Hirdetés
Hirdetés

Elég volt a drága tankolásból! Trump nekirontott a felelősöknek

2018. július 05., 17:29

Miután az USA egyes államaiban már 3 dollár fölé kúszott az üzemanyag gallononkénti ára, Donald Trump amerikai elnök azt követeli az OPEC-tagországoktól, hogy "azonnal" csökkentsék a kőolaj árát. Jobb ha nem felejtik el, kinek a hadserege védi őket...

Az elnök újabb Twitter-bejegyzésben vádolta meg az olajárak emelésével a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait. "Az OPEC-monopóliumot muszáj emlékeztetni arra, hogy az olajárak magasak, és ők semmit sem tesznek ez ellen" - fogalmazott Trump, és emlékeztette az érintett államokat arra is, hogy közülük egyesek védelmét az Egyesült Államok biztosítja.

Hirdetés

Az OPEC és néhány, a szervezeten kívüli nagy termelő, így Oroszország két hete jelentette be, hogy júliustól mintegy napi 1 millió hordóval, a globális kereslet 1 százalékával növeli a termelést. A piacon azonban nem számítanak nagyobb és tartós áresésre, azért sem, mert a termelés növelésének célja a készletek stabilizálása, nem pedig túlkínálat előidézése.

Közben az iráni olajról mindenkit lebeszélne

Donald Trump néhány napon belül többször tett közzé olajárakkal foglalkozó bejegyzést. Korábban felszólította Szaúd-Arábiát, hogy napi kétmillió hordóra növelje meg nyersolaj-kitermelését, amire Szalmán bin Abdel-Azíz király, Szaúd-Arábia uralkodója ígéretet is tett. Ezt egy minapi  Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök megerősítette.

Elemzők emlékeztetnek rá: miközben az amerikai elnök az OPEC-et hibáztatja, Washington nyomást gyakorol európai szövetségeseire annak érdekében, hogy ne importáljanak nyersolajat Iránból. Teherán szerint Twitter-bejegyzéseivel éppen az amerikai elnök járul hozzá az olajárak emelkedéséhez.

A WTI olajfajta hordónkénti árának alakulása az elmúlt 1 évben
A WTI olajfajta hordónkénti árának alakulása az elmúlt 1 évben
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?