Hirdetés
Hirdetés

Egy újabb nehéz hét zárása – 7 dolog, amire pénteken figyelni érdemes

Csabai Károly, 2019. május 17., 11:25

Nincs új a nap alatt, a vállalati gyorsjelentések és a makrogazdasági adatok legfeljebb csak változatossá tudják tenni a pénteki befektetői menüt, amelynek fő fogása ugyanis változatlanul az USA és Kína közötti kereskedelmi háború.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Donald Trump (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Csak látszólagos volt a megnyugvás a világ pénz- és tőkepiacain csütörtökön. Az amerikai tőzsdeindexek ugyan pluszban zártak, a határidős részvénybarométerek viszont ma reggel már mínuszban, esést előrejelezve a magyar idő szerint ma délutáni tengerentúli nyitásokra. Negatívan hathat, hogy Ázsiában csak a japán Nikkei tudott erősödni, a kínai és a hongkongi tőzsdeindexek viszont – korántsem meglepő módon – az amerikaiakkal kapcsolatos feszültség hatására 1-2 százalékos bukóban mozogtak. Európa viszont egységesen – így a BUX is – pirosba borult.

Ezzel szemben az olaj ára a közel-keleti ellátási kockázatok miatt emelkedőben van, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 63 dollár, a Brent típusú közel 73 dolláron cserél gazdát. Az arany viszont csökkenő trendben, 1290 dollár alatt kezdte a pénteki napot, a forint pedig küzd azzal, hogy euróval szembeni árfolyama ne kerüljön a 325-ös szint fölé.

Hirdetés

Összefoglaltuk, befektetői szempontból mire lehet érdemes figyelni a hét utolsó napján.

1. Amerikai-kínai kereskedelmi háború

Mint a bevezetőben említettük, a ma reggeli tőzsdei mínuszokban már érzékelhető a hatása annak, hogy Donald Trump tegnap az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről elnöki rendeletet írt alá, ami ugyan nem nevesített kínai cégeket, de nem nehéz kitalálni, hogy a Huawei és a ZTE ellen irányul. Tovább hevítheti az amúgy is már forró kedélyeket a Wall Street Journal értesülése, miszerint a kínaiak illetékes minisztériuma – Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdai nyilatkozatával szemben – nem tud arról, hogy az USA-val folytatódnának a kereskedelmi tárgyalások.

2. Makrogazdasági adatok

A kereskedelmi virtcsaft mellett a tőzsdei árfolyamokat a ma közzéteendő áprilisi euróövezeti inflációs adatok és a márciusi ipari termelési adatok befolyásolhatják, kisebb mértékben pedig esetleg az USA Michigani fogyasztói bizalmi indexe.

3. Negatívan korrigáló Bitcoin

Amilyen gyorsan és mondhatni, érthetetlenül – igaz, ezt már megszoktuk – rakétázott a kriptovaluta árfolyama az elmúlt napokban 8300 dollár fölé, olyan lendülettel ment át szabadesésbe, hogy péntek délelőtt már a 7200-es szintet tesztelgesse.

4. Talányos tokiói jegybank

A Bank of Japan ma hajnalban adta publikált legfrissebb, az előrejelzéseit tartalmazó kiadványában egy szó sem esik arról, hogy esetleg folytatná a monetáris lazítást, noha azt a piaci szereplők elképzelhetőnek tartják. Pedig a jen alapvetően a nemzetközi befektetői hangulat bizonytalansága miatti erősödése és annak folytatódása mérsékelheti az inflációs kockázatokat. Tokió csak ősszel emelheti a forgalmi adót, amelynek rövid távú, pozitív hatásait a belső fogyasztás valószínűsíthető visszaesése középtávon nagyrészt kiolthatja – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

5. Törökország büntiben

Méghozzá a Moody’s-nál, amely további leminősítését helyezte kilátásba, amennyiben nem hajt végre átfogó reformokat. Az amerikai rating cég szerint Törökország Venezuela után a recesszió, a törékeny líra és a megcsappanó jegybanki tartalékok miatt a második legsérülékenyebb.

6. Kilőtt a Thyssenkrupp és a Sony részvénye

A Thyssenkruppé több mint 9 százalékkal amiatt, hogy a Barclay’s elemzői szerint liftgyártó üzletágának kiszervezése – amelynek megvételére a finn Kone már jelezte is a szándékát – akár 3-4 milliárd eurós szinergiahatást jelenthetne a német cégnek. Ez egyszersmind kiolthatja annak negatív hatását, hogy a Thyssenkruppnak az indiai Tata céggel tervezett fúziója versenyjogi akadályok minden bizonnyal meghiúsul.

A Sony részvényei pedig arra száguldtak több mint 8 százalékkal, hogy a japán cég bejelentette, egyrészt 1,8 milliárd dollárért vásárol vissza saját papírjaiból, másrészt megállapodott az amerikai Microsofttal, hogy a mesterséges intelligencia, és a videojáték területén együttműködnek.

7. OTP, Mol fel, Richter, Telekom le

A hazai blue chipek közül az OTP részvénye a 12 400, míg a Molé a 3250 forintos szint áttörése esetén emelkedhet tovább – már ha az amerikai-kínai viszályban egy kis szünet állna be, egyelőre azonban még távolodnak e lélektani határoktól. Ezzel szemben az alig egy hét alatt több mint 13 százalékot zuhant Richter jegyzése már az 5 ezer forintos szint alá ment, s korántsem biztos, hogy itt a vége az esésnek, míg a 425 forintos szint elestét követően a Magyar Telekom-papírok is folytathatják a lejtmenetüket.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    2019. november 19., 06:04
    Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    A “szuperállampapírnak” is nevezett Magyar Állampapír Plusz kapcsán mintegy fél éve rengeteg szó esik nálunk az állampapírokról.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?