Hirdetés
Hirdetés

Európa zöldben - mi lenne ma velünk, ha nem lenne ünnep?

2018. március 15., 11:51

Miután tegnap este az amerikai tőzsdeindexek jelentős esést szenvedtek el, a Dow Jones ipari átlag egy százalékkal is esett, ma szerény emelkedés van az európai tőzsdéken. A bitcoin nagyot zuhan, a forint stabil, az olaj stagnál.

Megy a munka Frankfurtban - EPA / Frank Rumpenhorst
Megy a munka Frankfurtban - EPA / Frank Rumpenhorst

Délelőtt 11.30 körül az euróövezeti EuroStoxx 50 index 0,2 százalékkal erősödik, de volt feljebb, fél százalékos emelkedésben is. A német, francia, brit, olasz indexek szoros versenyben 0,2-0,3 százalékkal vannak feljebb.

A forint minimális mértékben erősödött, tíz fillérrel lejjebb, 311,20-on jár az euró. A lengyel, cseh és román tőzsde is szerény pluszban van, így valószínű, hogy Budapesten is hasonló lenne a helyzet.

Hirdetés

Az amerikai határidős indexek a tőzsdenyitás előtt pár órával stanálást vagy kicsi emelkedést mutatnak, a Dow Jones futures például 0,1 százalék körül emelkedik.

Csütörtökön vállalati eredményekre figyeltek leginkább a befektetők az MTI szerint, ennek köszönhetően a biztosítási ágazat papírjai érték el a legjobb eredményeket. A Generali éves működési eredmény rekordot ért el, osztalékát megemelte, részvénye ennek köszönhetően másfél százalékkal erősödött. A Munich Re megemelte idei éves eredmény előrejelzését, részvénye több mint egy százalék nyereséget ért el.

Ellenkező irányban mozdult a Lufthansa részvénye, miután a légitársaság az üzemanyagköltségek növekedésére hivatkozva csökkentette idei eredmény előrejelzését. A részvény másfél százalékkal gyengült. Hasonlóképpen a H&M is veszített részvényének árfolyamából, négy százalékot, mivel első negyedévi eredménye elmaradt a piaci várakozásoktól.

Az olajár az amerikai olajtermelés folyamatos emelkedésének és a globális gazdasági fellendülés miatt javuló keresleti kilátások egymást kioltó hatása következtében ingadozik.

Az OPEC szerdán a világ olajkeresletének napi 1,62 millió hordós növekedését jelezte előre, a szervezethez nem tartozó olajtermelő országoknak viszont napi 1,66 millió hordóval fog emelkedni a termelése ugyanezen idő alatt. Az amerikai olajtermelés viszont 2016 közepétől már csaknem negyedével növekedett és napi 10 millió hordó felett már meghaladja a szaúdi olajtermelést és előreláthatólag még az idén Oroszországot is kiüti a lista éléről napi 11 millió hordó feletti termeléssel.

A bitcoin mintegy tíz napja gyengül, de az éjszaka újabb lendületet kapott. Vélhetően azért, mert a Google bejelentette, száműzi kínálatából a kriptodeviza– és ICO-hiordetéseket. Egy időben mínusz 15 százalékot is mutattak az árjelzők, most mínusz hét százaléknál tart, 8100 dolláron. Az ether 606 dollár, kilenc százalékkal zuhan. A bitcoin alja 7700 körül volt ma hajnalban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kivándorlóink kérték – négy és félmillió forinttal több lehet a fizetésük

Kivándorlóink kérték – négy és félmillió forinttal több lehet a fizetésük

A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?