Hirdetés
Hirdetés

Erről lemaradt az OTP – hat lényeges hír a mai tőzsdenaphoz

Eidenpenz József, 2019. június 20., 11:18

Hat lényeges hírt is találtunk, amelyek a mai tőkepiacokat befolyásolják, és ebből kettő is az OTP-hez kapcsolódik. Kitört az optimizmus a tőzsdéken, aminek a Fed lehet a fő oka, de a kereskedelmi tárgyalások is szerepet játszhatnak benne. Száguld az arany, de az olaj is, gyengül a dollár és a forint.

Az európai indexek hat hetes csúcson vannak a tegnapi jegybanki ülések után, a német DAX 0,8 százalékkal 12 400 fölé ment fel. A BUX viszont fél százalékos mínuszban van, aminek fő oka az OTP egy százalékos esése lehet.

A dollár határozottan süllyed a Fed-ülés után. A forint gyengül, a 324,10 forintos euró 90 fillérrel több a tegnap estinél. A Waberer’s nyolc ,az AutoWallis három százalékkal száguld.

Hirdetés

1. A jegybankok napja volt

Tegnap megvolt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése, ahol ugyan a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatokon, de a retorika olyan volt, ami kamatcsökkentéseket vetít előre. Egyre több Fed-vezető véli úgy, hogy itt az ideje a mérséklésnek. Ez jó a tőkepiacoknak, így az amerikai indexek 0,3 százalék körüli pluszban zártak.

A DAX német tőzsdeindex (szerda estig). (Forrás: Stockcharts.com.)
A DAX német tőzsdeindex (szerda estig). (Forrás: Stockcharts.com.)

A japán jegybank is laza maradt tegnap, a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kondíciókon. A múlt héten az EKB küldött kedvező üzenetet a piacoknak, szintén laza állásponton maradt.

2. Erről lemaradt az OTP

Az OTP esésének talán ez lehet a magyarázata. Tegnap döntött a szlovén vagyonügynökség a harmadik legnagyobb szlovén bank, az Abanka privatizációjáról – írta az Erste Befektetési reggeli hírlevele. Az OTP ezúttal lemaradt erről a lehetőségről, mert a magasabb ajánlatot tevő amerikai Apollo befektetési alapot hirdették ki nyerteseként.

A tranzakció jól jött volna az OTP-nek is, mert a hírek szerint “a könyv szerinti érték kétharmada körül lehetett megvenni a szlovén bankot, és komoly szinergia lehetőségek adódtak volna a nemrégiben megvásárolt szintén szlovén SKB Banka-val” – írta a brókercég.

Friss árfolyamok itt láthatók

3. Kereskedelmi tárgyalások?

A jó mai tőzsdei hangulathoz az is hozzájárult, hogy az USA és Kína állítólag a kereskedelmi tárgyalások újrafelvételére készülnek. Ez reggel Ázsiában is megdobta az árfolyamokat.

4. Lelőttek egy drónt, ugrott az olaj

Tovább éleződik a helyzet Irán körül, az ország állítólag lelőtt egy amerikai drónt, amit azonban az USA cáfolt. Az olaj ára mindenesetre 2-3 százalékos pluszban van ma. A legtöbb árupiai termék árát emeli a gyengülő dollár, az olajnál is lehet ennek szerepe.

5. Három éves csúcson az arany, süllyed a hozam

Elsősorban a galamblelkű Fed miatt lehet, hogy az arany ára valósággal robban ma, a szokásos napi mozgásokat túlszárnyalva mintegy 2,8 százalékkal 1386 dollárra ment fel. Ez közel három éves csúcs.

Az arany ára szerda estig (forrás: Stockcharts.com)
Az arany ára szerda estig (forrás: Stockcharts.com)

Az arany barátja a gyenge dollár, valamint az alacsony kamatszint (vagy reálkamat) is. Így most két forrásból is kapott egy-egy jókora hátszelet az árfolyam. (Lásd a grafikont.) Ennek lehetőségét, okait egyébként már korábbi cikkünkben előre jeleztük. A tíz éves amerikai kötvényhozam évi két százalék alá esett.

6. OTP-t vegyenek?

“Kissé elfáradt az OTP árfolyama az elmúlt hetekben, holott a tavaszi csúcsszezonban még szinte hétről hétre döntötte a rekordokat” – írja a KBC Equitas “Indulhat a felpattanás” című elemzése. “A 12 000 forintos támaszszint viszont rendre megfogta az árfolyamot, és most innen vehet lendületet, egy nagyobb felpattanás esetén pedig a történelmi csúcsot is megcélozhatná” – folytatják.

Az OTP szerintük remekül sikerült első negyedévről számolt be, és a fundamentális helyzete is nagyon stabil. “Elsősorban a kedvező technikai kép kapcsán kereskedési ötletet fogalmazunk meg” – írják, ami  náluk egyfajta vételi javaslatnak felel meg.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?