Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, felpattant a Tesla

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 11., 11:08

A múlt heti gyengülést immár teljesen ledolgozta a hazai valuta, elmúlt az argentin és török hatás. Felkeltette a befektetők figyelmét az egy hónap alatt 30 százalékot eső Tesla, tegnap 8 százalékot emelkedett. Esik a Mol, bár van honnan, nagyot ment múlt héten.

Lenyugodtak a devizapiacok, csökken az argentin és a török események hatása. A két ország devizája, miután összeomlott, nagyjából elérhette azt a szintet, ami mellett egyelőre egyensúly alakl ki. A forintra múlt héten nehezedő nyomás is teljesen elmúlt, az erős gyengülést, melynek legrosszabb pillanatában 329 is volt egy euró, teljesen ledolgozta az ár, 324 körül van jelenleg a kurzus.

Euró/forint
Euró/forint

A nemzetközi tőzsdék többsége nem sokat mozdul, kiemelkedik viszont az új-zélandi index 2 százalékos emelkedéssel, a japán Nikkei 1,3 és az orosz RTS 1 százalékos erősödéssel.

Hirdetés

A múlt hónapban Elon Musk által nem túl elegáns módon 380 dollárig felvert Tesla árfolyama a shortosok elűzése okán bő 30 százalékot esett 260 dollárig, ez az ár azonban már megmozgatta mind az elemzők, mind a befektetők fantáziáját. A papír 8 százalékkal ugrott a tegnapi kereskedésben 285 dollárig, miután a Baird and Bernstein elemzője vételre ajánlotta a papírt.

Tesla
Tesla

Az elemző úgy gondolja, hogy a Tesla nevadai akkumulátorgyára, a Gigafactory idővel olyan versenyképes lesz, hogy lecsökkenhet az akkumulátorok gyártási költsége, és ezáltal a Tesla versenyképessége megnő a konkurensekkel szemben az elektromos autók piacán.

Itthon a BUX egy százalékot esik 36 850 pontig, ami elsősorban a másfél százalékkal gyengülő Molnak köszönhető. Az olajpapír azonban nagyon sokat emelkedett az utóbbi időben, így a korrekció teljesen indokolt, az ár 2896 forint.

Mol
Mol

Az OTP 0,8 százalékkal van lejjebb 10 270 forinton, a Richter 0,6 százalékot gyengül 5240 forintig, a kisebbek közül az Appenin esik 2 százalékot 600 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?