Hirdetés
Hirdetés

Ekkora fordulatot még nem látott a pesti piac

Fellegi Tamás, 2017. november 07., 17:38

Ami ma történt a három, Mészáros Lőrinchez köthető cég részvényével, az páratlan a tőzsde történetében. Reggel több milliárd forintnyi tőke ostromolta a cégeket, délutánra ugyanennyi menekült volna belőlük. Emelkedett a Richter, esett az OTP, gyenge a forint és a török líra, erősödik a dollár.

Napok óta óriási vételi erő nehezedett az Opusra, az Appeninnre, és kisebb mértékben a Konzumra. Ma már annyira hisztérikus lett a helyzet, hogy nyitás után a 15 százalékos kereskedési limitre került az első két papír, és ott el is akadt a kereskedés, és soha nem látott, milliárdos vétel állt sorban az könyvben. Egy idő után a Konzum is csatlakozott, ott is elakadt a kereskedés. Több milliárd forint zúdult a három papírra, mintha ingyen lennének. A befektetők feltehetően úgy gondolták, hogy Mészáros Lőrinc papírjainak nincs felső korlátja, és immár hatalmas téteket is hajlandók voltak rátenni, mint a kaszinóban.

Zúdítottak

10 óra 40-kor aztán hirtelen kitömték a sok várakozó vevőt, vagyis valaki egyszerre milliárdos értékben adott el. Hogy ez egy korábbi, okos vevő volt, vagy esetleg valamely többségi tulajdonos, netán maga Mészáros Lőrinc, ezt nem tudhatjuk, egy bizonyos tranzakció-méret fölött be fogják jelenteni. Mindenesetre akárki is volt, bölcsen tette, hisz a cégek értékeltsége már teljesen elszakadt minden fundamentumtól (az Opus már a Waberer’s háromszorosát érte).

Hirdetés

Ekkor 1-2 órás igen aktív kereskedés kezdődött, mindenki megvehette, és eladhatta amit akart. A papírok árfolyama bejárta a teljes lehetséges kereskedési tartományt, végül azonban az eladói nyomás győzött, és az Opus, valamint az Appeninn árfolyama letapadt a 15 százalékos alsó határra, és most az eladók kezdtek ott milliárdos tételben gyűlni. A Konzummal lehetett egész nap kereskedni, de ott felfelé is jóval kisebb volt az őrület, mindazonáltal zárásra az is megközelítette a lehetséges minimumot.

Elképesztő számok

Nézzük mindezt számokban: az Opus 805 forintig ment fel délelőtt, majd 595-ig zuhant, az Appeninnben 1173 és 867 a két érték, a Konzum teteje 3496 forint volt, alja 2584, záróára 2603. A három papír forgalma együtt megközelítette a 10 milliárd forintot, ami a legtöbb átlagos napon a nagypapíroknak, blue chipeknek is becsületére vált volna.

A mai nap egyedülálló volt a pesti börze történetében. Sok mániát és összeomlást láthattunk már 27 év alatt, de hogy egy ember nevéhez fűződően egy részvénycsoportot ilyen vehemenciával hajtsanak fel sok milliárd forinttal, hogy aztán egy gigantikus napi kereskedés mellett forduljon a hangulat, az példa nélküli.

Még az index is beleremegett

Ami a többi részvényt illeti: az OTP 1,1 százalékkal esett 10 455 forintig, a Richter 0,4 százalékkal emelkedett 6883 forintig, a BUX 0,76 százalékkal esett 39 800 pontig. Ebben most már az Opusnak is komoly szerepe volt, hisz 1,77 százalékkal szerepel az index kosarában, súlya az ötödik legnagyobb az OTP, a Mol, a Richter és a Telekom után. Az Appeninn 0,7 százalékos súlya is jelentős hatású 15 százalékos árelmozdulásnál.

Devizapiac

Mindehhez képest a világ tőzsdéi érdektelenek voltak ma, a devizapiacon történt még említésre méltó esemény: tovább erősödött a dollár, egy euróért már csak 15,60-at kell belőle adni. Ismét rekord mélységben a török líra, 4,50 az euróhoz képest, és az eurónkénti 311,70-es forint sem egy szívderítő élmény.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?