Hirdetés
Hirdetés

Eldördült a startpisztoly, elkezdődött a Mikulás-rali a tőzsdéken?

Eidenpenz József, 2018. december 03., 19:07

A hétvégi kínai-amerikai tárgyalásokat a piacok nagyon pozitívan fogadták, a tőzsdeindexek szépen emelkednek. De ennek nem ez az egyetlen oka, hiszen múlt héten is sokat javult a tőzsdei klíma. Sokan találgatják, ismét lesz-e év végi tűzijáték, “Mikulás-rali” a részvénypiacon, mint már nem egyszer.

A kereskedelmi háború felfüggesztéséről, tűzszünetről beszélnek világszerte azután, hogy szombati megbeszélésükön az amerikai és a kínai elnökök döntöttek. Ennek értelmében nem vetnek ki újabb vámokat április 1-ig, és szakértői tárgyalásokat kezdenek a nézeteltérésekről. (Erről itt írtunk bővebben.)

Ennek nyomán hatalmas emelkedés indult a világ tőzsdéin. Azt azért van, aki hozzáteszi, hogy az említett tárgyalás előtt is emelkedett már múlt héten és főleg pénteken sokat az amerikai tőzsde. Ennek az lehetett az oka, hogy a Fed a kamatokkal kapcsolatban engedékenyebben nyilatkozott. Valószínűleg nem csak egy oka van tehát a mai jó hangulatnak sem.

Hirdetés

A kezdeti lelkesedés később kissé alábbhagyott ugyan, de így is szép az eredmény. A német, olasz tőzsdeindexek két százalék körüli, a francia, brit, holland, belga vagy spanyol társaik egy százalék körüli emelkedést értek el. Reggel a kínai, hongkongi indexek is több mint két és fél százalékos pluszban zártak.

Hoztuk az átlagot

Az USA-ban nap közben szintén többet mutattak a határidős indexek, ám este hat után nem sokkal is kellemes magasságokban jártak. Az S&P 500 most 0,8, a Nasdaq indexe 1,2, a Dow Jones Ipari 0,9 százalékos pluszban van.

Nálunk a BUX index 1,2 százalékos emelkedése nagyjából hozza az európai átlagot. Az emelkedés motorja az OTP, annak 2,3 százalékos emelkedése 11 700 forintra. A Mol 0,8 százalékkal ment fel 3190-re, a Richter 0,4 százalékkal 5650-re. Az Opus 1,8 százalékkal esett.

Erősödött a forint

Gyengült  dollár, nagyot estek a német és amerikai állampapír-hozamok, ami a nemesfémeknek nagyon jót tett. Az euró/forint 322,70, mintegy kilencven fillérrel alacsonyabb a péntekinél.

További árfolyamok itt láthatók

A javuló hangulatban a forint is erősödni tud – állapítja meg az Equilor hírlevele is. “Meghatározó ellenállási szintről fordult le az euró-forint árfolyama”, “amennyiben a 322,50-es szint letörése szignifikáns lesz, további forinterősödésre számíthatunk, ez esetben napokon belül elérhető lehet akár a 319-320-as zóna is” – írták.

Eldördült a startpisztoly?

Európában ma főleg az autógyárak részvényei emelkednek kiemelkedő ütemben, mivel a BMW, a VW és a Daimler vezetői az USA-ba utaznak, hogy Trump elnökkel találkozzanak. Elképzelhető, hogy valamiféle különalkut próbálnak kötni az elnökkel. Pedig amúgy a német gyárak nem túl optimisták a közeljövőt tekintve.

A német Handelsblatt által ma publikált kisbefektetői hangulatindex komoly pesszimizmust mutat a jövővel kapcsolatban. Ebből és a mai áremelkedésekből a lap arra következhet, hogy “eldördült a startpisztoly” egy újabb év végi részvénypiaci rali előtt.

Nyugdíjasok, részvényt vegyenek

Egy német politikus, a Merkel lehetséges utódjának tartott Friedrich Merz azt javasolta, hogy az öregkori szegénység ellen az emberek vásároljanak részvényeket. Az ilyen célú befektetések hozamát adómentessé tenné.

A német sajtó több szakértőt megkérdezett erről, a reakciók vegyesek, de sokan helyeselték az ötletet. Persze ha tíz év bikapiac után megint jön egy csúnya esés, akkor lehet, hogy óvatosabbak lesznek.

Olajár-robbanás és gyásznap

Az olaj ára is valósággal robbant reggel, négy százalék feletti pluszban is volt, most három százalék körül jár. A kereskedelmi vita enyhülése magasabb gazdasági növekedéssel és így olajfelhasználással járhat. Az viszont aligha jó hír, hogy Katar hátat fordít az OPEC-nek.

Szerdán a George H. W. Bush volt amerikai elnök temetése kapcsán elrendelt gyásznapon zárva lesz az amerikai részvénypiac (NYSE és Nasdaq), várhatóan a kötvénypiacon korlátozott lesz a kereskedés. A CME Group határidős és opciós piacai is részlegesen lesznek nyitva, de lesz elektronikus kereskedés egyes termékekre – írta a Marketwatch.

Túlvett az OTP?

Elkezdődött a Mikulás rali az Esrte Ötletgyár hírlevele szerint. Nagy menetelésen van túl a BUX index, a rövidtávú mozgóátlagoktól is elszakadt, ami korrekció veszélyével fenyeget. A kedvező nemzetközi hangulatban azonban még tovább emelkedhet az árfolyam.

Tovább száguld a Mol, az emelkedő trendcsatornában tovább folytatta emelkedését. Az OTP “pihenés után felpattant”,  az elmúlt napokban tapasztalható oldalazás után ma a pozitív nemzetközi hangulat hatására kilőtt az árfolyam. “11 780 pontnál, nem sokkal a jelenlegi árfolyam fölött látható egy erősebb ellenállás” – írják.

4000 alatt a bitcoin

Szerintük az indikátorok alapján túlvettnek számít az OTP, így valószínűleg marad az oldalazás. A Richtert megtámogatta a sajátrészvény-vásárlás. A Magyar Telekom nagy rohama ellenálláshoz ért 453 forintnál.

A kriptodevizák megint 4-8 százalékos mínuszban vannak, a bitcoin ára 4000 dollár alá csúszott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?