Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, szállnak a pulykák

2017. július 15., 11:19

A hét folyamán nőtt a hazai valuta értéke, a tőzsdén pedig az Opimus és a Konzum foglalkoztatta leginkább a résztvevőket, de a BIF is beállt a szárnyalók közé.

A hét elején 308 forintot ért az euró, most viszont már csak 306-ot kell adni érte, ennél idén még nemigen volt erősebb a hazai fizetőeszköz.

Euró/forint a héten.
Euró/forint a héten. Friss árfolyamok >>>

A tőzsdét forgalom szempontjából teljesen eluralta a két cég, amelyben Mészáros Lőrinc meghatározó tulajdonnal rendelkezik, a forgalom közel felét adták. A Konzum 2000 forint körül nyitotta a hetet, onnan szerda délelőttre 3200 forint közelébe ugrott, majd tegnapra 1799 forintra esett vissza.

Hirdetés

Klasszikus befektetői őrület zajlott a papírban, hétfőn és kedden megakasztotta a kereskedést a 20 százalékos limit, ellenben szerdán több milliárdos forgalom mellett mindenki megvehette a papírt, aki eddig úgy érezte, hogy lemaradt. Úgy tűnik, ezzel el is fogytak a vevők, másnap már lefelé akadt el a 20 százalékos limiten a papír, tegnap pedig egész nap ez történt, alig volt kötés.

Az Opimus egy fokkal szelídebben viselkedett, noha 15 százalék a kereskedési limit, elakadás csak csütörtökön volt, lefelé. Miután az Opmius, noha hatalmasat emelkedett a hónapok óta tartó őrület során, ez mégis jóval elmaradt a Konzum szárnyalásától, a lelkes vevők egyre inkább átvándoroltak a Konzum piacára. Az Opimus 190 forinton kezdte a hetet, a Konzummal szemben már kedden tetőzött 235 forinton, onnan lefordult, de a kedd reggeli 144 forintos mélypont után újra felkapaszkodott 182 forintig.

A két Mészáros-papírhoz a héten csatlakozott a Schmidt Mária családjának többségi tulajdonában lévő BIF is: a múlt héten még 600 forintot érő papír a héten minden nap kimerítette felfelé a 20 százalékos limitet, kereskedni alig lehetett vele, 1740 forint lett a pénteki ár. Erre a folyamatra mondják, hogy szállnak a pulykák, vagyis a spekulánsok ráugranak a korábban jelentéktelennek tűnő részvényekre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?