Hirdetés
Hirdetés

Eltűnt a forint múlt heti ereje

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 17., 11:08

Visszaesett a forint árfolyama a török kamatemelés előtti szintre, kitart viszont a cseh korona és a zloty ereje. A kínai tőzsdéknek nem tett jót a vámháború durvulásának híre. A hazai börzén az OTP és a Mol gyengélkedik, a Richter és a Telekom viszont emelkedik.

Csütörtökön és pénteken úgy tűnt, hogy a török kamatemelés, amely az ésszerű gazdaságpolitika győzelme volt, jótékonyan hat a forint árfolyamára, de a hatás gyorsan elmúlt, az árfolyam visszatért az eurónkénti 325-ös, meglehetősen gyenge szintre.

Euró/forint
Euró/forint

A régiós valutáknál nem ez történt: ők vidáman erősödnek, a zloty 4,30 az euróhoz képest, a cseh korona 25,45. A török líra is visszagyengült a kamatemelés után elért eurónkénti 7-es szintről, de ott a fundamentumok ezt indokolják is: alacsony devizaárfolyam és magas kamat kell a felborult gazdaság egyensúlyba hozatalához.

Hirdetés

Megviselte a kínai tőzsdéket a mára beharangozott nagymértékű amerikai vámkivetés, Sanghaj 1, Hongkong 1,3 százalékkal került lejjebb. A sanghaji indexben ezzel kis is alakult egy dupla alj a 2015-ös rendkívül magas csúcs után, ha ez elesik, kiújul az eső trend.

Sanghaj Kompozit Index
Sanghaj Kompozit Index

A BÉT-en az OTP 1,2 százalékot csökken 9977 forintig, a Mol fél százalékkal van lejjebb 2874 forinton, a Richter viszont fél százalékot emelkedik 5085 forintig, a Telekom ugyanilyen arányban erősödik 407 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Saját lakásról ne is álmodjunk? Évtizedeket kell gyűjtögetnie a magyaroknak

Saját lakásról ne is álmodjunk? Évtizedeket kell gyűjtögetnie a magyaroknak

Kétarcú a fővárosi lakáspiac: egyrészről a budapesti lakásárak még mindig csak a régió középmezőnyébe tartoznak, bár ötödik éve kitartóan emelkednek. Másrészről egyre több vevő szemléli elképedve az árakat, mert azokat a saját jövedelméhez viszonyítva nagyon magasnak találja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?