Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, drágul az olaj

Fellegi Tamás, 2018. december 03., 11:37

Nagy öröm árasztotta el a tőzsdéket a hétvégi G20 csúcs után, a befektetők vesznek mindent, amit érnek. A BÉT-en az OTP a legkeresettebb, a papír lényegében csúcsára is ért.

Az október eleje óta eső amerikai tőzsdék, leginkább a nagy technológiai, internetes cégek papírjai már november utolsó napjaiban felfelé indultak, egyrészt mert túl mélyre estek, túladottak lettek, másrészt, mert az amerikai 10 éves államkötvény hozama visszaesett 3 százalék alá, ami a befektetőket a részvények felé irányította (ma visszaemelkedett 3,04 százalékig a hozam).

10 éves amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

A hétvégén az amerikai és a kínai elnök átmeneti tűzszünetet kötött a kereskedelmi háborúban, ami még csak egy nagyon kis lépés a kereskedelmi háború befejezése és a vámok megszüntetése felé, a befektetők azonban a múlt heti fordulat után annyira venni akarják a részvényeket, hogy bármilyen jó hírre boldogan beállnak zsákolni.

Hirdetés

Az ázsiai indexek két százalék körül emelkedtek, leginkább a kínai és hozzá kapcsolódó (Sanghaj, Hongkong, Tajvan) piacok részvényeit vették. Az európai öröm még ezt is meghaladja: a DAX 2,6 százalékot emelkedik 11 540 pontig, Athén, Milánó és Párizs ugyancsak jócskán 2 százalék feletti pluszban vannak.

A BUX 1,2 százalékot emelkedik 40 600 pontig jórészt az OTP-nek köszönhetően, amely 2 százalékkal van feljebb 11 670 forinton. Ennél a papír csak egyszer volt drágább napon belül, az is múlt hónapban történt, így mondhatjuk, hogy a bankpapír örökös csúcsa körül van.

A Mol közel egy százalékot emelkedik 3194 forintig, a Richter 0,8 százalékot 5670 forintig, Az Opus és a Konzum is két százalék körüli pluszban vannak, miután a két cég ma tartja közgyűlését, ahol a vállalatok egyesüléséről döntenek.

Az olaj ára péntekhez képest 4 százalékkal van feljebb, a WTI 53, a Brent 61,8 dollár. A piac az esetleges OPEC kitermelés-csökkentésre számít, bár árnyalhatja a képet az amerikai kitermelés szakadatlan növekedése, ezen belül az is, hogy a kereskedelmi megegyezés eredményeképp Kína esetleg nagy tételben fog amerikai olajat vásárolni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?