Hirdetés
Hirdetés

Eljött a válság tükörképe

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 21., 11:03

Míg 10 éve minden összeomlott, a tőkepiacok zuhantak, most az ellenkezőjét látjuk: brutális ugrás új csúcsra Amerikában. A szereplők rózsásan látják a jövőt: nagy gazdasági növekedés, ideális mértékű infláció, teljes foglalkoztatottság. Ma Kína is szárnyal, még a kereskedelmi háború sem rettenti el a befektetőket.

Januárban még úgy tűnt, hogy egy őrületes ralival túlvettséggel tetőztek az amerikai részvényindexek, jött is utána egy igen heves korrekció, ami akkor összeomlás-szerűnek tűnt, nagy is lett az ijedelem. Aztán szépen újra megindult az emelkedés, nemrég már új csúcsok is születtek, de tegnap egész nagy ugrással, réssel került minden eddiginél magasabbra az S&P 500 index, 2930 pontot elérve.

S&P 500
S&P 500

10 éve ilyenkor a Lehman Brothers csődjét követően sorra roppantak meg a pénzügyi intézmények, a tőzsdei árfolyamok valaha látott legnagyobb zuhanása indult, a pénzügyi rendszer összeomlóban volt, de még nem született döntés, hogyan mentsék meg.

Hirdetés

Most, miközben egyes túlköltekező országok ugyan válságban vannak, a világ nagyobb része gazdaságilag remek formában van, mondhatni dübörög, és ennek egyelőre nem is látszik a vége. Ez valóban a 10 évvel ezelőtti helyzet tükörképe, kérdés, hogy meddig maradhat ez így.

Ma Ázsiában is remek a hangulat a tőzsdéken: senki nem fél most éppen az amerikai-kínai vámháborútól, sőt, a sanghaji index egyenesen 2,5 százalékkal 2800 pontig emelkedett, a Hang Seng 1,75, a tajvani index 1,3 százalékkal került feljebb.

Az európai indexek is pluszban, ma kiemelkedik Milánó 1,2 százalékos nyereséggel, valószínűleg a az olasz költségvetés várható elfogadása fűti az optimizmust.

A BUX kimarad az emelkedésből, enyhe mínuszban van 36 100 ponton, Az OTP 0,4 százalékot csökken 9940 forintig, a Mol 0,15 százalékkal van lejjebb 2885 forinton. A Telekom 410 forintig emelkedik, az ötödik legnagyobb BUX-komponens, az Opus egy százalékkal van lejjebb 495 forinton.

A forint tartja a hét folyamán szerzett erejét, 323,50 az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?