Hirdetés
Hirdetés

Eljött újra a bankok ideje, épülnek a székház paloták

2017. október 03., 18:25

10 évvel ezelőtti emlékek derengenek, amint a bankrészvények újabb és újabb csúcsokat döntenek, a cégek meg lazára veszik a költekezést, és kacsalábon forgó székházakat építenek. Akkor jött hamarosan a válság és az összeomlás, reméljük, most megússzuk majd egy korrekcióval vagy egy átlagos medvepiaccal.

Napok óta csúcsokra jutnak az amerikai tőzsdeindexek, de most nem a Facebook és az Apple után loholnak a befektetők, hanem rákaptak a bankokra, úgy mint 2007-ben. A bankpapírok az egész piaccal együtt tavaly novemberben, Trump megválasztásakor lőttek ki, és most ismét szárnyalni kezdtek. Szép példa a JP Morgan, 97 dolláron.

JP Morgan
JP Morgan

Európában is emelkedik a legtöbb index, a leglényegesebb piac, Frankfurt ma zárva volt, hisz a német egység napját ünneplik. A hazai tőzsdeindex közel fél százalékot emelkedett, 37 908 pontig. Miután a bankszektor húz ma világszerte, az OTP ment a legjobban, 0,8 százalékkal 10 150 forintig. A Mol 0,4 százalékkal került feljebb 3020 forintig, a Richter 0,2 százalékkal 3022 forintig.

Hirdetés

Itt érdemes megemlíteni a másik, túlfűtött piaci állapotra, korlátlan optimizmusra utaló jelet: a Telekom után most másodikként a tőzsdei cégek közül a Mol is székházat épít, ráadásul felhőkarcoló-szerűséget. Átlagos időben a cégek megfontolják, hogy ilyen drága, meg nem térülő beruházásba belefognak-e, a szakadatlan árfolyam emelkedés, a pénzbőség és az optimizmus idejében könnyen rászánják magukat.

A forint továbbra is igen gyenge 312-es eurónál, pedig a bérfelzárkózás és így a munkaerőhiány szempontjából nagyon sokat segítene egy kis forinterősödés. Ha viszont gyengül, akkor emelkedhetnek a végtelenségig a bérek, ha euróban csak lassan emelkednek. Persze egyelőre nem drámai a gyengülés, hisz inkább csak egy sávban van a hazai valuta, annak gyenge széléhez közelítve, de inkább az ellenkezőjét várnánk, 2-essel kezdődő árfolyamot.

Az olajár tovább csökkent, a WTI már közelíti felülről az 50 dollárt, a Brent 55,90. Úgy tűnik, 50 fölött mindig megjelenik a túlkínálat, ezen a szinten már jó üzlet az amerikai palaolaj nagyfokú kitermelése.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?