Hirdetés
Hirdetés

Erős a dollár, gyenge a forint, hasadt és egyben hasít a Mol

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 26., 10:30

Ha valaki ránéz a hazai börzére, furcsa Mol árfolyamot lát, de nem kell megijedni, nem esett nyolcadára a papír, pontosabban igen, de nyolcszor annyi is van belőle. Magasan az olaj, drágult az arany, erőre kapott a dollár. Esik a Facebook és a Netflix, de van is honnan, előtte szinte az égbe mentek.

Ma sor került a Mol részvényeinek felaprózására, azaz minden részvényes kap 8 új részvényt egy régi helyett, viszont az ár is a nyolcadára esik részvényenként. Így minden a régiben maradt, csak sokkal több részvény van.

A 3100 forintos ár viszont reálértékben növekedést jelez a tegnapi árhoz képest, hisz nyolccal szorozva 24 800 forintos ár adódna, míg a tegnapi zárás 24 455 volt. Erre utal az is, hogy a BUX pluszban van, miközben az OTP és a Richter 0,3 százalékkal esnek 10 130 illetve 6730 forintig.

Hirdetés

Az európai tőzsdék ma sem mozdulnak, ellenben Amerikában ezúttal érdekes folyamat indult. A nagy internetes és technológiai cégek részvényeit, melyek eddig az egész emelkedő trendet vezették, most erősen adni kezdték, helyette más szektorok papírjait veszik. Nagyot kapott a Facebook: miután átesett az 50 napos mozgóátlagon, négy és fél százalék mínuszban zárt, 163 dolláron.

Facebook
Facebook

Ebben önmagában semmi meglepő nincs, hisz rettentően sokat emelkedett a papír, érett egy korrekció, és az sem mellékes tény, hogy Mark Zuckerberg megkezdi papírjai eladását, ráadásul lemondott arról, hogy részvények nélkül is ő legyen a cég ura hosszabb távon.

A nagy kedvencek közül még a Netflix esett hasonló mértékben, igaz, a tetőről, és meg is fogta az 50 napos mozgóátlag 178 dollár környékén. A legnagyobb kapitalizációjú cég, az Apple már korábban több napon át esett, a csúcsáról összesen 9 százalékot, viszont tegnap már meg tudott kapaszkodni 150 dolláron.

Netflix
Netflix

Nagyobb bajról egyelőre szó sincs a piac egészét tekintve, az indexek alig vannak lejjebb, az sem izgat senkit, hogy Kim Dzsong Un úgy értelmezte, hogy Amerika hadat üzent országának, már csak azért sem, mert nem is tehetné, hisz 1950 óra hadban áll vele, csak 1953-ban tűzszünetet kötöttek.

A németországi választások után a dollár már értékelhető erősödésre volt képes: egy euróért most csak 1,183 dollárt adnak, míg nemrég még 1,20-at. A forint tovább gyengül, már több mint 311 az euró. A svájci frank is erőre kapott: míg múlt hét végén egy euró 1,162 frankot ért, most csak 1,145-öt.

Magasan az olajár: a WTI 52, a Brent 58 dollár fölött, utóbbi esetében ez két éves csúcs. Az arany is szárnyal: 1194-ről 1310 dollárig ugrott fel tegnap délután óta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?