Hirdetés
Hirdetés

Eldördült a startpisztoly, elkezdődött a Mikulás-rali a tőzsdéken?

Eidenpenz József, 2018. december 03., 19:07

A hétvégi kínai-amerikai tárgyalásokat a piacok nagyon pozitívan fogadták, a tőzsdeindexek szépen emelkednek. De ennek nem ez az egyetlen oka, hiszen múlt héten is sokat javult a tőzsdei klíma. Sokan találgatják, ismét lesz-e év végi tűzijáték, “Mikulás-rali” a részvénypiacon, mint már nem egyszer.

A kereskedelmi háború felfüggesztéséről, tűzszünetről beszélnek világszerte azután, hogy szombati megbeszélésükön az amerikai és a kínai elnökök döntöttek. Ennek értelmében nem vetnek ki újabb vámokat április 1-ig, és szakértői tárgyalásokat kezdenek a nézeteltérésekről. (Erről itt írtunk bővebben.)

Ennek nyomán hatalmas emelkedés indult a világ tőzsdéin. Azt azért van, aki hozzáteszi, hogy az említett tárgyalás előtt is emelkedett már múlt héten és főleg pénteken sokat az amerikai tőzsde. Ennek az lehetett az oka, hogy a Fed a kamatokkal kapcsolatban engedékenyebben nyilatkozott. Valószínűleg nem csak egy oka van tehát a mai jó hangulatnak sem.

Hirdetés

A kezdeti lelkesedés később kissé alábbhagyott ugyan, de így is szép az eredmény. A német, olasz tőzsdeindexek két százalék körüli, a francia, brit, holland, belga vagy spanyol társaik egy százalék körüli emelkedést értek el. Reggel a kínai, hongkongi indexek is több mint két és fél százalékos pluszban zártak.

Hoztuk az átlagot

Az USA-ban nap közben szintén többet mutattak a határidős indexek, ám este hat után nem sokkal is kellemes magasságokban jártak. Az S&P 500 most 0,8, a Nasdaq indexe 1,2, a Dow Jones Ipari 0,9 százalékos pluszban van.

Nálunk a BUX index 1,2 százalékos emelkedése nagyjából hozza az európai átlagot. Az emelkedés motorja az OTP, annak 2,3 százalékos emelkedése 11 700 forintra. A Mol 0,8 százalékkal ment fel 3190-re, a Richter 0,4 százalékkal 5650-re. Az Opus 1,8 százalékkal esett.

Erősödött a forint

Gyengült  dollár, nagyot estek a német és amerikai állampapír-hozamok, ami a nemesfémeknek nagyon jót tett. Az euró/forint 322,70, mintegy kilencven fillérrel alacsonyabb a péntekinél.

További árfolyamok itt láthatók

A javuló hangulatban a forint is erősödni tud – állapítja meg az Equilor hírlevele is. “Meghatározó ellenállási szintről fordult le az euró-forint árfolyama”, “amennyiben a 322,50-es szint letörése szignifikáns lesz, további forinterősödésre számíthatunk, ez esetben napokon belül elérhető lehet akár a 319-320-as zóna is” – írták.

Eldördült a startpisztoly?

Európában ma főleg az autógyárak részvényei emelkednek kiemelkedő ütemben, mivel a BMW, a VW és a Daimler vezetői az USA-ba utaznak, hogy Trump elnökkel találkozzanak. Elképzelhető, hogy valamiféle különalkut próbálnak kötni az elnökkel. Pedig amúgy a német gyárak nem túl optimisták a közeljövőt tekintve.

A német Handelsblatt által ma publikált kisbefektetői hangulatindex komoly pesszimizmust mutat a jövővel kapcsolatban. Ebből és a mai áremelkedésekből a lap arra következhet, hogy “eldördült a startpisztoly” egy újabb év végi részvénypiaci rali előtt.

Nyugdíjasok, részvényt vegyenek

Egy német politikus, a Merkel lehetséges utódjának tartott Friedrich Merz azt javasolta, hogy az öregkori szegénység ellen az emberek vásároljanak részvényeket. Az ilyen célú befektetések hozamát adómentessé tenné.

A német sajtó több szakértőt megkérdezett erről, a reakciók vegyesek, de sokan helyeselték az ötletet. Persze ha tíz év bikapiac után megint jön egy csúnya esés, akkor lehet, hogy óvatosabbak lesznek.

Olajár-robbanás és gyásznap

Az olaj ára is valósággal robbant reggel, négy százalék feletti pluszban is volt, most három százalék körül jár. A kereskedelmi vita enyhülése magasabb gazdasági növekedéssel és így olajfelhasználással járhat. Az viszont aligha jó hír, hogy Katar hátat fordít az OPEC-nek.

Szerdán a George H. W. Bush volt amerikai elnök temetése kapcsán elrendelt gyásznapon zárva lesz az amerikai részvénypiac (NYSE és Nasdaq), várhatóan a kötvénypiacon korlátozott lesz a kereskedés. A CME Group határidős és opciós piacai is részlegesen lesznek nyitva, de lesz elektronikus kereskedés egyes termékekre – írta a Marketwatch.

Túlvett az OTP?

Elkezdődött a Mikulás rali az Esrte Ötletgyár hírlevele szerint. Nagy menetelésen van túl a BUX index, a rövidtávú mozgóátlagoktól is elszakadt, ami korrekció veszélyével fenyeget. A kedvező nemzetközi hangulatban azonban még tovább emelkedhet az árfolyam.

Tovább száguld a Mol, az emelkedő trendcsatornában tovább folytatta emelkedését. Az OTP “pihenés után felpattant”,  az elmúlt napokban tapasztalható oldalazás után ma a pozitív nemzetközi hangulat hatására kilőtt az árfolyam. “11 780 pontnál, nem sokkal a jelenlegi árfolyam fölött látható egy erősebb ellenállás” – írják.

4000 alatt a bitcoin

Szerintük az indikátorok alapján túlvettnek számít az OTP, így valószínűleg marad az oldalazás. A Richtert megtámogatta a sajátrészvény-vásárlás. A Magyar Telekom nagy rohama ellenálláshoz ért 453 forintnál.

A kriptodevizák megint 4-8 százalékos mínuszban vannak, a bitcoin ára 4000 dollár alá csúszott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?