Hirdetés
Hirdetés

Eladási jelzés jött az OTP-re, Trump nagy beszédre készül

Eidenpenz József, 2019. november 12., 11:18

A kereskedelmi háború és a Fed politikája foglalkoztatja a piacokat ma is, és mivel ma még jöhetnek ezekhez hírek fontos emberek fontos beszédei alapján, ezért inkább kivárnak. A gyorsjelentések addig is gondoskodnak az izgalmakról. Az egyik nagy brókercég rövidebb távon eladási jelzést vél felfedezni az OTP grafikonján. Hat fontos tőzsdei hír a mai naphoz.

OTP-lufi egy gyereknapi rendezvényen a Városligetben (2019 május). (Fotó: Eidenpenz József)
OTP-lufi egy gyereknapi rendezvényen a Városligetben. A tőzsdén nincs sok jele. (Fotó: Eidenpenz József)

A tegnapi szerény esés után ma kis pluszban vannak az amerikai indexek határidős jegyzései. Európában is mérsékelten optimista a hangulat, a német, francia, brit indexek 0,2-0,3 százalékos pluszban vannak. A piac fontos beszédekre vár, miközben még mindig özönlenek a gyorsjelentések.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP 0,3 százalékkal megy fel. Ez 13 860 forintot jelent, így kevesebb mint kétszáz forintra van a múlt héten beállított történelmi rekordtól. A Mol pluszban, a Richter csekély mínuszban jár. A nap nyertese egyelőre egyértelműen az Opus, öt százalékkal ugrik.

Hirdetés

A forint kissé gyengült a tegnap esti állapothoz képest, 334,30 az euró. Nincs messze az eddigi csúcstól az árfolyam.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Jön Trump fontos ebédje

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke ottani idő szerint ebédidőben tart beszédet a New York-i Gazdasági Klubban. A piac minden szavát lesni fogja, ami a kereskedelemről, az adókról, a gyógyszerárakról és bármi egyéb releváns dologról szólhat – írta a Bloomberg. A kereskedelmi háború azonban a kulcsfontosságú téma, ez mozgatja a tőzsdéket már régóta.

Kérdés, hogy az elnök ragaszkodik-e eddigi narratívákhoz, vagy eltávolodik az eddigi forgatókönyvektől. Az utóbbi időben egymásnak is ellentmondó jelzések érkeztek, így hétfőn kissé süllyedtek a tőzsdék. A készülő amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás körüli optimizmus a napokban csökkent.

Ha nem jön létre megállapodás, akkor mindkét fél számára súlyos következményekkel járhat, különösen az amerikai mezőgazdasági termelők számára. De a világgazdaságot is visszavetheti.

2. Ne feledjük, nem csak Kínával van vita

A KBC Equitas szerint ráadásul Trump elhalaszthatja az európai autókra és alkatrészekre kivetendő vámokat. “Az Egyesült Államok jelenleg az autógyártókkal további beruházásokról tárgyal, ez is szerepelhet feltételként a vámok elhalasztásával kapcsolatban. A várakozások szerint a kérdésben november közepéig születhet döntés, így akár a napokban is kaphatunk pontos híreket” – írják, és említik a mai ebédet.

“Az optimista hangulat fenntartása érdekében fontos lenne, hogy még idén előrelépés történjen a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokban, valamint Kanadával és Mexikóval is” – teszik hozzá.

3. Eladási jelzés az OTP-re?

Az elmúlt hetek jelentős emelkedését követően konszolidációs fázisba léptek a piacok az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint.

“Ha csak a közelbe tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy az OTP esetében megékezett egy eladási jelzés az MACD oldaláról. Ugyanakkor a részvényárfolyam az elmúlt napok csökkenését követően is még a 20 napos mozgóátlag, azaz 13 658 forint fölött maradt. Ha a DAX indexre vagy az amerikai indexekre nézünk akkor ott is jó viselkedést látunk, limitált csökkenésekkel” – foglalják össze a helyzetet.

4. Csak jönnek és jönnek a fontos jelentések

Ma reggel a Deutsche Post, a Continental és az Infineon tette közzé gyorsjelentését az európai cégek közül. A posta a várttól enyhén elmaradó profitról számolt be, az Infineon eredménye azonban magasabb lett, mint amire számítottak – írta a KBC Equitas hírlevele. A Continental enyhe bevételnövekedés mellett megerősítette az év végére vonatkozó várakozásait. A jelentéseket a brókercég összességében pozitívnak nevezi.

Az USA-ban tőzsdezárás után a Cronos és a Tilray marihuána-cégekre figyelnek a szektor iránt érdeklődők. A Tyson Foods élelmiszer-konszern még nyitás előtt küldi beszámolóját.

5. A Fed-re is figyelni kell

Jerome Powellnek, a Fed elnökének a tervek szerint szerdán a “Gazdasági Vegyes Bizottság” és csütörtökön a Képviselőház Költségvetési Bizottsága előtt kell beszámolót tennie. A befektetők szokás szerint iránymutatást várnak a kamatpályával kapcsolatban.

Előtte azonban más jelekre figyelnek a központi bank gondolkodásának megismerése érdekében. Egyrészt Trump említett beszéde is befolyásolhatja a Fed-et. Másrészt szintén ma, kedden három Fed-vezető is előadást tart. (Richard Clarida 10:30-kor GMT szerint, ez nálunk egy órával korábban volt. Patrick Harker magyar idő szerint 17:00, Neel Kashkari 22:00 órakor beszél az Investing.com alapján.)

6. Jól sikerült a szinglik napja

Az úgynevezett szinglik napja alkalmából az Alibaba 38,4 milliárd dollárnyi rekordforgalmat bonyolított. De ezen nap nyertesei között tartják számon a tőzsdei sajtóban a L'Oreal, a Nestlé, az Apple és a Huawei cégeket is, amelyek termékei szépen fogytak – írta egy összefoglaló az N-Tv.de oldalon.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Ha már a kormány az egyes nyilatkozatai szerint inkább mennyiségben méri a TAO-támogatások eredményességét, akkor érdemes megnézni, vajon egy új sportoló mennyibe is került az államnak. Vagy az adófizetőknek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?