Hirdetés
Hirdetés

Elon Musk legújabb kalandjai a Twitterrel és a kriptodevizákkal

Eidenpenz József, 2019. május 03., 13:00

A kriptodeviza-hívők nemegyszer próbálták már Elon Muskot soraikba toborozni, mind ez idáig sikertelenül. Ő inkább hülyíteni szokta őket, volt, amikor komoly árfolyammozgásokat is sikerült ezzel okoznia. Ettől még nem tiltotta el az amerikai értékpapír-felügyelet…

Elon Musk füvet szív a Joe Rogan Experience adásában. Forrás: YouTube
Elon Musk füvet szív a Joe Rogan Experience adásában. Forrás: YouTube

Elon Musk hipermodern, világmegváltó tervei és vállalkozásai nem állnak messze a kriptodeviza-hívők gondolkodásától. Sok kriptodeviza-barát egyben Tesla-rajongó vagy SpaceX-követő is. Ezért már nem egyszer próbálták rávenni, hogy valahogyan csatlakozzon a “kriptodeviza-világhoz”.

Musk korábbi nyilatkozatai alapján alapvetően pozitívan áll a kriptodevizákhoz, mégsem tartotta jó ötletnek a vállalkozásait ilyen vizekre kormányozni. Tegnap a Binance kriptodeviza-tőzsde elnöke, Changpeng Zhao javasolta neki, hogy SpaceXcoin néven csináljon egy kriptodevizát. Ez megkönnyítené, hogy globálisan gyűjtsön tőkét, adományokat az űrkutatásra.

Hirdetés

Az adományozók nevét pedig örökre beleírnák a blokkláncba. (Híveik körében az az álláspont, hogy a nyilvános blokkláncok elpusztíthatatlanok, kikapcsolhatatlanok, legalábbis amíg legalább pár ember futtatja a Földön a nyilvántartáshoz szükséges szoftvert.)

Dogecoin-árfolyam (Coinmarketcap.com)
Dogecoin-árfolyam (Coinmarketcap.com)

Musk azonban inkább “trollkodni” szeret, hülyíteni a kriptodevizásokat. Körülbelül egy hónapja azt találta twittelni, hogy a dogecoin a kedvenc kriptója. Erre annak árfolyama pár nap alatt majdnem a duplájára ugrott, hogy aztán mostanáig ennek az emelkedésnek nagy részét el is veszítse.

Csak beszívott?

A dogecoin, a “kutyaérme”, 2013-ban bitcoin-paródiának indult, de komolyabb lett a várnál. Ma is 311 millió dollár a tőzsdei kapitalizációja, széles rajongótábora elsősorban jótékony adományok gyűjtésére használja.

Azóta is azt találgatják sokan, Musk viccelt-e, vagy netán be volt szívva. Egy április 1-jei tréfának szánt szavazáson pedig meg is választották a Dogecoin elnök-vezérigazgatójának. Hasonló poszt a decentralizált kriptodevizáknál ugyanis sehol sem létezik.

Belepiszkált az Ethereumba

Három nappal ezelőtt Musk csak egyetlen szót twittelt: “Ethereum”. A korábban tapasztalt reakció most elmaradt, az ethereum felment ugyan utána, de nem lényegesen jobban, mint mondjuk a bitcoin. Vagy azért, mert a dogecoin-esetben csak megégette magát, aki vásárolni kezdett. Vagy mert az ethereum kapitalizációja az előzőnek 57-szerese, 17 milliárd dollár. Vagy mert Musk ezúttal később hozzátette azt is: jk. (“Joke”, azaz vicc.)

Az Ethereum ifjú alkotójával, Vitalik Buterinnel is volt egy üzenetváltása, aki az említett tweetje után meghívta őt a következő konferenciájukra. Erre Musk felszólította, hogy hagyja már abba az ingyen-ethereumok osztogatását. Egyszer ugyanis egy csaló Buterin nevében ígért ingyenérméket, ő pedig azóta is kiírja a Twitter-oldalára, hogy ilyesmiről szó sincs (lásd a képet).

Twitter-mániás?

Mint tudjuk, az excentrikusnak nevezett Musknak már sok problémája volt az össze-vissza twittelgetéssel. A legnagyobb akkor volt, miután tavaly augusztusban azt állította, hogy kivezetné a Teslát a tőzsdéről, jó magas, 420 dolláros áron, és ehhez már össze is jött a megfelelő fedezet. Ez hatalmas turbulenciákat okozott a Tesla árfolyamában, Musknak pedig elnöki pozíciójába és 20 millió dollárjába került.

A SEC értékpapír-felügyelet nemrég kötelezte arra, hogy a Teslával kapcsolatos tweet-jeit előbb mindig egy ügyvéddel engedélyeztesse. Ám ez a kriptodevizákra nyilván nem vonatkozik…

(A Tesla készülő tőkeemeléséről itt írtunk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?