Hirdetés
Hirdetés

Egy tapír hátán kezdett száguldani a forint - délután robbanhat a bomba

Gáspár András, 2017. október 10., 11:30
Cimkék
forint
, EKB
, tőzsde
, dollár
, euró
, tapering

Ismét az egyik legilletékesebb helyről érkezett javaslat arra, hogy Európában végre abba kellene hagyni a pénznyomtatást - ez az eurót és így a forintot is alaposan megtámogatta kedden. A tőzsdéken viszont borongós a hangulat, miután délután összeül a katalán parlament - komoly esély van rá, hogy kikiáltják a függetlenséget, ami viszont beláthatatlan következményekkel járna.

Megidézték a tapírt - kilőtt az euró és a forint

Egyhetes csúcsra erősödött az euró a dollárral szemben, miután az EKB kormányzótanácsának egyik tagjától az éjszaka olyan kommentár látott napvilágot, amely azt javasolja az EKB-nak, hogy kezdjen felhagyni a lazábbnál is laza monetáris politikával, és 2018-ban már tényleg kezdje el visszavonni az eszközvásárlási programot.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Bár a szokásosnál "héjább" álláspont szépen megtámogatta az eurót, azért az erősödésnek korlátot jelent a politikai bizonytalanság: elsősorban a spanyol-katalán válság okozta bizonytalanság miatt a mostani 1,1780 körüli szintnél nem nagyon fogunk magasabbat látni mostanában az elemzők szerint. Az mindenesetre jól látszik, hogy a piacok is nagyon várják már a kötvényvásárlási program fokozatos visszavágását, angolul a taperinget, vagy ahogy magyarul mondani szoktuk, a tapírt.

Hirdetés

Az euró erősödésével párhuzamosan a forint is erőre kapott: a magyar deviza szintén egyhetes csúcson jár, miután az euró jegyzése ma újra a 311 forint alatti szintekre esett vissza.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint annak ellenére is erősödik, hogy a feltörekvő piacon azért van, ami borzolja a kedélyeket. A török líra ugyanis tovább gyengélkedik, de ma legalább szűk sávban mozog az árfolyama. A líra a politikai feszültség belobbanására több százalékos eséssel reagált, így újabb lendületet kapott nyolc napja gyengülése. A lírát nemcsak a geopolitikai feszültségek gyengítik, hanem pénzügyi aggodalmak is - a háttérről elemzésükből többet is megtudhat >>

Mi lesz, ha a katalánok délután kikáltják a függetlenségüket?

A nyugat-európai tőzsdék a nyitás után a várakozásoknak megfelelően kisebb mínuszban indították a napot: a tegnapi - London kivételével mindenhol jellemző - emelkedés után ma 0,1-0,2 százalékos csökkenéssel kezdtek a vezető indexek. Innen tornászták fel magukat nullába a nyitás utáni órában, hogy aztán meredek esésbe kezdjenek - délelőtt fél 11-re a DAX vesztesége már 0,3 százalék fölött jár, de a párizsi CAC40 is hasonló mínuszba esett.

A háttérben elsősorban a spanyol alkotmányos válságot említik az elemzők - magyar idő szerint délután 6-kor ülésezik a katalán parlament, és félő, hogy kikiáltják a független katalán államot - ez egyelőre beláthatatlan következményekkel járna. Arról, hogy mit léphet Spanyolország egy ilyen esetben, itt írtunk >>

Budapesten a Mészáros-papíroknak áll a világ

Budapest kezdetben még felültejesítő volt, ám a délelőtt második felében nálunk is eltűntek a pluszok a bluechipeknél - a legnagyobb és leghirtelenebb esést a Richternél látjuk (-1,4 százalék fél 11-kor), de nagy forgalomban adják az OTP-t is. A Mol van a legközelebb a tegnapi záróárához, a Magyar Telekom forgalma pedig olyan alacsony, hogy ma nem is minősítenénk bluechipnek - másfél óra elteltével nagyobb forgalma van például a Nordtelekomnak (igaz, csak 11 millió forint az is).

A Mészáros-papírok közül kettő is kiemelkedően teljesít ma: az immár prémium kategóriás Opus majdnem 3 százalékkal erősödik, forgalma meghaladja a Molét, a Konzum pedig 1 százalékkal ér többet, mint tegnap. Az Appeninn viszont majdnem 2 százalékos mínuszban jár.

Drágul az olaj, de a hurrikán-hatás mindjárt elmúlik

A kőolaj drágul kedden, a WTI ára fél százalékkal került feljebb, hordónként közel 50 dollárba kerül. A Brent 0,69 százalékkal emelkedett, 56 dollár fölött jár a jegyzése. Az OPEC felől olyan hírek érkeznek, hogy a jövőben is készek tenni az olajár stabilizálásáért - ez emeli az árakat, az emelkedésnek azonban gátat szab, hogy kezdenek visszakapcsolódni a termelésbe a Mexikói öböl térségében a hurrikán miatt leállt vagy leállított olajkutak, növelve ezzel az olajkínálatot.

Az arany fél százalékkal emelkedett, tíznapos csúcs közelébe drágult.

Az arany árfolyama dollárban - friss árfolyamok >>
Az arany árfolyama dollárban - friss árfolyamok >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jövő hétre érik egy összeomlás

Jövő hétre érik egy összeomlás

A múlt hónapban úgy tűnt, hogy megússzuk a komolyabb tőzsdei zuhanást, de most mintha sok lenne a piacnak a kereskedelmi háború, meg a jegybankelnöki dörgedelem. Kritikus szintre került a legfontosabb index, ugyanakkor emelkedésnek indult a klasszikus menekülőeszköz, az arany.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?