Hirdetés
Hirdetés

Elszállt az infláció, ismét esik a forint

Fellegi Tamás, 2018. július 10., 10:45

Ma az egyhetes gyógyulás után újra gyengül a forint az inflációs adat után: a pénzromlás üteme immár a jegybanki cél fölé került. Tovább gyengélkedik a Richter, emelkedik a Mol. Amerikában megint elszálltak a részvényárak, a világpiacon drágul az olaj.

Íme, sok év után először elérte, sőt meghaladta az MNB kitűzött célját az infláció, 3,1 százalékkal. Így a deflációs és alacsony inflációs korszaknak végképp búcsút inthetünk, ugyanakkor a monetáris politika még mindig rendkívül laza, amely innentől fogva már nem indokolt. Vélhetően a jegybank meg is kezdi a szigorítást, de a nem konvencionális eszközök kivezetése nem egyszeri lépés, így időbe fog telni, míg érzékelhetően megemelkednek a rövid lejáratú kamatok.

Euró/forint
Euró/forint

Miután a kamatok most még alig térnek el a nullától, rendkívüli mértékben negatív lett a reálkamat, ami rövidtávon időnként nyomást gyakorolhat a forintra. Ma is ezt látjuk: az adat után 325 fölé ugrott az eurónkénti jegyzés, noha tegnap még 323 alatt is járt.

Hirdetés

A világban közben nyugalom van, Ázsia és Európa részvénypiacai nem sokat mozdulnak, ellenben Amerikában tegnap ismét kiadós rali volt, a Nasdaq közel egy százalékkal emelkedett és megközelítette mindenkori csúcsát, az S&P 500 hasonló mértékű erősödéssel 2784 pontot ért el, ezzel közel került ahhoz, hogy kitörjön a grafikonon kialakult háromszögből, melynek alsó szárát a 200 napos mozgóátlag képezi.

S&P 500 index
S&P 500 index

Nincs mese, Amerikában egyelőre töretlen a több mint 9 éves emelkedő trend. A részvények közül most a Facebook emelkedett örök csúcsra, 205 dolláron.

A pesti börzén a Richter gyengélkedik: miután tegnap a kritikus, 5000 forintos szint alá került, ma is bő fél százalékos mínuszban van 4898 forinton. A Mol 0,7 százalékot emelkedik 2688 forintig, az OTP fél százalékot gyengül 10 190 forintig.

Ismét a magasban az olajár: a WTI 74,22 dollár, a Brent 78,78.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?