Hirdetés
Hirdetés

Eljött a válság tükörképe

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 21., 11:03

Míg 10 éve minden összeomlott, a tőkepiacok zuhantak, most az ellenkezőjét látjuk: brutális ugrás új csúcsra Amerikában. A szereplők rózsásan látják a jövőt: nagy gazdasági növekedés, ideális mértékű infláció, teljes foglalkoztatottság. Ma Kína is szárnyal, még a kereskedelmi háború sem rettenti el a befektetőket.

Januárban még úgy tűnt, hogy egy őrületes ralival túlvettséggel tetőztek az amerikai részvényindexek, jött is utána egy igen heves korrekció, ami akkor összeomlás-szerűnek tűnt, nagy is lett az ijedelem. Aztán szépen újra megindult az emelkedés, nemrég már új csúcsok is születtek, de tegnap egész nagy ugrással, réssel került minden eddiginél magasabbra az S&P 500 index, 2930 pontot elérve.

S&P 500
S&P 500

10 éve ilyenkor a Lehman Brothers csődjét követően sorra roppantak meg a pénzügyi intézmények, a tőzsdei árfolyamok valaha látott legnagyobb zuhanása indult, a pénzügyi rendszer összeomlóban volt, de még nem született döntés, hogyan mentsék meg.

Hirdetés

Most, miközben egyes túlköltekező országok ugyan válságban vannak, a világ nagyobb része gazdaságilag remek formában van, mondhatni dübörög, és ennek egyelőre nem is látszik a vége. Ez valóban a 10 évvel ezelőtti helyzet tükörképe, kérdés, hogy meddig maradhat ez így.

Ma Ázsiában is remek a hangulat a tőzsdéken: senki nem fél most éppen az amerikai-kínai vámháborútól, sőt, a sanghaji index egyenesen 2,5 százalékkal 2800 pontig emelkedett, a Hang Seng 1,75, a tajvani index 1,3 százalékkal került feljebb.

Az európai indexek is pluszban, ma kiemelkedik Milánó 1,2 százalékos nyereséggel, valószínűleg a az olasz költségvetés várható elfogadása fűti az optimizmust.

A BUX kimarad az emelkedésből, enyhe mínuszban van 36 100 ponton, Az OTP 0,4 százalékot csökken 9940 forintig, a Mol 0,15 százalékkal van lejjebb 2885 forinton. A Telekom 410 forintig emelkedik, az ötödik legnagyobb BUX-komponens, az Opus egy százalékkal van lejjebb 495 forinton.

A forint tartja a hét folyamán szerzett erejét, 323,50 az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?