Hirdetés
Hirdetés

Eltűnt a forint múlt heti ereje

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 17., 11:08

Visszaesett a forint árfolyama a török kamatemelés előtti szintre, kitart viszont a cseh korona és a zloty ereje. A kínai tőzsdéknek nem tett jót a vámháború durvulásának híre. A hazai börzén az OTP és a Mol gyengélkedik, a Richter és a Telekom viszont emelkedik.

Csütörtökön és pénteken úgy tűnt, hogy a török kamatemelés, amely az ésszerű gazdaságpolitika győzelme volt, jótékonyan hat a forint árfolyamára, de a hatás gyorsan elmúlt, az árfolyam visszatért az eurónkénti 325-ös, meglehetősen gyenge szintre.

Euró/forint
Euró/forint

A régiós valutáknál nem ez történt: ők vidáman erősödnek, a zloty 4,30 az euróhoz képest, a cseh korona 25,45. A török líra is visszagyengült a kamatemelés után elért eurónkénti 7-es szintről, de ott a fundamentumok ezt indokolják is: alacsony devizaárfolyam és magas kamat kell a felborult gazdaság egyensúlyba hozatalához.

Hirdetés

Megviselte a kínai tőzsdéket a mára beharangozott nagymértékű amerikai vámkivetés, Sanghaj 1, Hongkong 1,3 százalékkal került lejjebb. A sanghaji indexben ezzel kis is alakult egy dupla alj a 2015-ös rendkívül magas csúcs után, ha ez elesik, kiújul az eső trend.

Sanghaj Kompozit Index
Sanghaj Kompozit Index

A BÉT-en az OTP 1,2 százalékot csökken 9977 forintig, a Mol fél százalékkal van lejjebb 2874 forinton, a Richter viszont fél százalékot emelkedik 5085 forintig, a Telekom ugyanilyen arányban erősödik 407 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?