Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, drágul az olaj

Fellegi Tamás, 2018. december 03., 11:37

Nagy öröm árasztotta el a tőzsdéket a hétvégi G20 csúcs után, a befektetők vesznek mindent, amit érnek. A BÉT-en az OTP a legkeresettebb, a papír lényegében csúcsára is ért.

Az október eleje óta eső amerikai tőzsdék, leginkább a nagy technológiai, internetes cégek papírjai már november utolsó napjaiban felfelé indultak, egyrészt mert túl mélyre estek, túladottak lettek, másrészt, mert az amerikai 10 éves államkötvény hozama visszaesett 3 százalék alá, ami a befektetőket a részvények felé irányította (ma visszaemelkedett 3,04 százalékig a hozam).

10 éves amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

A hétvégén az amerikai és a kínai elnök átmeneti tűzszünetet kötött a kereskedelmi háborúban, ami még csak egy nagyon kis lépés a kereskedelmi háború befejezése és a vámok megszüntetése felé, a befektetők azonban a múlt heti fordulat után annyira venni akarják a részvényeket, hogy bármilyen jó hírre boldogan beállnak zsákolni.

Hirdetés

Az ázsiai indexek két százalék körül emelkedtek, leginkább a kínai és hozzá kapcsolódó (Sanghaj, Hongkong, Tajvan) piacok részvényeit vették. Az európai öröm még ezt is meghaladja: a DAX 2,6 százalékot emelkedik 11 540 pontig, Athén, Milánó és Párizs ugyancsak jócskán 2 százalék feletti pluszban vannak.

A BUX 1,2 százalékot emelkedik 40 600 pontig jórészt az OTP-nek köszönhetően, amely 2 százalékkal van feljebb 11 670 forinton. Ennél a papír csak egyszer volt drágább napon belül, az is múlt hónapban történt, így mondhatjuk, hogy a bankpapír örökös csúcsa körül van.

A Mol közel egy százalékot emelkedik 3194 forintig, a Richter 0,8 százalékot 5670 forintig, Az Opus és a Konzum is két százalék körüli pluszban vannak, miután a két cég ma tartja közgyűlését, ahol a vállalatok egyesüléséről döntenek.

Az olaj ára péntekhez képest 4 százalékkal van feljebb, a WTI 53, a Brent 61,8 dollár. A piac az esetleges OPEC kitermelés-csökkentésre számít, bár árnyalhatja a képet az amerikai kitermelés szakadatlan növekedése, ezen belül az is, hogy a kereskedelmi megegyezés eredményeképp Kína esetleg nagy tételben fog amerikai olajat vásárolni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?