Hirdetés
Hirdetés

Elszállt a BUX, hasít a forint, Amerika újra támad

Fellegi Tamás, 2019. február 12., 20:31

Erőre kapott a forint, nagyot ment a Mol, a Richter és az OTP egyaránt, az AutoWallis viszont esett a múlt heti páratlan szárnyalás után. A legfontosabb amerikai index kulcsszintet támad: ha átmegy rajta, akkor egyelőre múló emlék marad a decemberi összeomlás.

Jót tett a forintnak a mai inflációs adat: hirtelen megnőtt a várakozás abban az irányban, hogy az MNB megkezdi monetáris szigorítását. A reggeli 320 körüli eurónkénti árfolyam estére 318,20 lett, napközben 317,50 is volt az érték.

Euró/forint
Euró/forint

Szárnyaltak ma a tőzsdék: a BUX több mint másfél százalékkal 40 500 pontra emelkedett. A legnagyobb húzóerőt a 2,6 százalékkal feljebb kerülő Mol jelentette, a papír 3238 forinton zárt, az OTP 1,7 százalékot erősödött 11 590 forintig, a Richter 1,9 százalékkal növelte értékét 5650 forintig. A múlt héten szárnyaló AutoWallis 7 százalékot csökkent 198 forintig.

Hirdetés

Amerikában is heves erősödés bontakozott ki: az S&P 500 index 1,3 százalékkal 2746 pontig emelkedett, így elérte a 200 napos mozgóátlagot. Ha sikerülne átjutni rajta, az októberben megindult eső trend megszűnne.

S&P 500
S&P 500

A decemberi aggodalmak, melyek eredményeként még a Fed is módosított monetáris politikáján, alaptalannak minősültek, egy jegybank jobb, ha figyelmen kívül hagyja a tőzsde rövidtávú kilengéseit, de még mindig olyan erős a 10 évvel ezelőtti válság emléke, hogy minden apróbb rossz jelre megijednek.

A Nasdaq Composite másfél százalékkal emelkedik 7412 pontig, így a 8100 pontos tető és a 6200 pontos decemberi mélypont közti esés kétharmadát ledolgozta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?