Hirdetés
Hirdetés

Európa legjobbjai vagyunk - bivalyerős a forint

Gáspár András, 2017. augusztus 04., 10:41
Cimkék
forint
, Mol
, tőzsde
, deviza
, BUX

Miközben Európában gyengén indul a nap, a BUX hasít, elsősorban a Molnak köszönhetően. A dollár tovább gyengélkedik, a forint még mindig nagyon jól tartja magát.

Budapest jobban teljesít - hasít a Mol

Csütörtökön a főbb amerikai indexek közül a Dow Jones tudott csak erősödni, a 0,1 százalékos plusz is elég volt az új történelmi csúcshoz. Az ázsiai piacok vegyesen zártak hajnalban, a legfontosabb indexek közül a japán Nikkei 0,4 százalékot esett, a kínai vezető index 0,1 százalékot csökkent.

Budapest ma a legjobb hely Európában - a tőzsdeindexek közül legalábbis a BUX emelkedik a legnagyobb mértékben pénteken délelőtt. Ez elsősorban a Molnak köszönhető: remek első féléves gyorsjelentést tett közzé a társaság hajnalban, javították a teljes évre vonatkozó kilátásokat is - itt írtunk róla részletesebben.

Hirdetés

A kereskedés első órájában közel két százalékos emelkedésig jutott az olajpapír. Lényegesen kisebb forgalomban, de erősödik az OTP és a Richter is 0,2-0,3 százalékot, a Magyar Telekomot tegnapi záróára alatt jegyzik délelőtt. A Mészáros-papírok forgalomban megint előzik a legkisebb bluechipet, ma délelőtt éppen az esés van soron, az Opimus 2,5 százalékkal ér kevesebbet a csütörtökinál, a Konzum pedig 0,1 százalékkal - ezeknél a kalandor-papíroknál persze akár napon belül is történhetnek óriási fordulatok.

Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>
Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>

A BUX 0,6 százalékos pluszban van 10 órakor, ezzel a legjobb európai index - a lengyelek is tudnak minket követni fél százalékos erősödéssel.

Nyugat-Európában gyengén indult a nap, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 is 0,1 százalék körüli csökkenésben volt egy órával a kereskedés kezdete után. A háttérben főként a meglehetősen vegyesen sikerült európai vállalati gyorsjelentések állnak, amelyek közül a Swiss Re gyenge eredményét emelik ki leginkább a szakértők - a kereskedés első órájában 3,5 százalékos mínuszban járt a svájci viszontbiztosító árfolyama. A Royal Bank of Scotland viszont hasít - tíz éve nem volt nyereséges a bank, most viszont az első féléves eredmény rendkívül biztató lett, közel 4 százalékos emelkedésnél járnak a részvények.

Bivalyerős a forint, 256 forint alatt a dollár

A devizapiacon a dollár továbbra is 15 havi mélyponton van fő valutakosarával szemben, az euróval szemben pedig két és fél éves mélyponton jár a zöldhasú.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint továbbra is jó erőben van, bőven 304 alatt jegyzik az eurót - a dolláral szemben még látványosabb a magyar deviza erősödése, már 256 forintot sem kell adni egy dollárért a bankközin.

A régióból érdemes még kiemelni a cseh koronát: a cseh jegybank kisebb meglepetést okozott az alapkamat 0,25%-ra emelésével, a korona erősdésnek is indult az euróval szemben. 9 éve nem volt szigorítás Csehországban, most a régióban elsőként léptek.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Esik az olaj, stabil az arany

Az olaj ára csökken pénteken - az OPEC növekvő kitermelésről adott hírt, ahogy Amerikában is valamivel több nyersanyag került felszínre. A mai 0,1 százalékos csökkenéssel együtt a heti árcsökkenés már 1,5 százaléknál jár. Az arany stabilan tartja nagyjából 7 hetes csúcsot jelentő 1268 dollár körüli unciánkénti árát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A tanárokat lelövik, ugye? – Trump megint remekelt

A tanárokat lelövik, ugye? – Trump megint remekelt

Az iskolai erőszakot a tanárok felfegyverzésével oldaná meg az extravagáns ötleteiről ismert Donald Trump, pedig a problémát lehet, hogy épp a túl sok fegyver okozza. Ha fegyvert viselnének, először alighanem épp a tanárokat lőnék le. Milyen egyéb megoldások képzelhetőek el?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?