Hirdetés
Hirdetés

Éves csúcson a dollár, megbicsaklott a Waberer’s

Fellegi Tamás, 2018. november 12., 11:13

Az utóbbi időben amúgy is jó formában lévő dollár most nagyot erősödött és idei csúcsra ért az euróval szemben. Emelkedik az OTP, zuhan a Waberer's.

Tavaly év elejétől idén áprilisig erősödött az euró a dollárral szemben, eurónként 1,25 dolláros szintig, de aztán megfordult a trend. Most különösen nagy lendületet vett a dollár: egy euróért már csak 1,125-öt kell belőle adni.

Euró/dollár
Euró/dollár

Magyarázatot könnyű lehet találni: az amerikai kamatok és hozamok jóval magasabbak, mint az eurózónásak: az alapkamat 2 százalék fölött van az Egyesült Államokban, míg az EKB 0-n tartja, és az amerikai 10 éves államkötvény hozama is tartósan 3 százalék fölé került, míg Európában a hasonló megítélésű állampapírok egy százalék alatti hozamot kínálnak.

Hirdetés

Az elmúlt hónapban nagyot eső olajár kissé korrigált: a 85-ről 70 dollár alá eső Brent típus 71 dollárig kapaszkodott fel, míg a WTI 60,70 dolláron van, Amerikában erősebb a túlkínálat.

A múlt héten az októberi nagy zuhanásból felpattanó amerikai tőzsdék pénteken ismét esésbe váltottak, az S&P 500 index a 200 napos mozgóátlag fölött, a Nasdaq Composite alatta zárt. A következő napok kritikusak lesznek: most fog eldőlni, hogy az októberben indult esés egy trend kezdete, vagy csak a hosszú távú emelkedés heves korrekciója volt.

Európában a főbb indexek ma gyengülnek, ha nem is nagy mértékben, a BUX viszont alig mozdul, miközben az OTP egy százalékkal emelkedik 11 200 forintig, a Telekom ára viszont 1,36 százalékkal csökken 397,50-ig.

Waberer's
Waberer's

Letörte az eddigi 2400 körüli támasz szintet a Waberer’s: 8 százalékkal 2240 forintig esik. A papír ezzel tőzsdére kerülés óta immár értékének közel 60 százalékát vesztette el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?