Hirdetés
Hirdetés

Eloszlottak a háborús félelmek, esik az olajár, erősödik a forint

Fellegi Tamás, 2018. április 16., 11:02

Megvolt a Szíria elleni többhatalmi csapás, a világbéke megmaradt, hallatlan nyugalom honol a piacokon, csak a kínai indexek estek és az orosz piac gyengélkedik. A hazai börze mintha fel sem akarna ébredni ma. Csendesen erősödik a forint, már csak kicsit több, mint 310 az euró.

Múlt héten lázban tartotta a világot a Szíria körüli csörte: sokan orosz-amerikai konfliktustól tartottak. Nos, Amerika gyorsan szerzett két szövetségest, Angliát és Franciaországot, és együtt rombolták le Aszad szír elnök vegyi fegyver létesítményeit. Oroszországgal közben kommunikáltak, nem lett dráma, az általuk is nehezen kezelhető Aszadért nem mennek neki három országnak.

A piacok így roppant mód megnyugodtak, de nem kezdtek szárnyalásba, a befektetők mintha leginkább kipihennék a múlt heti izgalmakat, persze a lényeg majd Amerikában dől el, délután.

Hirdetés

Ázsiában a kínai indexek estek valamint a Hang Seng, előbbiek egy százalékkal, utóbbi 1,6-tal, a többiek stagnálnak, akárcsak Európa legtöbb piaca. Ami még említésre méltó, az orosz RTS index: ismét gyengélkedik, a szankciók kezdenek ártani az orosz cégeknek.

Az orosz RTS tőzsdeindex
Az orosz RTS tőzsdeindex

A hazai tőzsdén kötés is alig van, az árfolyamok sem mozdulnak értelmezhető mértékben, egész ritka az ilyen nap. Annyiban persze érthető, hogy múlt héten lezajlottak a választások utáni pozíció zárások-nyitások, most pedig, hogy a világ is csöndes, nincs, ami megmozgassa a résztvevők fantáziáját.

Az olajár esett a nagy megnyugvásban, teljesen érthetően, miután az esetleges konfliktus miatt a hétvégén többen 80, sőt 100 dolláros olajárat vizionáltak, valószínűleg előtte jól be is vásároltak, a valóságban azonban Amerika ontja az olajat ilyen áron, de a többi kitermelő is csúcsra jár, kínálat van bőségesen. A WTI 66,30 dollár, a Brent 71,30.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?