Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, gyengélkednek a spanyolok

Fellegi Tamás, 2017. október 04., 10:29

A nagy mélységből kissé feltápászkodott a hazai fizetőeszköz, miközben a BUX lefordult: esik a Mol és az OTP. Más tőzsdéken nagyjából nyugalom van, Amerika továbbra is felfelé csörtet, de a spanyol index esik közel két százalékkal, mivel a katalán kérdés még igencsak nyitott.

Nagyon gyenge volt a forint, eurónként 312 és 313 között járt, ez úgy tűnik, felkeltette a vevők érdeklődését, így megindult az erősödés, jelenleg 311 az eurónkénti szint. A lengyel zloty is magára talált: míg tegnap 4,31-et is adtak egy euróért, ma már csak 4,29-et.

Euró/forint, mai nap.
Euró/forint, mai nap.

Amerikában megállíthatatlan az emelkedés, az S&P 500 immár 2534 ponton van. Az európai tőzsdék vegyesen mozognak: a DAX emelkedik a tegnap szünnap után 12 936 pontig, a többi piac alig mozdul, viszont a katalán függetlenedés körüli további bizonytalanságok a spanyol papírok eladására késztetik a befektetőket: az index 1,8 százalékot esik. Milánó is követi mediterrán és egyben latin társát: 1,2 százalékkal van lejjebb.

Hirdetés

A BUX esik még érdemben, 0,7 százalékkal 37 645 pontig. Élen a Mol 1,3 százalékos veszteséggel, így 2980 forintot ér, de ez önmagában nem meglepő, miután sokan vásárolhattak be a felaprózás előtt arra számítva, hogy a nominálisan olcsóbb árfolyam hoz majd egy kis ingyenebédet. Nem hozott, a részvényeket kiszórják.

Az OTP 65 forinttal esik 10 085 forintig, de ha azt nézzük, hogy az elmúlt napokban sokat emelkedett, ez sem mondható vészesnek. A Richter és a Telekom alig mozdulnak, a Konzum 1,6 százalékkal van lejjebb 2290 forinton.

Kismértékben csökkent az olajár, a WTI már az 50 dolláros szinten, a Brent 55,50-en. Magához tért az arany, 1270-ről 1278 dollárig emelkedett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?