G-s tesztjei ugyan bebizonyíthatják, hogy a technológia jól működik, de ennek nem lesz igazán jelentős átalakító hatása a vállalat politikájára a közeljövőben. Mivel az eladás-oldali befektetők nem érdekeltek a negyedéven túli fejlesztésekben, továbbra is a lemaradóban lévő kábelszolgáltatókat preferálják. Ha tehát megkérdeznénk egy olyan elemzőt, aki „tudatosan építgeti a karrierjét”, szinte biztosan ezekre a cégekre tenné a voksát és nem válaszolná azt, hogy „ez most teljesen más lesz” az 5G-s szélessávval.

4. ábra: A kábelszolgáltatók folyamatosan jobban teljesítenek, mint a telekommunikációs cégek | 5. ábra:Jóval felülmúlják értékeltségbe a telco-kat a kábelszolgáltatók. Forrás: Fidelity International

A kábelágazat nagyon jól teljesített az elmúlt néhány évben, és az a hatvan százalékos monopólium, amellyel rendelkeznek az amerikai szélessávú piacon, bőven ad okot a további növekedésre. A Verizon jelenleg 11 amerikai városban teszteli az 5G-s megoldásokat, köztük Bostonban, amely régóta a Comcast kábelszolgáltató bástyájaként szolgál. Ha a Verizon be tudja bizonyítani, hogy a vezeték nélküli 5G

  1. hasonló vagy jobb, mint a kábelszolgáltatások
  2. költséghatékony
  3. és Amerika jelentős részére kiterjeszthető

akkor joggal számíthatunk a cég papírjainak szárnyalására. Nagyon gyorsan megváltozhat a kábel-favorit piaci szentiment, ha kiderül, hogy a kábelszolgáltatók által használt technológiák gyengébbek és kevésbé gazdaságosabbak, mint az 5G.

Összességében az amerikai szélessáv-piachoz a kulcs a gyors de költséghatékony interneten keresztül vezet. Felszerelni egy antennát egy külső egységre a lakáson sokkal olcsóbb, mint feltúrni az egész kertet kábelezés miatt. Bizonyos helyzetekben, amikor a lakóknak közvetlen hozzáférésük is lehet ezekhez a háztartási egységekhez, akár még saját maguk is felszerelhetik azokat, megspórolva a teljes ezzel járó munkaköltséget a cégnek.

Ha ez nem volna elég, a kábelszolgáltatóknak sem a szakértelmük, sem a rádióspektrumuk nincs meg ahhoz, hogy hatékonyan működtessenek egy 5G-s hálózatot. A Verizon volt annyira előrelátó, hogy megvásárolta a két elérhető tartomány közül a jobbik, a 28GHz-es tartományban lévő spektrum nagy részét. A megmaradt rész elosztásáról a szabályozó dönt, de ez nem történik meg még 1-2 évig. Ez pedig előnyt ad a Verizonnak, hogy kiépítse a hálózatot és jóval a versenytársak előtt kezdje el szolgáltatásait nyújtani. Az 5G-s adatátvitel a 39 GHz-es tartományban sokkal drágább a magasabb frekvencia miatt: így terjed a legrosszabbul a rádióhullám a levegőben adott kimeneti teljesítmény mellett. Akik tehát ezt a tartományt választják, azoknak sokkal több és erősebb hálózati egységet kell telepíteniük sűrűbben, ami megeszi a bevételek javát és emeli a működési költségeket. A Fidelity ipari szakértői szerint a 39 GHz-re optimalizált felszerelés másfélszer olyan drága, mint a 28 GHz-es változat, ráadásul lassabban is lehet leszállítani. A Verizon azért is lehet előnyben, mert a 28 GHz-hez szükséges eszközök a már meglévő szatellit technológiák kiterjesztett változatai, amelyek már a kereskedelmi forgalomba is eljutottak. A másik változat ezzel szemben még távol áll ettől a fejlettségtől.

6. Ábra: A Verizon a legjobb rádióspektrum jelentős részét birtokolja a 28 GHz-es tartományban. Forrás: Fidelity International

Ez a helyzet viszont olyan versenybe kényszeríti a lemaradókat, amelyet csak nagyon drágán nyerhetnek meg. A Comcast és a Charter Communications éppen az üvegszálas kábelezés kiépítésén fáradozik, ami hatalmas befektetés munka. Ha az 5G-vel kapcsolatos jóslatok beigazolódnak és gyors fordulatot vesznek az események, a kábelszolgáltatóknak további tőkeigényes beruházásokra kell rászánniuk magukat a már így is elég magas szintekről, miközben ügyfeleket buknak a Verizon miatt.

A legjobb 5G-s hálózati lehetőségek az államokban vannak

A befektetők régóta várták már, hogy a vezeték nélküli (mobiltelefon) és a fixált vonalú (vezetékes telefon, otthoni internet és televízió) szolgáltatások összefutnak majd a megaszolgáltatók kezében. Hagyományosan a telefonszolgáltatók mindkét szolgáltatást kínálták, miközben a kábelszolgáltatók csak vezetékes vonalat, telefont és internetet kínáltak. Ha ezek most összefolynak az nagyobb hatékonyságot okoz a működésben és nagyobb profitabilitást. Az amerikai telco cégek agresszívan nyomulnak, hogy felborítsák a status quo-t már csak a szükség és a lehetőség miatt is.

Ehhez először innoválniuk kell a hálózati szolgáltatóknak, ha jogossá akarják tenni a magasabb árakat az ügyfelek szemében. Ennek természetes eredménye az 5G vezeték nélküli hálózat (mobilon is) az otthonokban. Ehhez azért kiterjedt kábeles lefedettségre is szükség van, amiben a Verizon és az AT&T előrébb jár, mint a másik két nagy szolgáltató Sprint és T-Mobile.

Gazdaságilag és szépen kecsegtet az 5G: a kábelszolgáltatók keményen tartják a kezükben az amerikai otthoni internetszolgáltatás 60 százalékát. A belépési költségük az ügyfeleknek erre a piacra, amelyet leginkább a Comcast ural 85-105 dollár havonta, nem számítva a különböző kedvezményeket az új belépőknek. Ezzel szemben például az Egyesült Királyságban, ahol sokkal nagyobb a verseny, csak 45 dollárt kell fizetni.

7. Ábra: az amerikai internet a legdrágább net a G7 között | 8. Ábra: az amerikai telco-knak van miből költeni az 5G-re. Forrás: Fidelity International

A vezeték nélküli szolgáltatók innovációs hajtóereje nem csak a monopolhelyzetet törheti meg, de Amerikát is vezető 5G-s vezeték nélküli internetes hatalommá teheti. Az amerikai szolgáltatók kedvezőbben tudnak befektetni az új infrastruktúrába, mint például az európai versenytársaik, amelyek már kevésbé kecsegtetnek szép haszonnal.

Ázsiában az üvegszálas kábel az összes szélessávú szolgáltatás háromnegyedéért felel, így ott nincs nagy szükség a vezeték nélküli technológia bevezetésére. Ezzel szemben az Egyesült Államokban csak 10-ből 1 kapcsolat folyik ilyen magas adatátvitelre képes kábelen. Ez az eredmény 10 százalékponttal az OECD-átlag alatt van. Ázsia inkább a mobiladat területén akarja felhasználni az 5G-t. Koreai szolgáltatók a 2018-as téli olimpiára, Japán 2020-ra tervezi az 5G-s mobilhálózat bevezetését, ám jelenleg ezek a technológiák hemzsegnek a hibáktól.

9. ábra: Japán és Korea már üvegszálas kábellel van összekötve – nincs szükség 5G-re. Forrás: Fidelity International

A lehetőség a szélessávú 5G-ben, nem a mobilban vagy IoT-ban van

Miért pont az otthoni szélessávú internetezést emelik ki a Fidelity elemzői az 5G-vel kapcsolatban? Mert a többi felhasználásnak vannak igen komoly betegségei. A G-k (2, 3, 4G) leginkább a mobiltelefonos adatátvitellel fonódtak össze. Azonban az 5G-s elérés kifejlesztése még évekbe telik, mivel a legtöbb szolgáltató most vált át 3G-ről 4G-re, a létező 5G-s technológia pedig elégtelen a mobilos használatra. Adott távon sokkal több energiába kerül a rádióhullámokat sugározni ultramagas 5G frekvencián a 4G-hez képest. A probléma orvosolható lenne a hálózati cellák sűrűbb telepítésével, de még akkor is nagyon sok energiába kerülni a mobiltelefonról visszaküldeni a jelet a toronynak. Egy ilyen folyamatot kiszolgáló akkumulátorral a telefonok megint akkorák lennének, mint egy tégla, a keletkező hő pedig minden bizonnyal megégetné a felhasználót.

A befektetők szerint a Dolgok internetének is jót tesz majd az 5G, de egyelőre nem lehet belátni, hogy ez milyen mélységű lesz és mekkora haszonnal kecsegtet, ezért javasolja a Fidelity az otthoni internet felőli megközelítést.

A Verizon persze nyomás alatt van, hiszen kihívói, a Sprint és a T-Mobile folyamatosan próbálja megszorongatni technológiailag. A Verizon megpróbálta folyamatosan megvetni magát az otthoni internetszolgáltatásban az évek alatt, de ennek a gyümölcse most érhet be. Az FTTH kiépítése drága mulatság volt, de kis előnyt jelentett a kábelszolgáltatókkal szemben, amelyek elkezdték az üvegszálas kábelek kiépítését. A Verizon korán belekezdett a vezeték nélküli internettel való tesztelésbe még a 4G idején, de ezt a törekvést a technológiai fejlettség letörte. Most azonban végre megtérülhet a cég makacs kitartása. A Fidelity Verizont jól ismerő forrásai szerint az 5G végre befutó lehet ott, ahol a 4G elbukott. Ha ez valóban így van, a Verizon képes lesz gyorsabb internetet sokkal olcsóbban szolgáltatni a versenytársaknál, amelyek egyáltalán nincsenek felkészülni a versenyre. A kábelhálózat kiépítés nem csak drága és eszközigényes, de a Verizon tulajdonában van legfontosabb 28 GHz-es frekvenciatartomány jelentős spektruma is.

A piac kész ezt az új helyzetet elfogadni, mivel a szolgáltatók már két évtizede ígérgetnek a levegőbe vezeték nélküli szolgáltatásokat. A kábelszolgáltatókat régóta kedvelik, de a befektetőknek ideje elgondolkozni azon, hogy más kerül a piac csúcsára. Ha a Verizon tényleg leszállítja, amit ígért, jelentős piacot nyer a kábelszolgáltatók rovására, növeli a bevételt és a nyereséget és felhajtja a részvényárakat.

Lehetőségek szerte az ellátási láncban

Az 5G-s szolgáltatóknak nagyon sűrű cellahálózatot kell kiépíteniük, amelyet koaxkábelekkel kapcsolnak össze. Ebből profitálhat az olyan kábelgyártó, mint a Zayo. Megszakítva a hagyományos modellt, az adatokat nem is ezekben a cellákban, hanem a felhőn keresztül elérhető adatközpontokban dolgozzák majd fel. Viszont, hogy elkerüljék a késéseket az adattovábbításban, az adatközpontoknak a mobiltornyokhoz közel kell esniük. Éppen ezért gondolja úgy a Fidelity, hogy megnő az adatközpontok iránti igény, amely jól jöhet az Equinixnek.

Ez a központosított feldolgozás viszont rossz a cellagyártóknak. Ha adatközpontokban dolgozzák fel az információt és nem a toronynál, kisebb lesz az igény a Nokia és az Ericsson eszközeire.

Jelentős erőre lesz szükség a rosszul terjedő rádióhullámok egységenkénti mozgatására is, mivel az 5G frekvenciáján sokkal több energia kell, hogy rövid távon is terjedjen a hullám. A félvezetők nagyon fontos elemei ezeknek az eszközöknek, de határa van a teljesítményüknek, amely fokozható a fejlesztésükkel és a felhasznált anyagokkal. Az a teljesítmény, amelyet nem sikerül felhasználni, hő formájában távozik.

Hogy ezt a rossz minőségű rádióhullám-szórást megszüntessék, a gyártók további félvezetőket építhetnek be az újabb antennákkal együtt a cellákba. A hőveszteség nem probléma, mivel távozik az atmoszférába. De ahhoz, hogy a fogyasztók számára is használhatók legyenek ezek az eszközök, falra szerelhetők a lakásban, vagy mobiltelefonban is működtethetők, a félvezetőknek kisebbnek és hatékonyabbnak kell lenniük (ezzel limitálva az akkumulátorhasználatot és megelőzve a felforrósodást). A szükség, hogy kisebb és hatékonyabb chipeket gyártsanak, nagyszerű lehetőséget jelent a félvezető gyártóknak, mint a Qualcomm és az Intel.

Az 5G-s mobilszolgáltatás valódi lehetőség lesz, amint a félvezetők elég hatékonyak lesznek ahhoz, hogy az 5G-s adatátvitel működjön a telefonok és telefontornyok között óriási energiabefektetés nélkül.

A négy nagy vezetéknélküli szolgáltató: a Verizon és az AT&T a két legnagyobb vezeték nélküli szolgáltató. A kihívók a Sprint (a japán SoftBank Csoport többségi tulajdonos) és a T-Mobile (többségi tulajdonos a Deutsche Telekom). A Sprint és a T-Mobile tervezi az összeolvadást, és ha ezt jóváhagyják, a három nagy szolgáltató uralkodhat a piacon. Ez a konszolidáció enyhítené a pénzügyi nyomást, amely a Verizonon és az AT&T-n telepszik az elmúlt évek óta.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16890 16880 17025 -0,91% 16880 16905 1 131 875 260 HUF 2024-04-19 09:55:04
MOL 3020 3016 3024 0,00% 3020 3022 104 791 938 HUF 2024-04-19 09:55:29
MTELEKOM 922 920 922 0,00% 920 922 17 253 225 HUF 2024-04-19 09:54:28
RICHTER 8900 8805 9000 -0,56% 8815 8900 452 980 405 HUF 2024-04-19 09:54:03
OPUS 391 391 398 -1,88% 391 392 8 405 608 HUF 2024-04-19 09:55:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
Részvény / Deviza / Áru Nem jut szóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:31
Vészesen közel a 400-as szint.
Részvény / Deviza / Áru Vérengzés volt a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG