Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, stabilizálódtak a Mészáros-papírok

Fellegi Tamás, 2018. március 09., 11:00

Napok óta tart a forint javulása, amit ma egy jó adat is alátámaszt. Emelkednek a Mészáros-papírok, a szerdai pániknak már nyoma sincs, a csoport megnyugtatta a piacot. Pluszban zárt Amerika, Ázsiában a dél-koreai index emelkedett. A nyitást követő stabilitás után gyengülni kezdett a Mol és az OTP.

A múlt heti és a hét eleji gyengülés után megfordult a forint, és tartósan kapaszkodik fel, egyelőre 311,50-ig jutott az euróval szemben. Persze 310-nél kisebb szám lenne a megnyugtató (hogy a 300-at ne is említsük). Az erősödést segítheti, hogy megjelentek a januári külkereskedelmi adatok, miszerint az export 10,1 százalékkal, az import 9,3 százalékkal növekedett euróban számolva a tavaly januári adatokhoz képest, és 676 millió euró többlet keletkezett a mérlegben.

Euró/forint
Euró/forint Friss árfolyamok >>>

Tegnap Amerikában emelkedtek a tőzsdeindexek fél százalék körüli mértékben, így az S&P 500 grafikonján jól láthatóan a második, a februárinál kisebb esést is korrekció követte, az index az 50 napos mozgóátlagon állt meg: megszűnt a túlvettség és a túladottság.

Hirdetés

A Nasdaq esetében kissé eltér a helyzet: az index mindössze egy százalékkal van januári csúcsa a alatt, a vezető internetes technológiai szektor jó formában van, összességében azt lehet mondani, hogy a 9 éve tartó emelkedő trend továbbra is töretlen, csak egészséges korrekció és volatilitás kavarta fel az állóvizet.

S&P 500
S&P 500

Ázsiában a Kospi, a dél-koreai index emelkedett egy százalékot, a befektetők megörülhettek az északi országrész vezetőjének váratlan békülékenységének. Európában meg sem mozdulnak az árak, nálunk is csak a kispapírok forognak, különösen a Konzum, az Opus és az Appeninn.

Miután a hét első felében pánikszerű eladások jelentkeztek ezekben a papírokban, a cégek vezetése mindent megtett, hogy megnyugtassa a piacot, és ez sikerült is. Előrzör a Mátreai Erőmű megvásárlását erősítették meg, majd a Konzum felfüggesztése után a cég tőkeemeléséről és új szerzeményeiről jelentettek meg közleményt.

A papírok a nagy mélységből gyorsan visszaemelkedettek a korábban megszokott szintekre, a Konzum ma  3000 forint kötül van, az Opus 3 százalékot emelkedik 580 forintig, az Appeninn 3,6 százalékot 660 forintig.

Az említett papírok nyomában eső kisebb, de hozzájuk nem kötődő papírok is magukhoz tértek: a szerdán 40 forint alatt is járó Nordtelekom 51 forint, és kisebb mértékben emelkedik a SET is.

Reggel alig mozdult a BUX, de aztán megjelentek az eladók: a Mol egy százalékot esik 2972 forintig, az OTP 0,8 százalékot 11 340 forintig, a BUX bő fél százalék mínuszban van, értéke 38 485 pont.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes együtt torpedózta meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány klímamentő javaslatait.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?