Hirdetés
Hirdetés

Európa zöldben - mi lenne ma velünk, ha nem lenne ünnep?

2018. március 15., 11:51

Miután tegnap este az amerikai tőzsdeindexek jelentős esést szenvedtek el, a Dow Jones ipari átlag egy százalékkal is esett, ma szerény emelkedés van az európai tőzsdéken. A bitcoin nagyot zuhan, a forint stabil, az olaj stagnál.

Megy a munka Frankfurtban - EPA / Frank Rumpenhorst
Megy a munka Frankfurtban - EPA / Frank Rumpenhorst

Délelőtt 11.30 körül az euróövezeti EuroStoxx 50 index 0,2 százalékkal erősödik, de volt feljebb, fél százalékos emelkedésben is. A német, francia, brit, olasz indexek szoros versenyben 0,2-0,3 százalékkal vannak feljebb.

A forint minimális mértékben erősödött, tíz fillérrel lejjebb, 311,20-on jár az euró. A lengyel, cseh és román tőzsde is szerény pluszban van, így valószínű, hogy Budapesten is hasonló lenne a helyzet.

Hirdetés

Az amerikai határidős indexek a tőzsdenyitás előtt pár órával stanálást vagy kicsi emelkedést mutatnak, a Dow Jones futures például 0,1 százalék körül emelkedik.

Csütörtökön vállalati eredményekre figyeltek leginkább a befektetők az MTI szerint, ennek köszönhetően a biztosítási ágazat papírjai érték el a legjobb eredményeket. A Generali éves működési eredmény rekordot ért el, osztalékát megemelte, részvénye ennek köszönhetően másfél százalékkal erősödött. A Munich Re megemelte idei éves eredmény előrejelzését, részvénye több mint egy százalék nyereséget ért el.

Ellenkező irányban mozdult a Lufthansa részvénye, miután a légitársaság az üzemanyagköltségek növekedésére hivatkozva csökkentette idei eredmény előrejelzését. A részvény másfél százalékkal gyengült. Hasonlóképpen a H&M is veszített részvényének árfolyamából, négy százalékot, mivel első negyedévi eredménye elmaradt a piaci várakozásoktól.

Az olajár az amerikai olajtermelés folyamatos emelkedésének és a globális gazdasági fellendülés miatt javuló keresleti kilátások egymást kioltó hatása következtében ingadozik.

Az OPEC szerdán a világ olajkeresletének napi 1,62 millió hordós növekedését jelezte előre, a szervezethez nem tartozó olajtermelő országoknak viszont napi 1,66 millió hordóval fog emelkedni a termelése ugyanezen idő alatt. Az amerikai olajtermelés viszont 2016 közepétől már csaknem negyedével növekedett és napi 10 millió hordó felett már meghaladja a szaúdi olajtermelést és előreláthatólag még az idén Oroszországot is kiüti a lista éléről napi 11 millió hordó feletti termeléssel.

A bitcoin mintegy tíz napja gyengül, de az éjszaka újabb lendületet kapott. Vélhetően azért, mert a Google bejelentette, száműzi kínálatából a kriptodeviza– és ICO-hiordetéseket. Egy időben mínusz 15 százalékot is mutattak az árjelzők, most mínusz hét százaléknál tart, 8100 dolláron. Az ether 606 dollár, kilenc százalékkal zuhan. A bitcoin alja 7700 körül volt ma hajnalban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?